Освештање храма Светог Георгија у Невесињу

  • У Невесињу на Вјенчацу 09. августа 2015. год. Његово Преосвештенство епископ Захумско-херцеговачки и приморски господин Григорије освјештао је новоизграђени храм посвећен

vje01
Храм св. Георгија је дио ширег пројекта Вјенчац Града. Пројекат је визионарски и амбициозно осмислио господин Милош Капор још 2009. год. Цијенећи Капореве идеје у којима је Невесиње презентовано као мјесто које има привлачан туристички потенцијал, чланови удружења „Шиповци“ изразили су 2010. год. спремност да буду носиоци изградње храма светог Георгија са његовим пратећим садржајима.

vje 02

Овај атрактивни пројекат захтијевао је врсне мајсторе и умјетнике разних струка и велику истрајност удружења „Шиповци“ чији су чланови учествовали и у бројним другим пројектима хуманитарног и културног карактера. Визионарством и непосусталим ентузијазмом међу Шиповцима истицао се предсједник њиховог удружења господин Јован који је пробудио вољу за остварење овог дивног циља у многима који нису ни знали да она постоји у њима.

vje 03

Бесједећи на литургијском сабрању владика Григорије је похвалио прегалаштво Шиповаца и свих добрих људи који су помогли изградњу овога храма. Владика је рекао да се овакво што не може изградити без вјере и да је он био овога пута један од оних који нису вјеровали, али и да је срећан што вјера прегалаца није поклекла као његова, те да се нада да ће ова црква која је изникала из вјере бити покретач изградње, преображења и напретка Невесиња.

vje 04

Предсједник удружења „Шиповци“ господин Јован изрази је велику радост због завршетка пројекта и захвалио се свима који су препознали важност и љепоту овог пројекта и поружили подршку и помоћ да се он реализује. Јован је позвао окупљене да се укључе у даљу изградњу пројекта Вјенчац Град и тако допринесу преображењу и напретку Невесиња.

Домаћини су припремили трпезу љубави за све окупљене на литургијском сабрању. Пригодне захвалнице уручене су епископу Григорију и главним донаторима.

vje 05

Новоизграђени храм грађани Невесиња обилазили су до касних вечерњих сати не кријући одушевљење љепотом храма и његове уређене околине.

ИЗВОР: Шиповци

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.