Слободна Херцеговина » Непролазне ријечи патријарха Павла

Непролазне ријечи патријарха Павла

  • За време великих празника, његова обраћања била су жељно ишчекивана, а посебно за највећи хришћански празник Васкрс.

    .patrijarh-pavle-spc.rs_-650x417

 

Патријарх српски Павле био је 44. врховни поглавар Српске православне цркве, а за време свог живота уживао је велико поштовање у народу
Скоро седам година од како је преминуо, његове приче, цитати и посланице препричавају се нарочито млађим генерацијама које нису имале прилику да га упознају, а могу да науче доста тога из његових речи.
Народу се увек обраћао, и у добрим, и у тешким временима.
Прочитајте једну од његових многобројних порука српском народу:
Данас милиони духовно осиромашених и морално опустошених људи, занесени сјајем пролазних ствари, живе у овом свету као у хладном гробу. Зар се свет не претвара у фабрику и тржиште лажног сјаја и пролазних вредности? Зар се данас често не говори да човек и без неба може мирно да хода по земљи?
Молимо васкрслог Господа да и у нама васкрсне људски лик првобитне човекове природе, који је данас тако често извитоперен, маскиран и унакажен бројним манама и пороцима. Да и у нама свако препозна човека, обасјаног Његовим вечним животом, био имућан или сиромашан, на великом или малом положају и месту.
У Усркшњој посланици патријарх Павле је апеловао на „браћу и сестре“ да сачувају достојанство, веру у „васкрслог Господа“, љубав према ближњима, истини и правди, као и „према свему добру које људи желе, а без помоћи васкрслог Господа и Његовог Јеванђеља не могу постићи.
Само у светлости свеистинитих Христових речи, свет и сва добра земаљска задобијају непролазни бесмртни смисао, а глад за стварима, за новцем и телесним уживањима, свођење смисла живота само на засићење такве глади, представља само наличје дубље глади и жеђи човека.
Уколико је заборав хлеба који силази с неба дубљи, утолико је похлепа човекова за богаћењем, новцем и уживањем већа и незајажљивија, утолико је отимање творевине и њених добара од Бога и од ближњих – безочније и саможивије.
У њој се упозорава и да природа неминовно узвраћа на то насиље над собом – бунтом и затрованошћу.
Људско друштво постаје све неуравнотеженије себичним богаћењем мањине на рачун милиона све беднијих и сиромашнијих. То значи и да савремена глобална и глобалистичка материјална криза, као и увек, има свој дубљи корен у духовној и моралној кризи човека и људског друштва.
Иштите најпре царство Божје и правду његову и све ће вам се дати.
Смисао свега постојећег, свеукупног људског рода и човековог деловања и живљења на земљи, открива и дарује у тајни Христовог распећа за живот света и његовог васкрсења из мртвих.
Зато обасјани вечном светлошћу Христа Бога, прослављамо његово Васрксење и у њему наду на васкрсење мртвих и живот вечни, поздрављајући се сверадосним поздравом „.
Смисао свега постојећег, свеукупног људског рода и човековог деловања и живљења на земљи, открива и дарује у тајни Христовог распећа за живот света и његовог васкрсења из мртвих.
Зато обасјани вечном светлошћу Христа Бога, прослављамо његово Васрксење и у њему наду на васкрсење мртвих и живот вечни, поздрављајући се сверадосним поздравом „.

Србија Данас

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина