ОСВЕШТАН СВЕТОСАВСКИ ДОМ У СУТЈЕСЦИ – Поклон Марка Б. Милошевића свом „милом народу“

Овогодишњи празник Светог Василија Острошког и Тврдошког чудотворца је био историјски за банатско село Сутјеска. Наиме, захваљујући великој љубави ктитора Марка Б. Милошевића поред Храма Васкресења освештан је Светосавски дом,  пише портал зрклик.

 

Овај дан ће остати у сјећању мјештана као историјски, јер је поред храма подигнут је светосавски дом под називом „Мом милом народу“ чији је ктитор Марко Б. Милошевић.

Марко Б. Милошевић, рођени Сутјешчанин давалац је највећег појединачног поклона родном селу у новијој историји. Светосавски дом подигнут је за непуне двијее године.

Бантски владика Никанор је 2022. године дао благослов за подизање објекта. У њега је Марко поред материјалног добра, уложио и много љубави са жељом да остави вјечни траг свом родном селу и народу.

Владика Никанор је тако на празник Светог Василија Острошког Чудотворц, освештао је Светосавски дом „Мом милом народу“.

Тим поводом је уприличена свечаност уз пригодан културно уметнички програм.

У Културно-уметничком програму учествовали су оперска дива Милица Досковић, чувена глумица Ивана Жигон, ученици ОШ „Иво Лола Рибар“ из Сутјеске, певачка етно група „Ерцеговина“ из Сечња, унуке ктитора Марка Милошевића Душица и Даница Игњатовић и гуслар Радован Шојић из Новог Сада.

За показану ревност, труд и несебичну љубав према светињама, црквама и манастирима Српске православне цркве, чувању и неговању традиције, културе и обичаја нашег српског народа ктитору Марку Милошевићу уручен је орден Светог Теодора Вршачког, највише одликовање Српске Православне Епархије банатске.

Ктирор Милош Б. Милошевић, захвалио се свима који су присуствовали свечаном отварању Светосавског дома и нагласио да ће дом убудуће бити на услузи народу у више сврха, одржавању различитих славља и скупова.

– Данас сам пресрећан и благословен. Овај дом поклањам мојим милим Сутјешчанима, а за узврат ништа не тражим, осим да се са домом односе као према својој кући – истакао је Марко Б. Милошевић и подсјетио да задужбинарство у Срба има историју која сеже још из средњег вијека.

Овим чином се и он придружио плејади задужбинара међу којима су и српске династије Немањића, Хребељановића, Балшића, Бранковића, Сава Текелија, Илија Коларац, Михајло Пупин, Никола Тесла, Лука Ћеловић Требињац и многи други.

У знак захвалности и подршку у подизању Светосавског дома „Мом милом народу“ у име ктитора, његова ћерка Анђа Игњатовић уручила је посебне Повеље.

Добитници Повеља су: Његово Преосвештенство Владика банатски господин Никанор, ОШ „Иво Лола Рибар из Сутјеске, Месна заједница Сутјеска, Општина Сечањ, Драган Терзић, дипл.инж. архитектуре-пројектант Светосавског дома, „Импусл хемија“ доо Нови Сад, „Про бетон“ доо Падина, компанија ГАТ доо Нови Сад,“Бомекс-ентеријери“ доо Нови Сад, „Јован градња ИН“ , Душко Гаћиновић Моцо, „Гуминс“ доо Нови Сад, Румунска православна црквена општина и Српска православна црквена општина Сутјеска.

Светосавски дом „Мом милом народу“ има 280 квадратних метара и у приземљу има савремену мултимедијалну салу са 120 места, електронски опремљену позорницу, опремљену кухињу, подно гријање. На првом спрату се налазе пријемна сала и кабинет са 30 мјеста и свечани салон. Објекат је опремљен за самостално функционисање.

Изграња храма Васкрсења Христовог почела је 2002. године за време Епископа банатског Хризостома, који је и осветио темеље за нови храм. Облик цркве је уписани крст. Цркву красе два звоника и једна велика централна купола, која се ослања на четири стуба са капителима. Црква се налази у центру Сутјеске, у парку површине 33 ара и од данас га краси и Светосавски дом под називом „Милом мом народу“.

извор и фотографије: ЗР КЛИК

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар