Слободна Херцеговина » Пребиловци, 8. август – Заједно на поклоњење Светим мученицима и освештање Храма Васкресења

Пребиловци, 8. август – Заједно на поклоњење Светим мученицима и освештање Храма Васкресења

  • Обавештавамо јавност, у име Херцеговачких удружења у Србији, да ће се у суботу 08-ог августа у осам часова у Пребиловцима одржати један од најзначајнијих свечаних догађаја у Херцеговини, а то је освећење храма Христовог Васкрсења, који је изграђен по узору на храм Христова гроба у Јерусалиму.

Храм Христовог Васкрсења у Пребиловцима

Храм ће освјештати српски патријарх Иринеј уз саслужење великог броја Владика.
Претходно ћеу седам сати истог дана мошти Светих Пребиловачких и дугих Доње-херцеговачких мученика ,које је крајем прошле године канонизовала Српска православна црква бити пренете из садашњег Дома културе, где се чувају већ неколико година у седам дрвених сандука.
Недостаје још 168 сандука, јер је војска Јанка Бобетка 1992 године у познатој акцији,,Чагаљ” минирала цркву са саркофагом и костима и тако их скоро потпуно уништила.Не искључујемо могућност и да је део земних остатака негде склоњен у Хрватској или негде друго уништен.
Село Пребиловци је иначе према истраживању јапанског дневника ,, Асахи Шимбун ” најстрадалније село у Европи у другом светском рату.Не тако давно 06-ог августа 1941 године усташе су у једном дану бациле у јаму Голубинку у Шурманцима 600 жена и дјеце из села Пребиловаца а наредних дана ликвидирали су још око 230 мјештана из тог села. Слично је урађено са низом других села са српским становништвом,како у Долини Неретве тако и у другим општинама.
У 1990. години земни остаци невиних људи су извађени из јаме и са костима из других тринаест суседних херцеговачких јама ( укупно 4000 жртава) сахрањени ( 1991) у новосаграђену цркву у Пребиловцима. Али, било је потребно уништити трагове претходног злочина,што је на жалост и учињено у акцији ,,Чагаљ”.Свесни моралне обавезе и чињенице да недовољно поштујемо сопствене жртве наша српска удружења у Србији подржала су са колико је било у њиховим могућностима са низом акција Захумско-херцеговачку и приморску епархију у изградњи храма у Пребиловцима, по пројекту који је урадио архитекта Предраг Ристић.
Било би лијепо да се у што већем броју одазовемо позиву Владике Захумско- херцеговачког и приморског Григорија да осмог августа будемо у што већем броју у Пребиловцима, да заједно учествујемо у прослављању Светих Пребиловачких и Доњо- херцеговачких мученика и радујемо се свјештању величанственог храма који је никао у Долини Неретве, подигунтог на њиховом пепелу и костима.

Координациони одбор херцеговачких удружења
Потпредседник
Светозар Црногорац

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина