ДОСТА НАМ ЈЕ БИСТА КОМУНИСТА: Протест упозорења Удружења ЈВуО Требиње

 •  У Градском парку у Требињу одржан  је протест против величања комунистичких злочинаца и обнављања споменика и плоча партизанским јединицама које су током и након Другог свјетског рата стријељали и мучили недужне српске цивиле. Предсједник Удружења потомака и поштовалаца Југословенске војске у отаџбини говорио је о комунистичким злочинима у Херцеговини, а његов говор преносимо у цијелости 

 

Удружење ЈВуО Требиње обраћа се Српском народу Требиња и Херцеговине са намјером да га упозна да су несавјесни појединци који и у наше вријеме желе да истичу пропалу и злочиначку комунистичку идеологију у својим активностима на обнови спорних биста комунистичких зликоваца и плоча које величају лажне догађаје и формације, у својим активностима направили више незаконитих радњи, кршећи важеће законе Републике Српске, а тиме показали непоштовање и самих институција Републике Српске. У својим незаконитим активностима, злоупотријебили су службене положаје и игнорисали потребну законску процедуру и надлежне институције Града Требиња. Удружење зато, тражи да се такви јавно прозову и адекватно санкционишу.

САМОВОЉА ПОЈЕДИНАЦА РАЗБИЈА ЈЕДИНСТВО СРПСКОГ НАРОДА

Не водећи рачуна што својим самовољним поступцима разбијају јединство Српског народа, остварено у Одбрамбено – отаџбинском рату, они већ дуже времена крше важеће законе и процедуре. Тако су у Градском парку поставили и обновили десетине биста комунистичких вођа, за које се данас зна да су били окорели зликовци и убице Српског народа, често цивила, жена, дјеце и старих лица. У том свом раду нису уопште испоштовали потребне законске процедуре, већ су све радили незаконито, служећи се манипулисањем појединаца и јавности. На исти начин је обновљена плоча која велича превазиђене идеологије, појединце и формације на уласку у Стари град.

И у овом случају све је урађено безаконито, избјегавајући процедуре и институције Града Требиња. Самовоља појединаца који данас, због личних убјеђења, истичу пропалу комунистичку злочиначку идеологију, наставља се, и по свој прилици постаје параметар како да се ради у области постављања нових и обнављања старих споменика и обиљежја. Нејасно је и поражавајуће да Градска управа није реаговала на ове досадашње незаконите активности, већ им је не оглашавајући се по овом питању, дала прећутну сагласност.

РАЗЛИЧИТИ АРШИНИ ЗА ПОДИЗАЊЕ СПОМЕНИКА

На жалост, ствара се слика да у Требињу било ко може на јавној површини да постави споменик или неки други објекат, без бојазни да ће због својих незаконитих активности бити санкционисан. Ипак, из искуства које наше удружење има, није тако. Ми смо у намјери да подигнемо споменик припадницима ЈВуО и невиним српским цивилним жртвама са подручја Града Требиња, имали потпуно другачија искуства.

Морали смо до данас да прођемо кроз ригорозне законске и све друге процедуре које су потребне за изградњу оваквог споменика. Као савјесни грађани Града Требиња и Херцеговине, ми смо у својим искреним намјерама да се поштују све жртве Српског народа покренули идеју о градњи овог споменика. У свој досадашњој процедури радили смо само у складу важећих закона  Републике Српске, поштујући све њене институције. Због тога, скрећемо пажњу јавности да су закони исти и важећи за све грађане Републике Српске, и онај ко их крши треба да одговара и буде санкционисан због њиховог непоштовања.

ДОБИЛИ СМО САГЛАСНОСТ ГРАДА ТРЕБИЊА И ЕПАРХИЈЕ, АЛИ…

Представници Удружења ЈВуО Требиње су више пута у разговорима са водећим људима Града Требиња и Епархије Захумско – Херцеговачке и Приморске подржани у ставовима и циљевима удружења и активностима које ово удружење спроводи. Исто тако, разговарано је више пута да се спорне и незаконито постављене  бисте комунистичких вођа уклоне са јавних површина и одложе у посебну просторију, у чему смо од градских власти и Епархије ЗХиП постигли сагласност и добили подршку.

Наше удружење ће и убудуће у томе инсистирати. Тражимо да се уклони и спорна спомен – плоча јер јој на уласку у Стари град није мјесто, јер угрожава цјелину Старог града који је национални споменик БиХ. И ова као и друге спомен плоче које је без дозвола поставила бивша комунистичка власт, треба да буду одложене заједно са бистама комунистичких вођа у за то намјењену просторију. Уколико се и убудуће наставе незаконите активности несавјесних појединаца који злоупотребљавају службени положај и важеће законе Републике Српске, као и институције Града Требиња, и за своје незаконите радње не буду адекватно кажњени, Удружење ће своје интересе и интересе грађана Требиња који су овим угрожени, тражити кроз институције Републике Српске.

ПОСТАВИЋЕМО ПЛОЧЕ И ПОДСЈЕТИТИ НА БРОЈНЕ КОМУНИСТИЧКЕ ЗЛОЧИНЕ

Уколико се настави игнорисање наших апела и убудуће, и не учини ништа да се спријечи подјела у Српском народу, бићемо присиљени у крајњем случају, да поступимо као и друга страна, постављајући бисте истакнутих српских војсковођа из времена Другог свјетског рата, као и спомен плоча са текстовима о злочинима комуниста – партизана над Српским народом по цијелој Херцеговини. На надлежним органима је да одлуче, и да зауставе још дубље подјеле, да се напокон све српске жртве поштују, да се не истиче само једна страна и то она која истиче пропалу комунистичку идеологију, пропалу државу, лажно братство и јединство и све лажи и заблуде којима су нас деценијама тровали. Ту идеологију је осудио цио цивилизован свијет, посебно кроз двије резолуције Савјета Европе, које се морају поштовати и које се не могу игнорисати.

ЗА ЈЕДИНСТВО СРПСКОГ НАРОДА, БЕЗ ЗАБЛУДА, ЛАЖИ И ПРОПАЛИХ ИДЕОЛОГИЈА, ЗА ОСУДУ КОМУНИСТИЧКИХ ЗЛОЧИНА

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
 1. абвгдђ Reply

  „…бисте истакнутих српских војсковођа из времена Другог свјетског рата, као и спомен плоча са текстовима о злочинима комуниста – партизана над Српским народом по цијелој Херцеговини.“
  То је требало урадити одавно, и не као противтежу комунистичким плочама и споменицима, већ као истините спомене на историју.
  А о лажима, злочинима и штети коју комунисти начинише треба учити у школама да нам деца једног дана почну нормално да живе, с истином и својом правом историјом.

 2. СРБО Reply

  Под хитно поставити плоче са написима о стравичним комунистичким злочинима,а именом и презименомн злочинаца.

Оставите коментар