ДИРЕКТОР УПРАВЕ ЗА НЕКРЕТНИНЕ: Катастар врши прекњижбу (црквене имовине) у року од 15 дана од пријема захтјева

  • Упитан колико је објеката у Црној Гори уписано на СПЦ и њене епархије у држави, дректор Управе за некретнине Драган Ковачевић је одговорио да упис имаоца права на непокретностима датира из периода 50-их година прошлог вијека

Директор Управе за некретнине Драган Ковачевић објашњавајући улогу Управе у вези са Законом о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница, нагласио је да надлежност катастра не смије бити контрола и ревизија претходно извршеног управног поступка, осим ако се захтјев не односи на исправку грешке.

“Управа за некретнине све послове из своје надлежности обавља сагласно законској регулативи, без обзира на критике и похвале. Подсјетићу да lex specijalis – Закон о државном премјеру и катастру непокретности уређује упис права на непокретностима“, казао је Ковачевић за „Дан“.

Када је ријеч конкретно о Закону о слободи вјероисповијести, сагласно члану 63, Управа за некретнине је, додаје он, дужна да поступи по захтјеву органа управе надлежне за послове имовине у року од 15 дана од дана подношења захтјева.

„Упис права на непокретностима вјерских заједница је транспарентан поступак, додаје он, а свака незаконитост се мора провјерити и доказати, па сматрам да било какво прејудицирање на ту тему не може бити добро““, казао је он.

Упитан колико је објеката у Црној Гори уписано на СПЦ и њене епархије у држави, он је одговорио да упис имаоца права на непокретностима датира из периода 50-их година прошлог вијека.

“Важно је нагласити да подаци нијесу централизовани нити униформно уписивани, па стога тачне информације о врсти објеката, носиоцима права на непокретностима, опис права није могуће припремити аутоматски из софтверског рјешења. То захтијева вријеме и к

 

Коментаришући критике од стране дијела јавност због наводних незаконитих уписа имовине на Митрополију црногорско-приморску, он је истакао да је незаконито обављање послова из било које области регулисано законом и да о томе суд доносе органи надлежне за те послове.

“Као и за све друге непокретности, тако је и упис права на непокретностима вјерских заједница транспарентан поступак. Свака незаконитост се мора провјерити и доказати. Сматрам да било какво прејудицирање на ту тему не може бити добро. Одговорност, предан и континуиран рад су наша обавеза, а контролу и ревизију препуштамо надлежним органима, да дјелују сходно закону и законској регулатив”,навео је Ковачевић.

Он је објаснио шта Управа може радити када је ријеч о евентуалним исправкама или промјенама података у катастру.

“Надлежност Управе за некретнине није и не смије бити контрола и ревизија претходно извршеног управног поступка, осим ако предмет захтјева није исправка грешке у катастру непокретности, а конкретно се односи на податке из рјешења који су нетачно унијети у катастар непокретности. Промјена података у току одржавања евиденције катастра непокретности искључиво се ради на основу рјешења донесеног по захтјеву странке”, прецизирао је директор Управе за некретнине.

Извор:

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар