НА РОЂЕНДАНУ КОД ПРЕДСЈЕДНИКА: Мостарка Јованка Шаговновић уручила поклон Вучићу

  • Председник Србије Александар Вучић угостио је данас дјецу српске националности из региона, и поручио им да је Србија њихова земља, у којој су своји на своме, и у којој ће их увијек дочекати љубав, одакле год да долазе.

Вучић је домаћин дјеци која су у главни град Србије дошли из Хрватске, Сјеверне Македоније, Словеније и Босне и Херцеговине, припремио им и пригодне поклоне, али су и они њему измамили осмех на лице поклоном који су му уручили, а даровали су му икону Богородице.

Цитирајући чувеног Мику Антића, који је написао стих “да би се истински волело треба одрасти до детета”, тај мудри и опомињући ситих из пјесме “Љубав”, Вучић је рекао да осјећа потребу да им се извини у име свих одраслих, јер ниједан изазов који је пред њима нису сами направили нити га заслужили.

“Нису сви међу нама одраслима у свијети, одрасли до дјетета. Ниједан изазов пред вама нисте сами направили, нити засужили, већ сте га наслиједили од нас одраслих, али не и дораслих свему. Никада ниједно дијете није почело рат, срушило берзу, нити оставило на улици некога, без дома, родитеља и дјеце”, рекао је Вучић.

Поручио је да је генерација одраслих дужна извињење за све што се дешава, што генерација дјеце одраста плашећи се рата, несташице хране, нуклеарне катастрофе.

“Ви вашу дјецу немојте да суочавате са страхотама са којима смо ми вас”, додао је он.

Поручио је да је Србија данас оаза мира, стабилности и љубави, додајући да може то да каже у овом декадентном и узаврелом свијету, у којем владају хистерија у мржња.

“Увијек на памети љубав, она је као снага – ако је више трошите, више ћете је имати. Гајите љубав, љубите своје родитеље, другове, спрски народ. Волите своју кућу Београд, и свој дом Србију. Овдје сте своји на своме, овдје ће вас увијек сачекати љубав одакле год да сте”, поручио им је Вучић.

Он је захвалио и њиховим наставницима, који их ,каже, уче српском језику, култури, да воле Србију, а од тога не постоји важнија ствар.

“Без вас питање је колико би ова дивна дјеца знала и разумјела и ко су и одакле и какви су им корјени и где су увијек добродошли”, рекао је Вучић.

Председник им је захвалио што су дошли и упитао да ли су видјели некад љепши храм од Храма Светог Саве, на шта су они одмахнули главом, са чиме се и сам сложио, јер, каже, не постоји на свијету тако лијеп, велики, момуненталан храм.

У име дјеце из региона Јована Шаговновић из Мостара се захвалила предсједнику на пријему, рекавши да са још осморо дјеце, долази из Просвјетине школе у Мостару, како је додала, најлепшег града са југа БиХ.

Она је указала је да су са њом још дјеца из Вуковара, Куманова, Старог Нагоришана, Копра и да су сви срећни што су у Србији, што су кроз претодневни камп имали прилике да се друже, али прије свега обиђу знамења у Србији.

“Долазимо из различитих крајева и свако има специфичну причу, али сви имају заједничку љубав према Србији и свом наоду, и јаку жељу да очувамо свој идентитет”, рекла је Јована.

Захвалила се председнику на свему што чини да Србија буде јак ослонац за Србе у региону и посебно захвалила за подршку Србима у Мостару, помоћ у обнови Саборне цркве, која је симбол идентитета мостарских Срба.

Пожелела је да председник Србије посети Мостар, Просвјетину школу у многа друга мјеста и на крају му честитала рођендан и пожелела много личног и породичног успеха, али прије свега пуно успјеха за Србију. Дјеца из Мостара Вучићу су поклонила слику града и Саборне цркве.

Касније су заједно исјекли и рођенданску торту са предсједником Србије.

ТОП ПОРТАЛ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар