Невесиње, 9. август: Програм освештања храма Светог Георгија на Вјенчацу

  • У недјељу 09. августа 2015. године освештаће се храм посвећен Светом Георгију на Вјенчацу у Невесињу

slika

Фотографија храма Светог Георгија снимљена 5. августа: Фото: Јован Шиповац

Братство Шиповаца је добило благослов Епископа захумско-херцеговачког и приморског Г. Григорија да буду ктитори цркве посвећене Светом Георгију, у оквиру обнове средњовјековног Вјенчац града у Невесињу.

Наиме, Вјенчац је био сједиште невесињске жупе и главни град, касније и кнежевско сједиште. Да су Косаче често боравиле и столовале у Невесињу, говори и податак да је 10. октобра 1435. године херцег Стефан издао повељу „Под градом Вјенчацем на Невесињу“.

У временима освајачких похода, током средњег вијека, тврђава је служила за прихватање становништва из околних насеља. Кроз цијелу историју постојања, до Првог свјетског рата, функционисала је као осматрачница и војно утврђење. Данас, видљиви су остаци војничког утврђења и градских зидина, које су због своје дебљине и масивности одољеле времену.

Освештање Храма Светог Георгија на Вјенчацу, одржаће се у недјељу, 9. августа 2015. године са почетком у 08.30 часова. Послије тога, услиједиће народни сабор и весеље.

promo

Дан прије, 08. августа 2015. године, у великој сали Општине Невесиње, одржаће се књижевно вече и промоција књига поводом 140 година Невесињске пушке и освећења Храма Светог Георгија. Промовисаће се књиге, у издању Удружења „Шиповци“:

  • „Да се не заборави – Невесињци и вијек од Великог рата“ – друго издање, приређивача Јована Шиповца и Велибора Шиповца
  • „Херцеговина- обичаји и вјеровања“, друго издање, аутора Велибора Шиповца
  • „Невесињска пушка“, четврто издање, аутора Томислава Шиповца.

Поред аутора, учесници књижевне вечери ће бити историчар Бошко Буха и књижевник мр Момчило Голијанин. Књижевно вече почиње у 20.00 часова.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар