Удружење ратних добровољаца 1912-1918, потомака и поштовалаца (ратних ветерана) Требиње

Предсједник удружења
Вуковић Вујадин

Управни одбор:
Рајковић Далибор, предсједник
Лечић Божана
Бојић Драго
Маслеша Василије
Колак Васо
Ратковић Данило
Мр Рајко Танасијевић
Петар Узелац

Надзорни одбор
Др Милошевић Радослав, предсједник
Бендераћ Драгомир
Тешановић Миле

ЦИЉЕВИ И ЗАДАЦИ УДРУЖЕЊА:

1. Окупља и организује ратне добровољце ослободилачких и одбранбених ратова српскога народа, који су се жртвовали за слободу, а спремини су да без икаквих услова бране Отаџбину.

2. Чува и његује успомене на погинуле и умрле српске ратне добровољце одајући им у свакој прилици дужно поштовање.

3. Организује и учествује у подизању и одржавању спомен обиљежја (споменице, спомен-плоче), гробова, и гробаља ратних добровољаца у земљи и иностранству.

4. Доприноси очувању историјских вриједносто ослободилачких и одбранбених ратова Србије али и српског народа ван граница Србије, посебно оних у којима су ратни добровољци имали значајну улоги.

5. Учествује на јубиларним и другим прославама (обиљежавањима) као и пригодним манифестацијама поводом годишњица славних битака, историјских догађаја и личности наше историје.

6. У сарадњи са сродним организацијама ради на изједначавању стечених права ратних добровољаца свих периода.

7. У сарадњи са другим Удружењима (инвалиди, породице погинулих) и под средством надлежних републичких органа брине о статусу ратних добровољаца (материјални, социјални и сл.), а посебно добровољаца инвалида и породица погинулих добровољаца.

9. Зависно од финансијских могућности материјално помаже породице погинулих и умрлих ратних добровољаца, као и ратне добровољце инвалиде.

10. Трајно прикупља и обрађује спискове ратних добровољаца и историјску грађу од значаја за допринос ратних добровољаца у ратовима за опстанак и слободу српског народа.

11. Сарађује са историјским институцијама на истраживању историјата добровољачког покрета, а резултате сопствених и заједничких истраживања објављује на научним скуповима, округлим столовима, научним конференцијама и кроз издавачку дјелатност.

12. Користи све правне законске могућности ради утицаја на повратак имовине Савеза ратних добровољаца до почетка Другог свјетског рата, као и имовине ратних добровољаца одузете у току и послије Другог свјетског рата.

13. Непрекидно ради на повећању броја и квалитета организације и чланства укључивањем потомака и поштовалаца, али и дародаваца, односно спонзора, кроз реализацију задатака.

14. Гаји, његује, одржава и развија братске и пријатељске односе међу члановима, заснованим на високо моралним ликовима предака, личном поштењу и одговорности за преузете обавезе и задатке, као и стварању предуслова за ширу афирмацију Удружења и добровољачког покрета у цјелини.

Телефон: 0038765878119
Мејл: vvukovic@het.ba
Адреса: Немањина 4, Требиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар