ПРЕГОВОРИ ДВИЈЕ ВЛАДЕ: Мионићи могућа локација будућег херцеговачког аеродрома

 • Представници влада Републике Српске и Србије састали су се данас у Требињу гдје су у току разговори о најбољој локацији за изградњу мањег аеродрома. Према незваничним сазнањима Срне, у оптицају су двије локације, а једна од могућих је Мионићи код Требиња.

Идејно рјешење биће завршено већ за десетак дана, а комплетан план у периоду од шест мјесеци до годину дана, речено је новинарима након састанка представника влада Републике Српске и Србије.

Помоћник министра за жељезнички, водни и ваздушни саобраћај у Министарству саобраћаја и веза Републике Српске Весна Вожни рекла је да се данас састала оперативна група која разговара и одлучује о потенцијалним локацијама за изградњу аеродрома у Требињу.

“Брзо ћемо имати и други састанак и тада ћемо имати више информација. Сада су у оптицају двије потенцијалне локације у околини Требиња”, навела је Вожнијева.

Помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зоран Илић рекао је да у Херцеговини због терена није било тешко изабрати погодну локацију јер је, како каже, таквих мало, те додао да постоје двије локације које ће испитивати.

“Немамо преширок избор и неће нам бити тешко да се опредијелимо за ону која је главна. Оно чиме ћемо се водити јесте да прилазне површи буду обезбијеђене. Важно је да 10 километара и од једног и од другог прага писте немамо високе препреке”, истакао је Илић.

Илић је додао да, када је ријеч о величини аеродрома, то зависи од локације, али да ће се трудити да се направи полетно-слетна стаза која ће омогућити слијетање и највећих авиона на свијету.

“Ми ћемо припремити комплетну техничку документацију за израду плана, идејно рјешење планског акта које ће бити основ за изградњу аеродрома, то ће бити готово у следећих десетак дана”, истакао је Илић.

ТРЕБИЊЕ, 27. ЈУЛА /СРНА/ – Представници влада Републике Српске и Србије састали су се данас у Требињу гдје су у току разговари о најбољој локацији за изградњу мањег аеродрома.

Он је увјерен да ће комплетан план бити у периоду између шест мјесеци и годину дана.

“Када се то заврши онда може да се ради техничка документација и да се почне са уговарањем радова. Ако буде довољно стручности и воље, мислим да ћемо за пар година имати аеродром”, истакао је Илић.

Он је рекао да ће ово бити међународни аеродром који ће, осим Херцеговини, значити и дијелу приморја у Црној Гори и Хрватској.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да данашњи састанак говори о озбиљности намјере изградње аеродрома.

“Ово нам говори да су Требиње и Херцеговина интересантни стратешки. Што се тиче града Требиња, ми смо максимално на услузи, све што треба од података ми смо ту. Ово није значајно само за Требиње него и за цијелу Републику Српску”, истакао је Ћурић.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је прошле седмице током посјете Бањалуци да је Србија заинтересована да са Владом Српске почне разговоре о изградњи аеродрома у источној Херцеговини.

Вучић је нагласио да би био изграђен аеродром и комплетна инфраструктура и да би Србија управљала тим аеродромом на 30 до 35 година, додавши да ту нема профита, али да сматра да је то од огромног стратешког значаја и за Србију и Српску.

Срна

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
 1. Томо Reply

  Prava lokacija

 2. Shaban Reply

  Haj dok prodju izbori.
  Pa cemo udarit u drugu sargiju!
  Dvadeset i pet godina,uvijek ista fora,
  i uvijek se somovi upecaju na isti nacin.
  Zatvorena autobuska,a Oridjinali otvaraju
  aerodrome!
  Samo kod Srbalja!
  U Hercegovini.

Оставите коментар