Херојски подвиг Милоша Граховца, полицајца из Невесиња

  • На ретровизору сам уочио да возило слијеће у провалију. Укочио сам и потрчао према аутомобилу, у којем је возач био без свијести. Знао сам да моја реакција може да му спасе живот. И био сам у праву. Сада само желим једно – да се брзо опорави.

milos grahovac (1)
Овим ријечима Милош Граховац, полицајац на служби у Бањалуци, објашњава драму коју је недавно доживио у мјесту Шуице, код Купреса, када је брзом и трезвеном реакцијом од смрти отргао Џевада О., директора једне фирме из Доњег Вакуфа, повријеђеног у стравичној саобраћајној незгоди.

„Нисам био на дужности. Супруга и ја смо се враћали из Невесиња, одакле сам родом, према Бањалуци, гдје радим. Због застоја у Јабланици, одлучио сам се на алтернативни правац, преко Купреса, односно правац који сам први пут у животу прошао. Ни слутио нисам шта ће се потом догодити“, присјећа се храбри припадник Управе за обезбјеђење личности и објеката МУП-а РС.

Иза возила у којем су били полицајац и његова супруга ишло је још неколико аутомобила, а затим и шкода октавија, која је изненада слетјела у провалију.
„То сам уочио на унутрашњем ретровизору свог аутомобила и одмах сам стао, док су остали возачи наставили вожњу. Рекао сам супрузи да сачека, а ја идем да помогнем. Притрчао сам шкоди која се претходно неколико пута преврнула и била је готово потпуно уништена. Уочио сам возача без свијести“, присјећа се Граховац у изјави за „Независне“.

С обзиром на то да вјештине указивања прве помоћи се подразумијевају у струци којом се бави, није био у дилеми шта је исправна реакција.

„Посумњао сам да возач има повреде кичме и нисам га смио помјерати. Брзо сам позвао Хитну помоћ и полицију. Потом сам помјерио ваздушни јастук, који се активирао, а утом сам возачеву главу помјерио у страну, да не би дошло до гушења“, прича нам Граховац.

Унесрећени возач потом је почео да дише, а на уста му је потекла крв. У међувремену је Граховчева супруга зауставила возила која су пролазила и њему су притрчали други пролазници. Рекао им је да повријеђеног возача не смију помјерати, јер би то за њега било кобно.

И био је у праву. Да он није стао и учинио овај гест, тешко је да би возило у провалији ико уочио, јер је било око 16.20 и убрзо се смркло.

„Када је стигла екипа Хитне помоћи, имобилисали су возача и безбједно смо га извукли из возила. Пребачен је потом у Ливно, па у Сплит, те у Загреб, гдје му је оперисана кичма. Чујем да није покретан, али се надам да ће се потпуно опоравити. То ми је велика жеља“, напомиње Граховац.

Реченица коју већ данима овај полицајац најчешће чује гласи: „Свака част!“ Честитају му колеге, а признање му је одао и Гојко Васић, директор Полиције РС. Поносни су на хероја у плавој униформи.

ИЗВОР: НЕЗАВИСНЕ НОВИНЕ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар