Трибунал наложио да се Шешељ врати у Хаг

  • Жалбено веће Хашког трибунала наложило је Претресном већу да моментално опозове одлуку о пуштању лидера СРС Војислава Шешеља на привремену слободу и да нареди његов повратак у Притворску јединицу Трибунала у Схевенингену.

seselj

 

 

 

извор: Блиц

Веће је ту одлуку донело усвајајући жалбу тужилаштва.
Жалбено веће је расправном већу које је судило Шешељу, наложило да “одмах опозове одлуку о Шешељевом привременом ослобађању и нареди му да се врати у притвор”.
Жалбено веће, такође, позива Претресно веће да што је пре могуће, након што се Шесељ врати у притворску јединицу, пружи странама, Србији и Холандији, могућност да буду саслушане у складу са Правилом 65 Б.
Од Претресног већа се тражи и да након тога спроведе нову процену услова за Шешељево могуће поновно привремено ослобађање, закључује се у саопштењу.
Шешељу је оптужен за злочине над Хрватима и Муслиманима у Хрватској, Војводини и БиХ, 1991-93, првостепено веће је на привремену слободу пустило у новембру прошле године.
Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц позвао је раније Жалбено веће да усвоји његову жалбу на одлуку Судског већа о привременом ослобађању лидера СРС Војислава Шешеља и да одбаци Шешељев захтев да жалба Тужилаштва не буде прихваћена.
“Шешељ није поткрепио доказима своју тврдњу да жалба Тужилаштва није заснована на валидним правним мотивима”, наводи се у поднеску који је Брамерц данас упутио Жалбеном већу, а који је објавио Хашки трибунал.
Жалба Тужилаштва којом се тражи поништење одлуке о пуштању Шешеља на привремену слободу је примерено заснована на Шешељевим јавним активностима, које подривају основе за његово привремено ослобађање, истиче се у поднеску.
Међу тим активностима наведене су Шешељеве поновљене изјаве да се неће добровољно вратити у Хаг, претње људима који сарађују са Тужилаштвом, изјаве које су увредљиве по жртве, као и Шешељеве изјаве и понашање који доводе у питање хуманитарне разлоге везане за његово здраствено стање.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар