СРБИ ХЕРЦЕГОВЦИ МОЛЕ ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА: Литијама покажимо саборност и солидарност са браћом у ЦГ

  • Срби Херцеговци окупљени у 18 завичајних удружења упутили су писмо Патријарху Иринеју које у цијелости преносимо.

    ФОТОГРАФИЈА: www.ruskidom.rs

Његовој Светости, Архиепископу пећком Митрополиту београдско-карловачком и Патријарху српском, Господину Иринеју

Ваша Светости,

Имајући у виду тренутна дешавања у Црној Гори, проузрокована доношењем дискриминаторског, антицивилизацијског и опасног по народ и нашу цркву тзв.  „Закона о слободи вјероисповјести“, чија противправна и противуставна природа угрожава опстанак наших вишевјековних светиња, свештеника, монаха и цјелокупног српског народа у Црној Гори,

вјерујући да ће Ваша Светост, у овим тешким данима, који означавају понављање српске борбе за голи опстанак, пронаћи довољно снаге да размотри наше писмо, настало као израз велике забринутости осамнаест херцеговачких завичајних удружења и за судбину наше Српске православне цркве и дискриминисаног народа српског у Црној Гори,

дубоко свјесни опасних намјера тзв. „Закона о слободи вјероисповјести“, донетог у мрклом мраку и ванредним условима, пратећи нечовјечне, некултурне и нецивилизацијске услове у којима је изгласан, те подмукло дејство и посљедице његове садржине, уперено против Српске православне цркве у Црној Гори, а уједно и против цјелокупног српскога народа у Црној Гори и ван ње,

вјерујући да Ваша пастирска ријеч може дати огроман допринос спасавању српских светиња и српског народа и успостављању мира, донијели смо одлуку да Вам упутимо наше молбе и приједлоге, наведене у сљедећем:

  1. Синовски молимо Вашу Светост да се, вођена архипастирском бригом за своје стадо, обрати предсједнику Републике Србије Александру Вучићу и Влади Републике Србије и захтијева спровођење хитних дипломатских мјера према Црној Гори, као и према међународним институцијама и организацијама због вишедеценијског дискриминаторског положаја српскога народа и Српске православне цркве у Црној Гори, посебно после доношења срамног наведеног „Закона“ у Црној Гори, те да се, у складу са обавезама које налаже Устав Републике Србије, предузму све друге дипломатске и економске мјере да би се одбранила права српскога народа и Српске Православне Цркве у Црној Гори.
  1. Потребно је такође да Влада Републике Србије изради Стратегију даљег поступања према рјешавању вишедеценијског понижавајућег положаја српског народа у Црној Гори.

Изостанак правовремене реакције наше матице, Републике Србије, сматрамо лошим и непримјереним  понашењем у вези са овим  огромним проблемом.

  1. Молимо такође нашег Патријарха, да се по овим питањима обрати Његовој Светости Патријарху Русије да на свој примерен начин помогне.
  1. Молимо Вашу Светост да заједно са другим епископима позовете вјерујући народ у Републици Србији и Републици Српској на литије у Београду и свим градовима у Републици Србији, на којима би народ и свјештенство могли, у молитвеном духу, исказивати своју забринутост и братску подршку Србима у Црној Гори због ужасавајућих одлука безбожничког црногорског режима у којима би чланови наших херцеговачких удружења узели масовно учешће. Ми вјерујемо да би се тиме повећао отпор црногорском режиму, како би исти лакше схватио да повуче ,,Закон“  и да се не обрачунава са организаторима отпора.
  1. Молимо нашег Патријарха да очински замоли све власнике и уреднике медија и интелектуалну елиту у Србији, да у овом пресудном тренутку сачувају достојност Високопреосвећеног митрополита Амфилохија, како би му олакшали да се лакше носи са великим проблемима који притискају СПЦ у Црној Гори.

 

Молећи се Господу за спасење рода православнога, изражавајући наду да ће наше молбе бити узете у разматрање, и цјеливајући Вашу свијетлу десницу,

Вама одани,
Срби Херцеговци у Републици Србији

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Pingback: БЕОГРАД, 8. ЈАНУАР 2020. ГОДИНЕ: Сви на литију и молебан за помоћ браћи у Црној Гори

  2. Pingback: Боеград, 8. јануар 2020. године: Сви на литију и молебан за помоћ браћи у Црној Гори

Оставите коментар