Пребиловци, 8. август – Заједно на поклоњење Светим мученицима и освештање Храма Васкресења

  • Обавештавамо јавност, у име Херцеговачких удружења у Србији, да ће се у суботу 08-ог августа у осам часова у Пребиловцима одржати један од најзначајнијих свечаних догађаја у Херцеговини, а то је освећење храма Христовог Васкрсења, који је изграђен по узору на храм Христова гроба у Јерусалиму.

Храм Христовог Васкрсења у Пребиловцима

Храм ће освјештати српски патријарх Иринеј уз саслужење великог броја Владика.
Претходно ћеу седам сати истог дана мошти Светих Пребиловачких и дугих Доње-херцеговачких мученика ,које је крајем прошле године канонизовала Српска православна црква бити пренете из садашњег Дома културе, где се чувају већ неколико година у седам дрвених сандука.
Недостаје још 168 сандука, јер је војска Јанка Бобетка 1992 године у познатој акцији,,Чагаљ“ минирала цркву са саркофагом и костима и тако их скоро потпуно уништила.Не искључујемо могућност и да је део земних остатака негде склоњен у Хрватској или негде друго уништен.
Село Пребиловци је иначе према истраживању јапанског дневника ,, Асахи Шимбун “ најстрадалније село у Европи у другом светском рату.Не тако давно 06-ог августа 1941 године усташе су у једном дану бациле у јаму Голубинку у Шурманцима 600 жена и дјеце из села Пребиловаца а наредних дана ликвидирали су још око 230 мјештана из тог села. Слично је урађено са низом других села са српским становништвом,како у Долини Неретве тако и у другим општинама.
У 1990. години земни остаци невиних људи су извађени из јаме и са костима из других тринаест суседних херцеговачких јама ( укупно 4000 жртава) сахрањени ( 1991) у новосаграђену цркву у Пребиловцима. Али, било је потребно уништити трагове претходног злочина,што је на жалост и учињено у акцији ,,Чагаљ“.Свесни моралне обавезе и чињенице да недовољно поштујемо сопствене жртве наша српска удружења у Србији подржала су са колико је било у њиховим могућностима са низом акција Захумско-херцеговачку и приморску епархију у изградњи храма у Пребиловцима, по пројекту који је урадио архитекта Предраг Ристић.
Било би лијепо да се у што већем броју одазовемо позиву Владике Захумско- херцеговачког и приморског Григорија да осмог августа будемо у што већем броју у Пребиловцима, да заједно учествујемо у прослављању Светих Пребиловачких и Доњо- херцеговачких мученика и радујемо се свјештању величанственог храма који је никао у Долини Неретве, подигунтог на њиховом пепелу и костима.

Координациони одбор херцеговачких удружења
Потпредседник
Светозар Црногорац

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар