Послије Бањалуке и у Сарајеву нема фотеље за Херцеговину

  • Представничко вијеће Парламентарне скупштине БиХ именовало је нови сазив Савјета министара БиХ, на челу са Денисом Звиздићем.

 

339066_1Извор: Требиње данас

Иако су опозиционе партије у РС биле веома гласни критичари партија на власти што у новој Влади РС нема ниједног министра из Херцеговине, сада када су они могли утицати на то јер су у власти на нивоу БиХ, десио се исти сценарио. Ни у новом Савјету министара БиХ нема ниједно лице из најсиромашнијег дијела РС.

Замјеници предсједавајућег Савјета министара БиХ, у наредном четворогодишњем мандату биће Мирко Шаровић из СДС-а и Вјекослав Беванда из ХДЗ-а БиХ.

Осим предсједавајућег и замјеника предсједавајућег, нови кабинет Савјета министара чине:

  • Министар спољних послова Игор Црнадак (ПДП), а његов замјеник Јосип Бркић (ХДЗ БиХ).
  • Министар безбједности је Драган Мектић (СДС), док је његов замјеник Мијо Крешић (ХДЗ БиХ).
  • Министар одбране БиХ Марина Пендеш (ХДЗ БиХ), а њени замјеници Борис Јеринић (СДС) и Емир Суљагић (ДФ).
  • Министарство финансија и трезора водиће Вјекослав Беванда (ХДЗ БиХ), а његов замјеник Мирсад Жуга (СДА).
  • Министар правде је Јосип Грубеша (ХДЗ БиХ), а замјеник Незир Пивић (СДА).
  • На челу Министарства спољне трговине и економских односа је Мирко Шаровић (СДС), а његов замјеник Мато Фрањичевић (ХДЗ БиХ).
  • Министар за људска права и избјеглице је Семиха Боровац (СДА), а замјеник Предраг Јовић (СДС).
  • Министар цивилних послова Адил Османовић (СДА), замјеник Ђорђе Милићевић (НДП).

Министарство саобраћаја и комуникација водиће Славко Матановић (ДФ), док се чека окончање неопходних провјера за кандидата за замјеника министра саобраћаја и комуникација.

Наиме, ХДЗ БиХ је предложио Сашу Далипагића за замјеника министра саобраћаја и комуникација умјесто раније предложеног Предрага Кожула. Тиме би биле испоштоване уставне и законске одредбе које прописују да министар и замјеник министра не могу бити из истог народа.

Кожул се изјашњава као Хрват, а Далипагић као представник осталих.

Савјет је именован са 26 гласова „за“, седам „против“ и једним уздржаним гласом.

Седам посланика из Републике Српске и то Лазар Продановић, Милица Марковић, Душанка Мајкић, Никола Шпирић, Сташа Кошарац и Мирослав Миловановић из СНСД-а те Јован Вуковљак из ДНС-а нису били присутни на данашњој сједници Представничког вијећа.

За потврђивање одлуке о именовању новог Савјета министара гласали су посланици СДА, ХДЗ-а БиХ, СДС-а, ДФ-а, Заим Бацковић из БПС-а те Јасмин Емрић из А- СДА. Против су гласали посланици СББ-а и СДП-а док је суздржана била Диана Зеленика из ХДЗ-а 1990.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар