Слободна Херцеговина » Српски ДНК пројекат у Требињу: Резултати поријекла за пола године

Српски ДНК пројекат у Требињу: Резултати поријекла за пола године

  • Представници Српског ДНК пројекта, који представља пионирски покушај ентузијаста окупљених око портала Порекло да се на једном месту саберу подаци свих особа са наших простора које су урадиле Y-ДНК анализу, односно прапоријекла по мушкој линији, данас су боравили у Требињу.

IMG_2466

Они су од заинтересованих узели брис уста, а када стигну резултати знаће нешто више о својим породичим коријенима.
Према ријечима Јовице Кртинића, уредник портала Поријекло, код генеалошких истраживања се, иначе, најчешће посматрају генетичке секвенце на Y хромозому, који представља мушку, а други на митохондријалној ДНК, која представља женску линију насљеђа.

Srpski-DNK-projekat
Портал „Порекло“, како каже Кртинић, настао је као одговор на питање: зашто се на српском интернет небу мало ко озбиљно и систематично бави поријеклом наших презимена, пореклом становништва по насељима, кретању народа кроз бројне сеобе…
Говорећи о поријеклу Срба Херцеговаца и њиховим ДНК резултатима, Критинић каже да је најприсутнија хапло група И2А и то око 70 одсто а то је дио најстарије, такозване Кромањонске групе.
IMG_2466
„Са групом ентузијаста, одлучио сам да се упустим у подухват налик оном од пре једног века кад су Јован Цвијић и његови следбеници ишли међу народ по селима и стрпљиво и прецизно бележили данас непроцењиво важне податке о бројним родовима и породицама широм Србије и бивше Југославије. Много тога што су они тада сабрали и објавили ми данас преносимо у електронској форми, и тако омогућавамо да буде доступно свима, где год да су на земаљској кугли, каже Кртинић.

Извор: Радио Требиње / Р.М.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина