САЈАМ ТУРИЗМА У БЕОГРАДУ: Требиње – град сунца и отвореног срца!

  • Туристичка организација Требиња по трећи пут самостално се појавила на Сајму туризма у Београду. Најзначајнији регионални сајам прилика је да се Требиње у најбољем свијетлу представи не само Србији, већ и бројним туристичким радницима који се појављују из цијелог свијета.

    tb 10

    Градоначелник Требиња Славко Вучуревић  са радницима Туристичке организације Требиња и члановима Удружења Требињаца „Јован Дучић“ у Београду

На веома прометном мјесту у Хали 4 Београдског сајма, један од најатрактивнијих штандова презентовала је Туристичка организација града Требиња. Излагачки простор најјужнијег града Српске посјетио је и градоначелник Славко Вучуревић.
Видно задовољан великим интересовањем за Требиње Вучуревић је посебно нагласио да сви предзнаци говоре да ће ова сезона оправдати улагања инвеститора.

tb 11

Требињски разговори: Миливоје Мишо Рупић, Жарко Ј. Ратковић, Славко Вучуревић, Обрад Ћук и Милан Грубач

– Туристичка организација Требиња врло је фино организовала овај штанд, а  посебно ме радује што је протеклих дана било великог интереса за Требиње као туристичку дестинацију што потвђује да је наш рад протеклих година дао резултате. Надам се и очекујем да ова година поново буде рекордна чиме ће се оправдати и улагања инвеститора у нове хотелске капацитете. Уједно то може бити додатни стимуланс оним инвеститорима који су се најавили за наредни период. Требиње је град отворен за све људе добре воље– закључио је Вучуревић.

tb 08
Поносни на свој завичај и овом приликом излагачки простор Града Требиња посјетили су чланови Удружења Требињаца “Јован Дучић” у Београду.

Предсједник овог удружења Жарко Ј. Ратковић се више деценија бави угоститељством и свуда са поносом истиче свој град као “прави рај за хедонисте”.

Требиње представља прави бисер међу свим градовима српских земаља. Нисам срео човека који је посетио Требиње, а да се није вратио одушевљен. Требиње има све оно што је Бог једном граду могао да подари.  Уз интезиван рад треба искористисти  и унапредити све потенцијалне потенцијалне планинског, ловног, здравственог и верског туризма. Има ту још пуно простора за напредовање – закључио је Ратковић.

tb 01

Јелена Ковачевић са „Гласом Требиња“

Први пут на штанду Туристичке организације Требиња појавила се туристички водич Јелена Ковачевић. Широј јавности позната је по “Јејином блогу”.  Признаје да је много теже бити са ове стране пулта.
– Претходних година сам ишла као туристички водич склапала уговоре и пратила да ли има Требиња у понуди, али сада са друге страна пулта много је теже. Облачимо се у народне ношње јер представљамо Херцеговину, а велики број промотивних материјала нас обавезује да радимо и онда када се затворе капије сајма.

tb 02

Јелена нам открива да је штанд посјетио поред званичника који су отворили сајам велики број људи глумаца, писаца, пјевача, новинара.

На наше велико задовољство јуче нас је посјетила култна новинарка РТС-а Тања Алексић Петернек. Ипак, највише су ме одушевиле двије личности. Прва је госпођа из Куала Лумпура чији гости редовно долазе у Дубровник. Дошла је  на штанд и жели сарадњу да прошири на Требиње.  Други је господин који је покренуо телефонску централу у Требињу, али о њему ћете све сазнати у наредном “Гласу Требиња”.

tb 12
Жарко Вицо стручни сарадник у Туристичкој организацији Требиња има већ велико искуство када су сајмови у питању.

– На штанду смо представили цјелокупну туристичку понуду Требиња, али и све оно што туристима може бити занимљиво. Требиње је постало препознатљиво и било би чудно када се не би појавили. Веома смо задовољни посјетом, а договрили смо и снимање промотивних емисија са РТС-ом. Знамо да су задње двије године биле рекордне по броју ноћења, а како до почетка нове сезоне очекујемо 500 нових лежајева, тај тренд би се могао наставити. Пројекат Родољуба Драшковића “Град Сунца” могао би да Требиње уведе у нову фазу развоја туризма, јер ће Требиње отварањем атрактивног аква парка остварити  значајну предност у односу на окружење.    

Награда за најуређенији излагачки простор на сајму у Крагујевцу

tb 13Колико је Требиње цијењено у Србији најбоље потврђује податак да је у тренутку наше посјете уручено и једно престижно признање.  Наиме, Снежана Милисављевић, директорка Туристичке организације Крагујевца уручила је Драгану Мандићу, директору Туристичке организације Требиња признање за најуређенији излагачки простор на новембарском сајму у Крагујевцу.
– Крагујевац и Требиње имају успјешну сарадњу већ дужи низ година који је крунисан потписаним протоколом о сарадњи који на посебан начин повезује Шумадију и Херцеговину. На сајму туризма у Крагујевцу Требиње је имало најуређенији излагачки просто, међутим како су журили нису остали на завршној вечери када смо додјељивали награде, па смо сада искористили прилику да то урадимо накнадно – објаснила је Милисављевићева и додала:
Планирамо да у јуну дођемо у Требиње и представимо туристичке потенцијале Шумадије и представимо наше позориште,  КУД “Абрашевић”, гастрономске производе нашег краја, као и све култуно историјске споменике које Крагујавац као прва престоница српске модерне државе има.

tb 02

Вицо је примјетио да је посјетиоцима штанда веома занимљива понуда љековитог биља и етеричних уља.
– Ароматерапијски програм је популаран у Западној Европи, па је то још једна шанса за нашу привреду. Нико не жали да потроши новац за здравље.
tb 06
Требиње се не одриче истока, Вицо нам је открио да је у току договор са Туристичком организацијом РС да се Требиње крајем године представи на сајму у Санкт Петерсбургу.

– Пробој на руско тржиште био би од огромног значаја, а на руку нам иду и геополитичка дешавања. Дио туриста који су долазили у Црну Гору привлачимо у наш град, а охрабрује и куповина некретнина од стране руских држављана – закључује Вицо.

tb 00
Дражен Милић, академски сликар годинама је познат по својим уникатним сувенирима који су на неки начин постали препознаљиви симбол Требиња.  Милић нуди потпуно специфичне сувенире који по његовим ријечима дају мало другачији поглед на Херцеговину.
– Први сам у Херцеговини регистровао радионицу за израду сувенира и могу да кажем да од овог посла могу лијепо да живим. Конкуренција је све већа, тренутно у Требињу постоји десет сувенирница што је објективно много, али сви се боре, а опстаће они који су најјачи и који нуде квалитет.

tb 09
Љекобиље из Љубиња се и ове године појавило на сајму туризма нудећи своје већ свјетски познате брендове од јединственог херцеговачког чаја, до разних етеричних уља, а посебан хит су производи од лаванде.
Од Драгице Пикуле директорке Љекобиља Љубиње сазнали смо да се ове године шири плантажна производња смиља и лаванде на подручју Херцеговине, Далмације,  Црне Горе и Србије.
– Појављује се све више заинтересованих купаца из Бугарске и Русије, тако да очекујемо да ће ова године донијети најбоље резултате.

tb 07

Сајам туризма у Београду завршава се данас.

Извор: Слободна Херцеговина
Текст: Трифко Ћоровић
Фото: Слободна Херцеговина

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Преузимање и објављивање фотографија и текстова са Слободне Херцеговине дозвољено је, уз навођење извора и линк,  само порталима који су писани ћирилицом

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар