Откривена биста др Арчибалда Рајса у Београду

  • У Дому Војске Србије 15.09.2015. године откривена је барељеф биста великог пријатеља српског народа др Арчибалда Рајса.

arcibald rajs

У присуству великог броја људи и угледних званица међу којима су били и професор Србољуб Живановић, председник Међународне комисије за истину о Јасеновцу и Анатолиј Дмитријевич Степанов, историчар и главни уредник сајта “Руска Народна Линија” из Петрограда.

Барељеф у бронзи открио је војни аташе Швајцарске, пуковник Ларс Вејслструп.

Том приликом одржан је пригодан културно-уметнички програм у коме су учествовали хор “Браћа Барух”, вокални солиста Светлана Стевић Вукосављевић, продекан Криминалистичко-полицијске академије проф. др Милан Жарковић, један од приређивача књиге “Ратни извештаји из Србије и са Солунског фронта” Милан Старчевић и глумац Љубивоје Тадић.

Његов наступ са монодрамом “Чујте Срби” у којој је акценат стављен на српске “Солунце” и каснију неправду према њима, наишао је на посебно топао пријем код присутних.

arcibald rajs 2

Славко Гојковић, донатор барељефа, професор др Србољуб Живановић и Анатолиј Дмитријевич Степанов

Медија центар “Одбрана” при Министарству одбране Србије у сарадњи са иницијативним одбором “У име сећања на др Арчибалда Рајса” и донатором Славком Гојковићем (рођен у Херцеговини, у Гацку, унук солунског добровољца), власником предузећа “ОМЕГА-ХЕМИНГ” из Београда, били су организатори ове манифестације.

На крају програма, за учеснике и угледне госте организован је пригодан коктел.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар