(ВИДЕО) Завршена 140. Невесињска олимпијада: Киша није прекинула традицију

  • Традиционалним коњским тркама и витешким дисциплинама  на Братачком лугу код Невесиња завршена је 140. Невесињска олимпијада.

lug n 9
Током седам августовских дана  у 47 дисциплина наступило је преко 1200 спортиста из читавог региона. Они најбољи освојили су медаље и вриједне новчане награде. Организатор Олимпијаде је општина Невесиње уз подршку бројних спонзора.Братачки луг је био права олимпијска позорница, али је потпун спортски ужитак покварила јака киша. Организатори су ипак истрајали у намјери да све дисциплине одрже по раније утврђеној сатници.Као и ранијих година највеће интересовање владало је за коњске трке које су више од једног вијека препознатљиво обиљежје Невесињске олимпијаде. За три галоперске трке пријавило се 18 грла, што је и поред лоших временских прилика, задржало љубитеље коњичког спорта.

За највреднију новчану награду од 4000 КМ  заслужно је грло Мармар власништво Омера Алача из Илиџе. Друго мјесто заузео је  Силни Вук Сава Пушице из Пријепоља, а треће Перидот Дражена Дунђера из Билеће.

У трци арапских коња  тријумфовао је Малброк  Радована Дунђера из Билеће. Друга награда  припала је  легендарном учеснику Невесињске олимпијаде Јефту Мучибабићу који и у осмој деценији долази на братачке равне баре.

У трци босанско-брдских коња  прву и трећу степеницу побједничког постоља  заузео је Мијат Цвијетић из Рогатице са својим грлима Рубин и Ава. Друга награда припала је  Миљану Остојићу из Жабљака.

Пет пријављених екипа у потезању конопа гарантовало је добро забаву за гледаоце. Осим снаге ове године било је потребно показати и вјештину на клизавом терену.  Око побједника није било дилеме пошто је  екипа „Џими транс“ из Пригревице демонстрирала задивљуућу снагу. У борби за друго мјесто Крајишки Витезови су превукли домаћу екипу Српски Соко.


Tрадиционалне и витешке дисциплине  протекле су уз учешће великог броја такмичара. И млади и стари жељели су да покажу снагу, спретност и спортско умијеће, али и да освоје примамљиве награде организатора.

Александар Крајишник из Ужица је био посебно инспирисан за надметање па је освојио чак четири медаље. У трци у џаку прекинуо је три деценије дуг низ непобједивости Радомира Андрића.

Прије првог налета кише у дисциплинама скок у даљ и скок у вис читава група такмичара јеконкурисала за највиши пласман. Александар Грозданић из Даниловграда је скочио у даљ 3,34 м  што му је било довољно да порази прошлогодишњег шампиона Александра Бундала. Стамени момак из Пригревице већ у  наредној дисциплини скок у вис са прескочених 148 центиметара надвисио је своје ривале.

У пењању на стуб највише спретности и брзине  показао је Јован Ступар из Апатина. Смијех и атракције пратиле су традиционалну дисциплину скакање на мијех. Необичан спортски реквизит по кишном времену био је посебан изазов неустрашивим такмичарима. Као и прошле године прву награду освојио је Лука Парежанин из Билеће.

Забавно је било и у трци са јајтом у кашици. Једни су се уздали у брзину, а други су по сваку цијену чували јаја. На крају је пресудило искуство што је шестим узастопним тријумфом потврдио Александар Чабрило из Невесиња.

Побједник трке на брвну је Славко Вуковић из Новог Сада, а бој на брвну је обиљежио Данило Ковачевић из Невесиња.

Са најбољим хицем од 17,30 м Милош Марковић из Руме је  у бацању камена с рамена надмашио прошлогодишњег побједника  Радована Зековића из Шавника. У потезању клипа  Далибор Зелен из Апатина је са трона скинуо драга Зупца.

И поред силних проблема због лоших вренских прилика организатори су успјели да одрже све дисциплине.И спортисти су  жељели по сваку цијену да се окушају на невесињском сабору витештва, тако да традиција није прекинута.

Олимпијска застава је спуштена, такмичари се са пуно утисака враћају кући, они најбољи са медаљама и вриједним новчаним наградама, а организатори коначно могу да одахну пошто су претходних дана имали пуне руке посла.

Извор: Радио Невесиње / Драгах Граховац
Видео: АТВ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар