Слободна Херцеговина » Послије Бањалуке и у Сарајеву нема фотеље за Херцеговину

Послије Бањалуке и у Сарајеву нема фотеље за Херцеговину

  • Представничко вијеће Парламентарне скупштине БиХ именовало је нови сазив Савјета министара БиХ, на челу са Денисом Звиздићем.

 

339066_1Извор: Требиње данас

Иако су опозиционе партије у РС биле веома гласни критичари партија на власти што у новој Влади РС нема ниједног министра из Херцеговине, сада када су они могли утицати на то јер су у власти на нивоу БиХ, десио се исти сценарио. Ни у новом Савјету министара БиХ нема ниједно лице из најсиромашнијег дијела РС.

Замјеници предсједавајућег Савјета министара БиХ, у наредном четворогодишњем мандату биће Мирко Шаровић из СДС-а и Вјекослав Беванда из ХДЗ-а БиХ.

Осим предсједавајућег и замјеника предсједавајућег, нови кабинет Савјета министара чине:

  • Министар спољних послова Игор Црнадак (ПДП), а његов замјеник Јосип Бркић (ХДЗ БиХ).
  • Министар безбједности је Драган Мектић (СДС), док је његов замјеник Мијо Крешић (ХДЗ БиХ).
  • Министар одбране БиХ Марина Пендеш (ХДЗ БиХ), а њени замјеници Борис Јеринић (СДС) и Емир Суљагић (ДФ).
  • Министарство финансија и трезора водиће Вјекослав Беванда (ХДЗ БиХ), а његов замјеник Мирсад Жуга (СДА).
  • Министар правде је Јосип Грубеша (ХДЗ БиХ), а замјеник Незир Пивић (СДА).
  • На челу Министарства спољне трговине и економских односа је Мирко Шаровић (СДС), а његов замјеник Мато Фрањичевић (ХДЗ БиХ).
  • Министар за људска права и избјеглице је Семиха Боровац (СДА), а замјеник Предраг Јовић (СДС).
  • Министар цивилних послова Адил Османовић (СДА), замјеник Ђорђе Милићевић (НДП).

Министарство саобраћаја и комуникација водиће Славко Матановић (ДФ), док се чека окончање неопходних провјера за кандидата за замјеника министра саобраћаја и комуникација.

Наиме, ХДЗ БиХ је предложио Сашу Далипагића за замјеника министра саобраћаја и комуникација умјесто раније предложеног Предрага Кожула. Тиме би биле испоштоване уставне и законске одредбе које прописују да министар и замјеник министра не могу бити из истог народа.

Кожул се изјашњава као Хрват, а Далипагић као представник осталих.

Савјет је именован са 26 гласова „за“, седам „против“ и једним уздржаним гласом.

Седам посланика из Републике Српске и то Лазар Продановић, Милица Марковић, Душанка Мајкић, Никола Шпирић, Сташа Кошарац и Мирослав Миловановић из СНСД-а те Јован Вуковљак из ДНС-а нису били присутни на данашњој сједници Представничког вијећа.

За потврђивање одлуке о именовању новог Савјета министара гласали су посланици СДА, ХДЗ-а БиХ, СДС-а, ДФ-а, Заим Бацковић из БПС-а те Јасмин Емрић из А- СДА. Против су гласали посланици СББ-а и СДП-а док је суздржана била Диана Зеленика из ХДЗ-а 1990.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина