Српски ДНК пројекат у Требињу: Резултати поријекла за пола године

  • Представници Српског ДНК пројекта, који представља пионирски покушај ентузијаста окупљених око портала Порекло да се на једном месту саберу подаци свих особа са наших простора које су урадиле Y-ДНК анализу, односно прапоријекла по мушкој линији, данас су боравили у Требињу.

IMG_2466

Они су од заинтересованих узели брис уста, а када стигну резултати знаће нешто више о својим породичим коријенима.
Према ријечима Јовице Кртинића, уредник портала Поријекло, код генеалошких истраживања се, иначе, најчешће посматрају генетичке секвенце на Y хромозому, који представља мушку, а други на митохондријалној ДНК, која представља женску линију насљеђа.

Srpski-DNK-projekat
Портал „Порекло“, како каже Кртинић, настао је као одговор на питање: зашто се на српском интернет небу мало ко озбиљно и систематично бави поријеклом наших презимена, пореклом становништва по насељима, кретању народа кроз бројне сеобе…
Говорећи о поријеклу Срба Херцеговаца и њиховим ДНК резултатима, Критинић каже да је најприсутнија хапло група И2А и то око 70 одсто а то је дио најстарије, такозване Кромањонске групе.
IMG_2466
„Са групом ентузијаста, одлучио сам да се упустим у подухват налик оном од пре једног века кад су Јован Цвијић и његови следбеници ишли међу народ по селима и стрпљиво и прецизно бележили данас непроцењиво важне податке о бројним родовима и породицама широм Србије и бивше Југославије. Много тога што су они тада сабрали и објавили ми данас преносимо у електронској форми, и тако омогућавамо да буде доступно свима, где год да су на земаљској кугли, каже Кртинић.

Извор: Радио Требиње / Р.М.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар