Одред извиђача „Требиње“

Одред извиђача „Требиње“ основан је 26. Марта 2000. године у Требињу,као добровољна, неполитичка, образовна и васпитна омладинска организација, отворена за све без обзира на поријекло, расу или вјеру, у сагласности са циљем, принципима и методама зачетим од оснивача извиђачког покрета.

Мисија извиђаштва треба да допринесе образовању младих људи, кроз систем вриједности заснован на скаутском Завету и Закону, да помогне изградњу бољег свјета у коме су људи остварени као појединци и имају конструктивну улогу у друштву.

Извиђачки еко-центар “Ушће” налази се у Ластви, 12 км удаљен од Требиња, у непосредној близини ушћа Сушице у Требишњицу, на површини од око 12000 м2, са једне стране оивичен ријеком Сушицом, а са друге подножјем планинског масива Орјен. У еко-центру налази се борова шума површине око 1500 м2, извор питке воде, врт (површине око 600 м2), купалиште, мултифункционално асфалтно игралиште димензија 26mx17m, 15 дрвених колиба укупног смјештајног капацитета за 60 особа, 4 тоалета, 2 туша, кухиња са трпезаријом са 120 мјеста.

Основни циљеви Извиђачког еко-центра „Ушће“ су:

 • Упућивање младих да квалитетно користе своје слободно вријеме, прихватају здраве стилове живота и формирају став нетолерантности према дроги, никотину и алкохолу;
 • Организовање Еко-кампова за едукацију дјеце и омладине;
 • Организација рекреативних програма за младе;
 • Развој омладинског волонтеризма
 • Укључивање омладине у доношењу одлука које се тичу животне средине;
 • Повећање могућности локалних заједница да се суоче са еколошким проблемима и њихово подстицање за активним учешћем у рјешавању ових проблема;
 • Стварање и унапређење партнерских односа еколошких, омладинских и осталих сродних организација на локалном и регионалном нивоу;
 • Очување и побољшање еколошких услова на простору Херцеговине;
 • Реализација конкретних еколошких акција и пројеката;
 • Повећање нивоа информисаности и знања о еколошким проблемима;
 • Одред извиђача „Требиње“ је има тринаестогодишње искуство у у организацији разних кампова, а од 2007. године кампове организује на простору Извиђачког еко-центра „Ушће“.

На самом почетку организовани су извиђачки и волонтерски кампови у току којих су чланови одреда и волонтери изграђивали капацитете Центра. Затим смо организовали разне омладинске, еколошке, фолклорне, спортске и друге кампове на којима је, осим основних тема, увијек била заступљена екологија, здрав живот, спортско-рекреативни и културно забавни програми. Реализујући ове кампове изграђивали смо и кадровске капацитете, тако да данас имамо оспособљене инструкторе за екологију, прву помоћ, извиђачке вјештине, спортско рекреативне програме, културно забавне програме, као и добру организацију исхране у Центру.

За организоване групе дјеце и омладине Центар нуди добре услове за провођење њихових активности и могућност да за њих организујемо разне радионице, излете, спортске и забавно- рекреативне садржаје.

Смјене трају од 7-10 дана, а дневна сатница отприлике изгледа овако:

07:30 – Буђење
07:30 – 08:00 – Лична хигијена
08:00 – 08:30 – Јутарња гимнастика
08:30 – 09:00 – Доручак
09:00 – 11:00 – Радионице
11:00 – 13:30 – Слободно вријеме
13:30 – 14:30 – Ручак
14:30 – 17:00 – Слободно вријеме
17:00 – 19:00 – Спортске активности
19:00 – 20:00 – Вечера
20:00 – 23:00 – Забавни програм и игрице
23:00 – Повечерје
Сатница се прилагођава потребама учесника и програму који желе реализовати у току кампа.

Одред извиђача тренутно окупља око 70 чланова, углавном ученика основних и средњих школа. Активности одреда финансирају се из средстава остварених од чланарине, са буџета града Требиња, донацијама, средствима из фондова за омладинске пројекте и др.

Одред остварује догогодишњу квалитетну сарадњу са Удружењем Херцеговаца и пријатеља Херцеговине, МЗ Клек, Одредом извиђача „Клек“ из Клека, Одбојкашким клубом у Клеку, ОКЦ Сечањ, КУД „Ђура Јакшић“ из Српске Црње, КУД „Вила“ из Новог Сада, КУД „Соња Маринковић“ из Новог Сада, пјевачка група „Звуци са камена“ из Гајдобре и многим омладинским организацијама и спортским клубовима у Србији. Из године у годину се повећава интересовање за учешће на нашим камповима и у 2013. години, на жалост, нисмо могли удовољити свим заинтересованим. У периоду од 23. јуна до 01. септембра 2013. године у Извиђачком еко-центру „Ушће“ укупно је боравило око 400 дјеце и младих. Од тог броја око 180 учесника је било из Војводине.

На камповима обично имамо комбиноване смјене тако да дио дјеце и младих буде из Војводине, а дио из Требиња и то је сјајна прилика за стицање нових пријатељстава, размјену искустава и упознавање обичаја и културе. Велики број учесника из Војводине је поријеклом из Херцеговине и многи, у току боравка на кампу, упознају своје рођаке, обилазе села из којих су отишли њихови дједови и мјеста о којима су им они причали. Импресије су јаке и позитивне, а сваки њихов одлазак је пропраћен сузама и обећањима да ће доћи и идуће године. За вријеме кампа рађају се истинска пријатељства и симпатије које остају и након завршетка кампа.

Цијена исхране и боравка у нашем Центру зависи од броја гостију, програма који се реализује и других захтјева. Отприлике, за једног учесника, износи од 8 – 10 еура / дану.

У наредном периоду планирамо проширити смјештајне капацитете, уредимо стазе и зелене површине, те изградимо игралиште за бич-волеј. Поред побољшања услова боравка у Центру посебну пажњу поклањамо осмишљавању интересантних програма који се реализују у току кампа. Ови програми имају за циљ да укажу младима на могућност квалитетног кориштења слободног времена и формирања здравих стилова живота.

http://kamptrebinje.com

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар