Нови Сад: Херцеговци уз песму “Марширала Краља Петра гарда” ушли у православну 2015. годину

  • Удружење Срба из Херцеговине у Новом Саду, по 24. пут у низу, прославило је своју славу Свети Василије Велики и дочекало православну Нову годину у престижном ресторану „Рибарац”. Пред више од 500 гостију, уз стихове „Боже Правде” и „Марширала Краља Петра гарда” Херцеговци у Србији ушли у Нову 2015. годину. Студенти из Гацка однели награде.

IMG_4016

Текст: Трифко Ћоровић
Фото: Слободна Херцеговина

На десетине хиљада Срба је похрлило у Нови Сад да дочека православну Нову годину. И док су неки кренули на градски трг да уз Цецу и њене хитове испрате старо лето, Херцеговци су по традицији дугој 24 године кренули на Рибарско острво на најбољи завичајни провод.
– Православну Нову годину славимо од 1991. године и у континуитету је дочекујемо до данас. У свим годинама, а неке су биле посебно тешке, никада нас није било мање од 200 и без обзира на околности никоме није ни падало на ум да традицију прекида. Садашње време је другачије, скупови Херцеговаца су масовнији и у последње време све чешћи – прича надахнуто легендарни Пејо Бајчетић, оснивач овог удружења.

IMG_4120

Бринули о гостима: Јованка Иванишевић и Пејо Бајчетић

– Ово дружење или саборовање уз коктел песме, свирке, поезије и лепе беседе је највећа манифестација по броју присутних, коју Удружење организује. Међу званицама су и гости из РС. На жалост, и у овом веку, када говоримо о Србима, помињемо Србе до Дрине и преко Дрине, додуше са мањом сетом него раније, јер је и преко Дрине Република Српска, али са извесном сетом јер још увек важи она народна узречица да је Дрина за све крива или коће криву исправити Дрину, јер Дрина није само река која напаја, него и граница која наш народ по средини раздваја. Нека Свети Василије Велики, чије име прослављамо, милошћу својом помогне да прогледамо и да схватимо где смо, да нам буде ослонац у овом падању и крило које ће нас из овог падања понети увис! – поручила је Јованка Иванишевић, секретар овог удружења.

Скуп је почео славским обредом. Потом се здравицом гостима обратио Братољуб Бркљача, начелник ВМЦ у Новом Саду. Испред домаћина госте је поздравио Данило Чабрило, потпредседник Удружења и домаћин вечери.
– Ово је само једна од бројних активности Удружења. Трудимо се да што више младих укључимо у рад Удружења, тако да је у плану да наредне године они понесу улогу домаћина – рекао је, за портал Слободна Херцеговина, Данило Чабрило.

IMG_4175
Испред Херцеговине домаћинима се захвалио Радојица Антуновић, заменик председника општине Гацко. На дочек је стигао и Миљан Алексић, начелник општине Билећа као и Ранко Лучић, заменик општине Берковићи.
– Трећи пут у Новом Саду дочекујем православну Нову годину и увијек са великим задовољством дођем да би се срео са земљацима који, не само да чувају обичаје, већ својим активностима се труде да промовишу Херцеговину, рекао је за наш портал, Миљан Алексић, начелник општине Билећа.

IMG_4241
Госте је у име СКПД „Просвјета” из Гацка поздравио професор Радомир Вучковић који је наградни фонд томболе обогатио за бројна „Просвјетина” издања.

IMG_4251

Добро знамо где су границе наше Херцеговине: Хаџи Велимир Авдаловић

Врло надахнут говор одржао је Хаџи Велимир Авдаловић, члан ГО СКПД „Просвјета”.

– Овај скуп би се требао звати Сабор Херцеговаца, јер се овдје сабирају сви који су са простора Херцеговине, која није само онај део који данас зовемо као Источна, већ се протеже у више данашњих држава, а знамо је као Стару Херцеговину и ње се никад не смијемо одрећи. Нису нам Турци криви што данас не пишемо ћирилицом и што не причамо нашом изворном ијекавицом. Сваки појединац би требао да допринесе очувању наших изворних вриједности. (Над овим речима замислила се и редакција портала Слободна Херцеговина).

IMG_4221

Бојан Миленић додељује награде најбољим студентима

Удружење Срба из Херцеговине у Новом Саду сваке године додељује новчане награда најбољим студентима.
– Има ли тежег задатка од оног да изабереш најпаметнијег Херцеговца, запитао се Бојан Миленић, председник Комисије за рад са младима.
Ове године награде за најбоље студенте добили су: Самарџић Огњен из Гајдобре, студент Факултета техничких наука – Машинство са просеком оцена 9,36 , Секулић Милан из Гацка, студент Факултет техничких наука- Рачунарство и аутоматика, рачунарска техника и рачунарске комуникације просјек оцјена 9,10, док је у категорији мастер студија убедљиво најбоља Радовановић Весна, такође из Гацка. (Технолошки факултет-Биохемијско инжењерство- просјек оцјена 9,80).

IMG_4240
У наставку програма запевали су „Фочаци”, гатачки пјесник Драго Паповић рецитовао је стихове своје песме “Земља Херцегова”, док је Јованка Иванишевић, секретар Удружења, одрецитовала Јакшићеве стихове „Отаџбина је ово Србина”. Поетски тренутак заокружила је својим стиховима Раденка Шиповац.

IMG_4232
Војин Радојичић је свирао на диплама и двојницама, а нешто касније је уз гусле отпевао “Сарајевски атентат”.

IMG_40851

 

IMG_4094

IMG_4102

Најатрактивнији су били чланови КУД „Благоје Паровић” који су певањем и фолклорним наступом дигли на ноге госте у ресторану.

IMG_4305

Марко нудио и мито за победу, али жири је непоткупљив

IMG_4288

Побрали највише аплауза

IMG_4293

Поносни Мостарци

IMG_4299

И Коњичани пустили грло

IMG_4282

Да ли је жири према њима био неправедан

IMG_4278

Студенти се рано уморили

IMG_4268

Невесињци наступили први и победили

Занимљиво ја било надметање у такмичењу „пјевај брате и ја ћу узате” у коме су победу однели Невесињци.

IMG_43191

На Моско иде…Урош Милојевић донео главну награду на сијело

Атрактивне награде подељене су у томболи.

IMG_4204-713x1024

Ова фотографија најбоље одсликава расположење: Саво Мучибабић на коленима поред Раденке Шиповац и Биљане Ристић

Драган Аћимовић је поклонио Удружењу наредних 5 година продужени викенд у хотелу „Моско”.
Са речима „ ако је Требиње рај, онда Моско представља улазна рајска врата”, Урош Милојевић, председник удружења Херцеговаца из Зрењанина извукао је срећу за Билећанку Тијана Кандић која је ову награду поклонила пријатељима из Новог Сада.

IMG_4159

Невесињске пушке: Новица Гушић и Зоран Пејановић са супругама

Пршут је добила Дана Батинић. а комплет књига „Сабрана дјела Пера Слијепчевића” добио је Недјељко Мијановић.
За добро расположење побринуо се Миша Близанац са својим оркестром до ситних сати.

IMG_4335
Међу бројним присутним гостима посебну пажњу изазвао је ратни командант Новица Гушић, а присутни су били представници свих херцеговачких удружења у Србији: Светозар Црногорац, у име Клуба Гачана у Београду (гатачко сијело је на програму 7. фебруара), Сретен Пиштало и Боривоје Вукајловић из Суботице (славе Сретење 15.02), Зоран Пејановић – Удружења Невесињаца у Београду (сијело заказано за 21.02), Урош Милојевић – Зрењанин, Божо Пашајлић – Вршац, Миодраг Дунђеровић – Клуба Билећана, Миленко Чабрило из Панчева као и Миша Лазаревић и Милан Гутић испред удружења Коњичана и Чајничана у Новом Саду.

IMG_4384

Сликарка и колумнисткиња Слободне Херцеговине Биљана Ристић са Суботичанима Бором Вукајловићем и Сретеном Пишталом

Поред Слободне Херцеговине, најпосећенијег херцеговачког портала у Србији, и “Гласа Српске” скупу је присуствовала и ТВ екипа из Херцег телевизије, која је направила читав низ прилога који ће бити ускоро емитован на каналу једине херцеговачке телевизије.

IMG_4334

Пејо шта мислиш, шта је најбоље за Херцеговину: Светозар Црногорац заменик председника Координациооног одбора

IMG_4388

Гачани на окупу: Светозар Црногорац, Радослав Вучковић, Драгутин Паповић и Велимир Авдаловић

IMG_4364

Данило Чабрило даје изјаве медијима

IMG_4112

Председник општине Сечањ Предраг Милошевић Караси увек међу Херцеговцима

IMG_4198

Угљеша Мрдић са лепшом половином испред удружења Требињаца “Јован Дучић” у Београду

IMG_4343

Најбољи студенти за Херцег ТВ: Волимо Херцеговину, али тамо нема посла за нашу струку

IMG_4179

Невесињци увек заједно: Биљана Ристић са Љиљаном. Здравком и Раденком Шиповац

Преузимање и копирање текста није дозвољено без писмене дозволе редакције Слободне Херцеговине

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар