ЗАДУЖБИНА ШИПОВАЦА: Владика Григорије освештао храм Светог Георгија на Вјенчацу

  • Епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије са свештенством Епархије освјештао је данас новосаграђени Храм Светог Георгија на Вјенчацу у Невесињу.

vjenac 00

Задужбинари овог храма Удружење „Шиповци“ приредили су свечаност којој су присуствовали братственици ове породице, бројни гости, јавни радници и грађани Невесиња.

Исказујући радост због изградње јединственог православног здања, епископ Григорије је изразио очекивање да ће данашњи свети чин означити преобрежење и напредак читавог Невесиња.

Владика је похвалио прегалаштво братственика породице Шиповац и свих људи који су помогли изградњу храма, наглашавајући да је то примјер како се са вјером могу направити велика дјела.

Предсједник Управног одбора Удружења „Шиповци“ Јован Шиповац захвалио се свештенству епархије, општини Невесиње и приложницима на подршци и помоћи том изградње Цркве светог Георгија.

– Братство Шиповаца је уз много вјере и љубави подигло Храм Светог Георгија и сада заједно са свим Невесињцима треба да урадимо пирг Светог Димитрија и након тога кренемо у изградњу тврђаве – поручио је Шиповац.

Пројекат је урадио познати невесињски архитекта Милош Капор, творац више архитектонских рјешења која обиљежавају савремено Невесиње.

Модеран изглед храма у потпуности је аутентичан и по изгледу и по локацији. Јединствен стил цркве-брвнаре која се налази на каскадним платформама са воденим површинама и видиковцем дио је ширег пројекта тврђаве Вјенчац Града у који се уклапа и дизајном и архитектонским рјешењима и са којим ће чинити нераскидиву целину.

Прелијепо звоно које краси црквени звоник и позива вјернике са Вијенчаца, поклон је братства Церовића, родственика из Дробњака од којих потичу Шиповци и оно истински даје симболику породичној задужбини коју су Шиповци изградили у своме завичају.

Након богослужења бројни гости и грађани Невесиња наставили су дружење уз пјесму и трпезу љубави. Пригодне захвалнице уручене су епископу Григорију и главним донаторима.

Данашњим свечаностима на Вјенчацу, између осталих присуствовали су и фудбалска легенда Црвене Звезде Душан Савић, руски дипломата Александар Шинкарјов и ученици Средње богословске школе из Призрена.

Извор: Радио Невесиње
Фоторепортери: ДРАГОМИР ГРАХОВАЦ – ВЕРИЦА ЧУПКОВИЋ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар