И ЗВАНИЧНО СЛОБОДА: Шешељ ослобођен у Хагу

  • Војислав Шешељ ослобођен је по свим тачкама оптужбе у Хашком трибуналу. Војислав Шешељ је од данас слободан човек, рекао судија Антоанети. Судија Латанци издвојила мишљење по свим тачкама оптужбе сем једне.

 

Sudjenje-Seselju-1

11.25 – Тачка 1 – није крив. Тачка 4 – није крив Тачка 8 – није крив. Тачка 9 – није крив. Тачка 10 – није крив. Тачка 11 – није крив. Тачка 12 – није крив. Тачка 13 – није крив. Тачка 14 – није крив.

11.15 – Већина чланова судског већа сматра да тужилац није доказао постојање удруженог злочиначког подухвата, рекао је судија Антоанети.

11.10 – Слање добровољаца СРС није било чињење злочина већ подршка ратним напорима, али то у појединачним случајевима не амнестира починиоце злочина, рекао је Антоанети.

11.05 – Тужилаштво није на прави начин презентовало чињенице распада Југославије и формирање српских ентитета, нити је настанак тих ентитета резултат криминалне намере, рекао је судија Антоанети.

11.00 – Суд наводи злочине за које се сматра да су почињени и доказани.

10.55 – Судија Антоанети каже да већина чланова Већа сматра да нису почињена сва кривична дела, кршење закона или обичаја рата које је навело Тужилаштво.

10.50 – У Хртковцима није било распрострањеног и масовног напада на цивиле, а Шешељева одговорност није директна, рекао је судија Антоанети, те се доводе у питање тачке оптужнице за злочине против човечности.

10.40 – Суд је нашао да су Шешељеви добровољци били „морално потчињени“ лидеру СРС, али не и под његовом војном командом када су учествовали у борбеним дејствима.

10.20 – „Спавао сам као беба, јер ми је савест потпуно мирна. Свеж сам као роса, што ће се видети данас на конференцији“, написао је Шешељ на Твитеру.

10.15 – Изрицање пресуде Шешељу је ударна вест свих медија у региону.

10.00 – Почело изрицање пресуде Војиславу Шешељу. Пресуду чита председник претресног већа судија Жан Клон Антоанети.

09.55 – Процес Војиславу Шешељу трајао је 175 ефективних судских дана. Тужилаштво је извело 89 сведока. Судско веће је позвало 10 сведока. Шешељ је одбио да позове своје сведоке.

Пресуда Шешељу изречена је у одсуству Шешеља који је пресуду сачекао у Београду. Пресуду је прочитао председник претресног већа судија Жан Клон Антоанети.

Антoaнети је навео да чита сажетак пресуде и истакао да је током суђења које је почело 7. новембра 2007. године прикупљено 1400 доказних предмета, саслушано је 99 сведока, а да пресуда има више од 100 страна.

Судија је подсетио да хашко тужилаштво тврди да је ШŠешељ учествовао у удруžженом злочиначком подухвату са Слободаном Милошевићем, војним и паравојним снагама, „четницима“ и „шешељевцима“.

„Главна улога Војислава ШŠешеља била је распаривања мрžжње и регрутовање добровољаца који су слати на терен, па интегрисани у српске снаге, које су деловале у БиХ и Хрватској“, навео је судија и подсетио да се по свим тачкама оптужнице Шешљ изјаснио да није крив бранио се сам без помоћи браниоца.

Такође је навео да је Шешељ одлучио да неће позивати сведоке али је у првом делу поступка активно учествовао – оспоравао је легалност међунардонг суда и кредибилитет сведока.

Председник претресног већа Хашког трибунала, које данас изриче пресуду лидеру СРС Војиславу Шешељу, судија Жан Клод Антоанети рекао је да веће сматра да су оптужница и доказни предлози тужилаштва пуни нејасноћа и недоследности, које су закомпликовале рад и тужилаштва и одбране и судског већа.

„Претресно веће је било присиљено да следи пут које је зацртало тужилаштво, па је уз потешкоће покушало да расплете мрежу“, напоменуо је судија читајући пресуду.

Према његовим речима, стиче се утисак да наводни злочиначки циљ варира по потреби оптуžжнице.

„Тужžилац недоследно користи речи насиље и злочин, неке формулације остављају утисак да је сама идеја „велике Србије“ криминогена, а у другим делима се нападају средства којима се žжелела остварити“, навео је судија и изразио жаљење због таквог рада туžилаšтва, које је .

Подсетио је да је претресно веће током суђења добијало додатне доказе од тужилаштва, али већина чланова већа није била за то да се ти докази уврсте у предмет пошто су оцењени као дупли докази, мада је судија Флавиа Латанци имала супротно мишљење.

„Исте чињенице које се квалификују као убиство, мучење, депортације, разарање и пљачке исто се подводе и под дела прогона. Туžжилац је имао циркуларни приступ у коме је свако кривично дело добило више квалификација“, навео је судија.

Већина чланова већа Хашког трибунала данас је констатовала да не постоје битни правни елементи за индивидуалну кривичну одговорност Војислава Шешеља за злочине против човечности.

Председник Претресног рекао је читајући пресуду да већина чланова већа, уз супротно мишљење судије Флавије Латанци, сматра да тужилаштво није поднело довољно доказа за своје тврдње из оптужнице који се тичу протеривања Хрвата из Хртковаца.

„Мотиви у Хртковцима били пре свега личне природе и потреба да се обезбеди смештај Србима који су остали без крова на глави. Из говора Шешеља не може да се закључи да је учетсвовао директно у размени кућа – а што је приказана као главно средство за протеривање Хрвата“, навео је судија.

Већина чланова већа оцењује да тужžилац није предочио довољно доказа да би се утврдило да је ШŠешељ крив за убиство у Црној Реци, окрутно поступање на Овчари, окрутно поступање у складишту Велепромет, мучење у касарни и Вогошћу, у општини Невесиње, убиство цивила око Сарајева, пљачке имања код Вуковара.

„Није крив за пустошење села и градова“, напоменуо је судија.

Што се тиче оптужби о учествовању паравојних снага у злочинима, Веће каже да су му предочени докази у којима се каже да су били присутни Арканови тигрови, Бели орлови, одред Душан Силни, Црвене беретке, Јединица за специјалне операције, Жуте осе, Јединица Василија Видовића, Гогићева јединица, која је такође позната под именом Група из Лознице, јединица Карађорђе, Српска гарда СПО, јединице Братислава Гавриловића и јединице Славка Алексића.

„Нема довољно доказа да се закључи да је Шешељ био повезан да Арканом, јединицом Карађорђе. Нема доказа о вези Шешеља и групе из Лознице и јединице Српске гарде.“

Веће је саопштило да је детаљно истраживало ко су били „Шешељевци“ како их не би мешали са „четницима“.

„Анализа доказа показала је да су се „Шешељевци“ могли идентификовати по физичком изгледу и одећи, али да то није било одлучујуће. Веће је пажљиво идентификовало појединце повезане са СРС, уместо да све „четнике“ повеже са Шешељем“, саопштило је Веће.

Тужилаштво је у завршној речи предложило суду да Војислава Шешеља осуди на казну затвора од 28 година, док је Шешељ тражио ослобађајућу пресуду.

Лидер радикала је у притвору Хашког трибунала провео готово 12 година, од фебруара 2003, када се предао и добровољно отишао у Хаг, до новембра 2014. када је пуштен да се брани са слободе због лошег здравственог стања.

У три тачке оптужницe Шешеља теретe за злочине против човечности – прогон несрба на политичкој, расној и верској основи, депортацију и присилно премештање.

У шест тачака, вођа радикала оптужен је за кршење закона и обичаја рата – убиства, мучење, окрутно поступање, безобзирно разарање села или пустошење које није оправдано војном нуждом, уништавање верских објеката и пљачкање јавне или приватне имовине.

Ти злочини, по оптужници, били су почињени у Зворнику, Вуковару, Мостару, Невесињу, Брчком, Босанском Шамцу, ширем подручју Сарајева и војвођанском селу Хртковци.

Његов случај је неуобичајен и с обзиром на време које је провео у притвору – јер му ни након 13 година суђења, и затим пуштања на привремену слободу, није била донета ни првостепена пресуда.

ИЗВОР: РТС

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар