Свечано откривена биста Јовану Дучићу у Гајдобри

  • На дан обележавања храмовне славе у Гајдобри –Петровдана (12.07.) испред Дома културе свечано је откривено спомен обележје – биста великом песнику, Јовану Дучићу.


Откривању споменика присуствовали су становници Гајдобре, представници Месне заједнице као и Општине Бачка Паланка, а о песнику је говорио гост проф. др Јован Делић.

„Иницијатива за постављање спомен обележја Јовану Дучићу у Гајдобри покренута је пре две године, на савету Месне заједнице, док је Ристо Дангубић био председник. На данашњој свечаности о Јовану Дучићу говорио је проф. др Јован Делић, професор Филолошког факултета у Београду и члан Српске академије наука и уметности“, рекла је секретарка МЗ Гајдобра, Јелена Шутовић. Након откривања бисте, наступила је певачка група „Звуци с камена“.

Аутор споменика је српски вајар и сликар Ђорђе Лазић – Ћапша.

Јован Дучић је најзначајнији песник српског модернизма и најзначајнији лиричар златног доба српске књижевности. Највећи филозоф међу песницима и највећи поета међу филозофима, био је најмаркантнија личност српске књижевности у првим деценијама 20. века.

„Споменик се налази између споменика Луки Вукаловићу и Александру Кисину. Такође, имамо и споменик Алекси Шантићу, тако да смо сад једна Херцеговина у малом“, додао је председник савета Месне заједнице Гајдобра, Јован Илић.

backapalankavesti.com

 

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар