Коме смета мурал са ликом Патријарха Павла?

  • Власти у Мојковцу силом покушавају да угуше национална и верска осећања грађана

MOJKOVAC-MURAL_620x0

У граду на обалама Таре, који се широм света прочуо по Мојковачкој бици, нечувеном примеру жртвовања за спас братских живота, на делу је покушај власти да силом затру национална и верска осећања грађана.

После укидања Божића као дана општине, у знак сећања на мојковацчке јунаке, претњи једног градскoг челника да ће иселити бронзаног сердара Јанка Вукотића са главног мојковачког трга, у Мојковцу је забележено неколико ексцеса који су имали за циљ елиминацију свега што би “мирисало“ на српство.

Пре две вечери, још jедан у низу таквих инцидената.

Овога пута у режији припадника мојковачке полиције, који су у Његошевој улици у непосредној близини Дома здравља прекинули у осликавању мурала са ликом блаженопочившег Патријарха Павла, групу младих људи који су на тај начин покушали да улепшају зид једног напуштеног објекта.

Усред посла, сасвим изненада, дошла су два аутомобила Одељења безбедност Мојковац и прекинули су нас у послу. Наводно, неко нас је из Дома здравља пријавио да нешто радимо на јавној површини, па је то њима, како су казали полицајци засметало. Један од полицајаца се врло бахато понашао у време те њихове “акције“, у којо су пропитивали о каквој се групи ради, ко је главни, прича за “Новости“ Александар Бећо Булатовић.

– Одговорили смо им да бригу о јавним површинама не могу да воде полицајци већ комунална полиција, али су нас они касније позвали на информативни разговор, после чега смо ми отишли у Дом здравља где нам је заменица директорке казала да нас нико од њих није пријавио и да јој се чак свиђа мурал са ликом патријарха Павла и порука ,,Мојковац чува Православље“.

На истом месту, пре неколико година, урадили смо мурал, око кога није постојало никаквих проблема. Хтели смо да га обновимо, јер је био оронуо, и исписан политичким графитима. Коме смета натпис ,,Мојковац чува Православље“, и портрет са ликом блаженопочившег Патријарха Павла? Као деца, учени смо да волимо своје, јер ћемо самим тим више ценити туђе, а има ли човека, који је више проповедао љубав, слогу, поштење и доброту, од Патријарха Павла? Велики број људи нас је подржао, дајући дали нам снаге да се одупремо овом атаку, а суграђанима, којима смета наш натпис и портрет, срдачно препоручујемо да узму, да прочитају неку књигу од Патријарха Павла, јер ће им заиста бити од користи… Посебно оно где он каже ,,Негујмо што боље односе са нашим суседима који, и под највећим притисцима, ипак нису заборавили да смо упућени једни на друге. Не призивајмо Божју правду и милост, ако људима свих народа, вера и невоља не пожелимо оно исто што се и за себе молимо“, каже Булатовић, који је са друговима у поподневним сатима поново кренуо у осликавање и завршетак мурала.

Из Управе полиције још нисмо добили одговор на питање због чега је изведена и шта је имала за циљ “акција“ мојковачке полиције.

Извор: Новости.рс / М. Секуловић 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар