ФБ иницијатива: 7 градова припојити Старој Херцеговини!

* Захтевамо да у састав старохерцеговачке аутономне области уђу Никшић, Пљевља, Жабљак, Плужине, Шавник, Котор и Нови . Ово је једини начин да се Срби заштите од дукљанске тираније, тврде на фејсбук групи  „Никшић – поносни српски град“ која броји скоро 8.000 чланова

sh

Иницијатива Фејсбук групе „Никшић, поносни град“, по којој би добар део територије Црне Горе на којој живи 25,7 одсто укупног становништва (видите табелу) требало да уђе у састав аутономне области Стара Херцеговина, потпалила је рат на интернету између бораца за заштиту српства у ЦГ и чувара црногорских интереса, који у овој идеји препознају копију САО на простору бивше СФРЈ с почетка деведесетих! Већина политичара, с друге стране, сматра да је реч о јефтиној забави која не може да произведе ништа иако поменута група има око 8.000 следбеника који подржавају издвајање седам општина из ЦГ.
Стоп прогону Срба!
Аутори иницијативе, наиме, захтевају да се Старој Херцеговини, како истичу, врате Никшић, Пљевља, Шавник, Жабљак, Плужине, Котор и Херцег Нови. То је трећина црногорских општина на чијем подручју су значајни рудни, енергетски и привредни ресурси попут рудника угља и термоелектране у Пљевљима, хидроелектране Мратиње код Плужина, Рудника боксита, Железаре и пиваре „Требјеса“ у Никшићу, као и део Националног парка Дурмитор на подручју жабљачке општине. Простор који обухвата добар део севера ЦГ и целу Боку има и огроман туристички потенцијал. Наиме, Жабљак је највећи зимски туристички центар у земљи, док су Нови и Котор одавно заштитни знак домаћег туризма.
Чињеница да на простору седам општина које „типује“ Фејсбук група са хиљадама присталица лежи богатство мерено у милијардама евра изазвала је велики револт на друштвеним мрежама упркос томе што покретачи иницијативе за издвајање великог дела ЦГ то уопште не потенцирају. Они, наиме, тврде да као Срби и Старохерцеговци, како наводе, полажу историјско право на своју аутономну област.
– Логична ствар је да се ми Срби из овог дела који је после Берлинског конгреса 1878. припао Црној Гори освестимо и кажемо да је доста дукљанске репресије – пише на ФБ страници „Никшић, поносни српски град“.
Старохерцеговачки фејсбуковци иду и корак даље, тврдећи да се добро зна чији је простор који траже.
– Треба узети оно што је наше и што је неправедно дато Црној Гори, а то је Стара Херцеговина! Албанци и муслимани траже „своје“, што никад њихово није ни било. То је разлог више да и ми, Старохерцеговци, полажемо историјско и свако право на ову нашу аутономну област – поручује екипа из Никшића.
ДПС: Опрез!
У прилог својој теорији никшићки фејсбуковци тврде да је Херцеговина старија од Црне Горе, а Хумска област од Дукље, као и да је Стару Херцеговину „ослободила српска војска Црне Горе“. Они на крају признају шта је, у ствари, њихов главни мотив.
– Иницијатива је покренута због све учесталијих прогона, тираније и затирања свега што је српско, иза чега стоје „Монтенегро“ власт и њени поданици – открива ФБ група „Никшић, поносни град“.
Владајући ДПС, међутим, сматра да нема простора за тако грубе оцене, а још мање за цепкање државе и опасне излете у прошлост. Посланик ДПС Миодраг Вуковић тврди да су идеје попут ове „са оне стране разума“.
– Кратко и јасно, ово је будалаштина! Мислим да су ове приче црногорска прошлост. То су импровизације, односно необавезне игре са превише обавезним темама. Слобода изгледа нема граница. Не верујем да је ЦГ тако незнавена, будаласта и неупућена да се бави оваквим стварима. Нека ово остане део дневне забаве доконих људи. Можда то и није лоше јер ће бити оних који ће рећи да треба да ојачамо темеље грађанске ЦГ. Ово је далеко од озбиљне иницијативе. Потребан је опрез, али ништа више – каже Вуковић за Информер ЦГ.
Нова: ‘Не’ сепаратизму!
И Марко Ковачевић, одборник Нове у СО Никшић, верује да од прекрајања граница нема ништа.
– Иницијативе као што је ова подржавам у духовном и културолошком смислу. Мислим, ипак, да је ЦГ мала да би се делила на такве аутономне области. Време је да ставимо тачку на такве приче јер не би требало да се прича о било каквој сепарацији – поручује Ковачевић.

Лакушић: Реакција на партијску државу
Члан председништва ДНП Зоран Лакушић оцењује да је иницијатива фејсбуковаца из Никшића уперена искључиво против режима Мила Ђукановића.
– Ово је иницијатива коју не треба схватати озбиљно. То је реакција јер у ЦГ нема владавине права и нема демократије. Овакве иницијативе су настале јер ЦГ није правна, већ партијска држава. Сама иницијатива је неостварљива и не може угрозити ништа у ЦГ – уверен је Лакушић.

Дедеић: Два српска кантона у ЦГ
Лидер СЛ Добрило Дедеић сматра да Срби у Црној Гори морају имати аутономију.
– Црна Гора треба да буде кантонална држава, при чему би један српски кантон био у Боки, а други на северу Црне Горе – каже Дедеић. Он истиче да би ФБ група из Никшића требало да коригује став у одређеној мери иако га генерално не сматра потпуно погрешним.

Никшић     72.443
Нови           30.864
Пљевља     30.786
Котор         22.601
Жабљак     3.569
Плужине  3.246
Шавник    2.070
укупно  165.579

Извор: Информер ЦГ (штампано издање)

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
  1. Stari Reply

    Ocjepi ce se i cijela istocna hercegovina zajedno sa Focom,Kalinovnikom,Cajnicem,Rudo,Visegradom…i Bice NOVA Stara Hercegovina

Оставите коментар