Освештан Крст сјећања и опомене на Вардишту

  • Данас, на празник Светог Илије је на превоју Вардиште изнад Старог Слана постављен и освештан Часни крст  висок 6,5 метара и спомен плоча у знак сјећања на 1. август 1941. године када су мјештани Требињских брда, Старог Слана и околине дочекали дијелове  14. усташке пуковније Независне државе Хрватске и оружаном борбом спријечили организовани покољ српског становништва овога краја.

Том приликом су погинула тројица устаника и то Божидар Басор, Илија Савовић, Крсто Чихорић, док је у претходној борби када је планула прва устаничка пушка на овим просторима, приликом заузимања касарне на Беговић кули 29. јула 1941. од посљедица рањавања преминуо и Стеван Бокић.

Један од иницијатора ове акције Вујадин Вујовић је у свом говору истакао да је овај отпор организован без икаквог идеолошког предзнака већ да је искључива намјера мјештана била да се спријечи усташки покољ српског народа овог краја.

Према његовим ријечима, у непосредној близини овог мјеста налази се и јама безданица која је према непријатељским плановима била предвиђена за масовну гробницу.

– Захваљујући братској слози и међусобном повјерењу наших предака опстали смо на овом кршу. Најмање што смо могли да учинимо је да их на овај начин поменемо и да имамо свијест да само са вјером у Бога и слогом и у будућности, злу не требало, само на тај начин можемо сачувати – поручио је Вуковић.

Помен је служио свештеник Драгиша Томић.

Часни крст висок 6,5 метара и спомен плочу су исфинансирали потомци Вуковића, Бодирога, Чихорића, Басора, Кокића, Брајића, Савовића…

ФОТО И ВИДЕО: Јово Басор

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. абвгдђежзијклљмнњопрстћуфхцџш Reply

    Овакве ствари су веома важне за успостављање и изградњу културе Српске, јасним односом према својој прошлости, градњом обележја и снажењем праведних сећања. Тако се гради и јача држава и идентитет и државе и народа.
    Само тако наставите, тако се то ради!

Оставите коментар