Требиње обиљежило Дан ослобођења

  • Свечаном сједницом Скупштине града данас је обиљежен Дан ослобођења Требиња у Првом свјетском рату.

dan-oslobodjenja-tb
Требиње је 13. новембра 1918. године ослободио Трећи батаљон 14. пјешадијског пука Тимочке дивизије, чиме је окончана аустроугарска окупација ових простора.
„Лани, у оквиру бројних дебата и научних скупова, исказали смо своја гледишта и поновили старе чињенице везане за Први свјетски рат. Све је то, углавном, ишло на туђе адресе, али једна таква анализа натјерала нас је да самокритички осмотримо колико смо сами криви што нам се све то дешава. Да ово нису празне ријечи потврђује чињеница да ни данас не знамо тачно, укупан број жртава у Првом свјетском рату. Знамо колико су нас коштали поједини догађаји. Kада смо прошле године отварали споменик страдалих из села Оровац није нам био проблем да њихова имена уклешемо у мермерну плочу, није нам био ни проблем да испишемо имена невиних жртава, које су у Требињу подигнуте на вјешала генерала Брауна. И њихова имена уклесли смо у камен у костурници на нашем градском гробљу. Није био проблем ни да, под Kлобуком, у капели подсјетимо на све оне Требињце, који су погинули у херцеговачким јединицама које су учествовале у одбрани Црне Горе“, рекао је у обраћању на свечаној сједници градоначелник Требиња Славко Вучуревић, и истакао да се на данашњи дан морамо присјетити бројних Херцеговца који су силом мобилисани, а изгубили су животе током борби на сјеверу Италије.

„Они су сахрањени на војничким гробљима, њихова имена су евидентирана, међутим, за нашу историографију они нису били довољно релевантни. Kада покушавате сазнати њихов број и имена, морате се обратити Ратном музеју у Бечу. Адресе наших института не требате тестирати, јер до тих података, тамо, сигурно, нећете стићи. Због свега тога, на прошлогодишњој сједници, на овај дан, покушали смо подстаћи историчаре да се тематски окрену Великом рату, да истраже и сакупе информације до којих се може доћи, да тако сачинимо бијелу књигу о тим црним данима и да данас, кад жртвама и херојима одајемо почаст, знамо о коме говоримо. Немам информација да се на локалном и регионалном нивоу неко бавио овом тематиком и да бисмо ускоро могли добити научну студију о Првом свјетском рату на подручју Источне Херцеговине. Отуд, данас, са још више историјске одговорности морамо се поклонити свим жртвама Првог свјетског рата, овдје под нашим небом и под нашим каменом. Са захвалношћу данас помињемо борце четрнаестог пука Тимочке дивизије, који је Требињу, донио не само слободу, него и отворио врата једном новом времену, које је започињало, вијековима исчекиваном вијешћу, да овај народ, коначно, има своју државу у коју уноси и своје име и свој историјски идентитет и свој неспоран, али дуго суспендован, државотворни капацитет. Све ово говорим зато што осјећам да, и поред бројних потеза током прошле године, још нисмо подвукли црту под догађаје који носе датуме од 1914. до 1918. године. Ја зато и овом приликом апелујем и на појединце и на научне институције да се прихвате посла, да добијемо нова критичка издања, а тиме и нове аргументе у сучељавању са онима који нису благонаклони и који би нашем народу хтјели да припишу одговорност за један крвави планетарни догађај.“

dan-oslobodjenja-tb-4
Говорећи о актуелном политичком и привредном тренутку градоначелник Славко Вучуревић рекао је да је ово прилика да говоримо и о садашњем времену, да видимо гдје смо данас, и куд и каквим кораком идемо.

„Опет, времена нису најсретнија. Окружење нам није најнаклоњеније, а ни руку на срце, не пуцамо од снаге и јединства. Оно што нам у свему томе даје вољу да истрајемо јесте наше историјско усмјерење да живимо у слободи и заједници са другим народима, који нас цијене и прихватају. Ми у Требињу имамо двије паралелне приче које су деценијама актуелне. Прва прича је о наслијеђеном сиромаштву овог региона, а друга о нашој недовољној способности да се паметно и ефикасно организујемо и да, ону прву причу, причу о сиромаштву, бацимо на историјско сметљиште. Од посљедњег рата до данас, углавном смо били осуђени на лоше вијести. Оне љепше, које доносе и више наде и свјетлости, биле су сасвим ријетке.“

Kапиталне инвестиције – Требиње ће постати велико градилиште

Градоначелник Вучуревић на данашњој свечаној сједници најавио је значајне капиталне инвестиције у Требињу.
„Kоначно, добили смо капиталне инвестиције, а да иза њих не стоји ни народ ни држава. Дакле, оне нису утемељене ни на мјесним свенародним самодоприносима, нити парама „одозго“, него на чињеници да су пословни људи, луцидно и интелигентно, осјетили вриједности у које ваља улагати и због којих се, ако је потребно, треба и задуживати. Не требам вас увјеравати, ви сигурно осјећате, колико је народ подигла бука грађевинских машина, која ако мало пођете из града, допире од Драженске Горе. Вјероватно сте упознати, али да поновим, ријеч је о мега-пројекту туристичког карактера, под називом „Сунчани град“, чији је идејни творац Родољуб Драшковић, а носилац пројекта његова фирма „Свислајон“, која ових дана отвара и нови погон у Горици са нових 300 запослених.

Драженска Гора ће имати вишеструко атрактивне туристичке садржаје и увјерен сам да ће ангажовати све наше градитељске капацитете, али и заинтересовати и друге инвеститоре да свој новац уложе у овај дио требињске шуме или на неке друге локалитете у Требињу. Да овај пројекат има потпуно здраву и разумну основу говори и чињеница да су у Требињу, током ове године, у рад ушли нови смјештајни капацитети, и да су тренутно у изградњи два већа хотела у центру града. Има најава да ће се и на другим мјестима градити хотели највиших категорија, а отворено је и друго поглавље меморијалног комплекса на Црквини. Све у свему, Требиње је и сад, а тек идуће године постаће још веће градилиште. Веома често долазе пословни људи са новим замислима и то ме увјерава да је нови, дугоочекивани циклус развоја почео, да је замајац покренут и да се више тешко може зауставити“.

dan-oslobodjenja-tb-2

Он је навео да Требиње у наредном периоду мора значајније да користи потенцијале међународних фондова, прије свега кроз пројекте развоја аграра и производње здраве хране, те пружи снажнију подршку и административне олакшице за развој предузетништва.

„Наравно, потребно нам је још много више знања, много више пословних веза, много више истраживања властитих туристичких потенцијала и много више улагања у младе туристичке кадрове који, само да илуструјем, за овај град данас имају значај као што су 50-тих година имали значај машински и електро инжењери. Ово подвлачим, зато што и у туристичком развоју морамо отворити једно ново поглавље, које ће карактерисати много амбициозније и научно фундаменталније пројектовање туристичког развоја. Све у свему, морам рећи да је ово била година отварања Требиња и значајних прекограничних иницијатива. Прије неколико мјесеци у Женеви смо презентовали наш пословни капацитет у свим доменима и Требиње уврстили на листу оних градова у које ће Европа инвестирати.

Након тога, уз помоћ Њемачке амбасаде, у Требињу је фондација „Kонрад Аденауер“ организовала инвестициону конференцију о прекограничној сарадњи на којој су отворене нове могућности за заједничке пројекте са нашим сусједима“.

Напоменувши да се Требиње у овој години суочио са дефицитим градског буџета од 5.200.000 KМ послије пропасти Бобар банке, Вучуревић је рекао да није извјесно каква ће судбина новца у Бобар банци бити, а да је градска администрација повукла све правне потезе, који су били на располагању.

„Ипак, и у таквој ситуацији успјели смо да стабилизујемо буџет. Са поносом истичем, домаћинским пословањем одржали смо стабилност јавног сектора и све параметре локалне стабилности, очували. Нећу претјерати ако кажем да је Требиње данас финансијски, можда, и најстабилнија локална заједница у БиХ. Прије три дана усвојили смо и ребаланс буџета. Ребалансирали смо само двије значајније позиције и то, оне које и нису само од нас зависиле. Наиме, због одлагања реализације друге фазе водоснабдијевања, у чему је град требао да партиципира са око 700.000 KМ, и већ поменуте ситуације са Бобар банком, буџет је за ову годину, ребалансом одређен на нивоу 21.000.000 KМ, што је само 7% мање од плана за 2015. годину. Дакле, одржали смо уравнотежење свих позиција буџета, што оцјењујемо као велико постигнуће. Из буџета смо максимално подржавали све пројекте везане за јачање урбане опште привредне инфраструктуре“.

Градоначелник Вучуревић је навео да је Град у протеклом периоду успио да покрене или реализује низ пројекта везаних за јачање градске и општепривредне инфраструктуре.
„Током године, аплицирали смо низом пројекта према ИПА фондовима – реконструкција јавне расвјетe, замјена енергентски неефикасних расвјетних тијела са ЛЕД свјетлосним модулима, на потезу кружни ток – Алексина Међа, изградња система гријања уз помоћ котла на пелет у дјечијем вртићу у Горици, пројекат „Вина Херцеговине и сир Пљеваља за ужитак Европе“, који има за циљ јачање прекограничне сарадње и јачање локалног економског развоја, Норвешка амбасада у БиХ укључила се у рјешавање неких проблема у области заштите животне средине. У оквиру пројекта „Изградимо зелени имиџ“, набавиће и поставити нове контејнере за одлагање отпада на подручју града, а Бугарска амбасада је одобрила пројекат реконструкције и замјене свих отвора на згради Центра средњих школа. Укупна вриједност наведених, одобрених, пројеката је око 700.000 КМ“.
Вучуревић је напоменуо да је тренутно актуелан пројекат реконструкције зграде Дома културе, који финансира Турска развојна агенција „ТИКА“, а вриједност пројекта је преко 1.000.000 КМ и подсјетио да је крајем септембра завршена реализација пројекта под називом „Унапређење туристичке и саобраћајне сигнализације“, који је финансирала Европска унија из фондова за предприступну помоћ, а у оквиру програма прекограничне сарадње БиХ – Црна Гора.

„Пројекат је трајао 20 мјесеци, а буџет пројекта износио је 560.000 КМ, од чега је Европска унија донирала 400.000 КМ, а буџет Града Требиња 160.000 КМ. Овом приликом, на подручју нашег града, постављено је нових 300 знакова уличне туристичке сигнализације и 40 информативних туристичких табли. Поред овог, у Требињу је постављен један интерактивни излог, који омогућава туристима да добију детаљне информације о туристичкој понуди града.“

Он је додао да је посебно у фокусу градске управе био најугроженији дио становништва, те да је за ове категорије издвојено два милиона марака.

„Овај грант је већи за нешто више од 2% од планираног, што потврђује наше стално опредјељење да најугроженије категорије становништва не смију трпјети евентуалне проблеме нашег буџета. Истовремено, наставили смо са праксом стипендирања студената и ђака. Из буџета града стипендију добија 120 дјеце погинулих бораца и ратних војних инвалида, као и 130 студената, чији је просјек оцјена преко 7,5“.

На нивоу локалне заједнице изведено је низ комуналних послова, који су дуго били на „листи чекања“, навео је Вучуревић.

„Заустављено је даље пропадање симбола туристичког Требиња, стољетних платана, наставили смо радове на ревитализацији градских зидина, завршили смо један од најзначајних пројеката, прву фазу водоснабдијевања града, чиме смо значајно побољшали квалитет напајања Хрупјела, Царина и Винограда, завршили смо асфалтирање значајног броја улица у приградским и сеоским подручјима, дио градске канализације у Горици, испред фабрике алата, је завршен, настављена је изградња дистрибутивног цјевовода техничке воде на зубачком платоу, а УСАИД ће, у оквиру „Голф пројекта“, наставак радова финансирати у износу од 300.000 KМ. Свјесни смо да све зацртано није урађено у потпуности, ту прије свега мислим на капиталне инвестиције, али ће сљедећа година бити – година инвестирања, што је већ назначено у пројекцији буџета за 2016. годину“.

dan-oslobodjenja-tb-1
Он је навео да Требиње у наредном периоду мора значајније да користи потенцијале међународних фондова, прије свега кроз пројекте развоја аграра и производње здраве хране, те пружи снажнију подршку и административне олакшице за развој предузетништва.

„Морамо наставити и интезивирати пружање подршке и обезбјеђење административних олакшица свима онима који отварају средња и мала предузећа, развијају породични бизнис или граде неки значајнији привредни објекат. Наша подршка не смије изостати ни оним програмима који богате нашу туристичку понуду, те морамо радити на даљем развоју комуналне инфраструктуре. Овдје да напоменем, да ускоро предстоје радови на реновирању и доградњи пречистача у Засад пољу и улагању око 1.000.000 KМ. Средства је обезбиједила Шведска агенција СИДA. У фокусу нашег дјеловања биће и подршка свим пројектима који јачају креативност и друштвену одговорност младих“, рекао је Славко Вучуревић и најавио да је запошљавање младих била је и остаје стална брига.

„Управо, ових дана, завршавамо израду социјалне карте наших грађана, која ће бити основа запошљавања у наредном периоду. Такође, настојаћемо да значајније утичемо на ефикасније рјешавање актуелних питања борачких категорија. Нашу сталну подршку имаће и пројекат ‘Требиње-град културе’, јер је ријеч о значајном фактору свеукупног развоја наше средине. Овај пројекат чији је идејни творац и зачетник Јован Дучић, многи виде као дефинитиван резултат“, закључио је градоначелник Вучуревић.

Након свечане сједнице, делегације Градске управе и Скупштине града положиле су цвијеће на требињска спомен-обиљежја жртвама и борцима за слободу свих ослободилачких ратова.

ИЗВОР: Радио Требиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар