Откривена плоча са називом улице Моме Капора у Београду

  • У оквиру манифестације „Момин круг“ свечано је откривена плоча са називом улице Моме Капора. Реч је о делу Мачванске улице, од Тамнавске до Боре Станковића. Град се на овај начин одужује Капору, који је много волео Београд – сликао га и писао о њему, каже супруга Моме Капора.

Momo Kapor-t

Плочу са називом улице Моме Капора открили су заменик градоначелника Андреја Младеновић и супруга тог уметника Љиљана Капор, која се захвалила Граду Београду и свима који су заслужни што је ова улица понела име Моме Капора, преноси Танјуг.

Љиљана Капор је указала да је њен супруг много волео Београд, да је Београд на његовим сликама, у његовим причама, књигама, и да му се Београд на овај начин одужује.

Градски менаџер Горан Весић је рекао да на овакав начин Београд каже хвала Моми Капору, оценивши да не постоји боље место и бољи део града у коме Момо треба да има своје обележје и по коме и будуће генерације треба да га се сећају.

Момо је био део живота свих нас, директно или индиректно, сви смо одрастали уз његове књиге, учили, мењали се. Као што је он мењао нас и наше друштво тако ће, од како је постхумно добио назив улице, мењати и овај крај, истакао је Весић.

Најавио је да ће до средине новембра бити склоњена бензинска пумпу у тој улици и да ће на том месту бити зелена површина, а после тога ће се проширити и Улица Боре Станковића и бараке ће бити уклоњене и то ће бити сквер – обележје Моми Капору.

„То ће бити место за одржавање песничких вечери, културних манифестација. То је прави начин како Момо Капор може и после свог живота да мења овај град и да га заједно са нама чини бољим“, истакао је Весић.

Градски менаџер је додао да Београд дугује захвалност и неким другим људима који су мењали главни град – Зуку Џумхуру, као и Бекиму Фехмију, и другима.

Momo Kapor-s
Весић је изразио уверење да ће у будућности наше улице много чешће носити имена глумаца, спортиста, књижевника, људи који су дали свој живот овом граду, били његови хроничари.

Захвалио је листу Политика на иницијативи да део Мачванске улице добије име Моме Капора.

„Колико год да је Момо био књижевни историчар Београда и песник носталгије за Београдом, он је истовремено један од оних људи који су учинили Политику оним што она јесте данас – институција“, истакла је главна и одговорна уредница тог листа Љиљана Смајловић.

Градски секретар за културу Владан Вукосављевић је истакао да је Момо Капор овековечио једну епоху својим плодним радом на свим пољима, а своје срце поклонио Београду.

Београд је за узврат њему поклонио своје срце, рекао је Вукосављевић и додао да је Момо Капор оставио дубок и значајн печат на само у овом граду, већ и у српској култури.

Указао је на то да је Капор је био особена личност, за своје време модеран, другачији, несвакидашњи, иновативан и специфичан.

Разумео је и оправдавао читаву једну генерацију која је упознала индустрију забаве, популарну културу, рок музику, кола колу, џинс и друге ствари и али им је, истовремено, откривао нове и различите детаље о уметности и култури, додао је Вукосављевић.

Отварањем ове улице Београд је показао да је Капор непролазна личност у београдској историји и да је заувек отргнут забораву, нагласио је градски секретар за културу.

Председница градске Комисије за споменике и називе тргова и улица Јасмина Митровић Марић је истакла да је Београд велики град не само зато што је престоница, већ и због назива улица које има.

Митровић Марић је додала да је крива за то што је Момо Капор добио улицу са својим именом, као и Град Београд, и да јој је драго због тога, указавши да је Капор јесте неко ко је обележио лист „Политика“.

Манифестацију „Момин круг“ организује Задужбина „Момо Капор“ у сарадњи са Туристичком организацијом Београда.

Идеја ове манифестације, симболичног назива „Глуварење са Капором“ јесте да се укаже на жиле куцавице Београда, онако како их се Капор сећао и како их је описао у својим делима.

Извор: РТС
Фото: Танјуг / Марко Ђоковић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар