Патријарх Порфирије са дјецом из Мостара

  • Његова светост патријарх српски Порфирије примио је у петак у Храму Светог Саве у Београду дјецу из региона, међу којима су и дјеца из Просвјетине школе српског језика, историје и културе из Мостара и заједно са њима позвао на молитву за мир свуда у свијету.

Патријарх је примио дјецу која су у посјети Србији и исказао радост што су посјетили овај храм, који је грађен да буде храм свих православних Срба гдје год да су.

“Храм је грађен да буде место где ћемо сви долазити и окупљати се пре свега са добрим намерама и добрим жељама, са молитвом за све људе, за читав свет, са молитвом за мир свугде у свету”, рекао је, између осталог, патријарх Порфирије благосиљајући дјецу приликом дочека.

Патријарх је навео да је немогуће да до дјеце не допру и вијести о ратовима и страдањима свуда у свијету, па тако и у Украјини.

“И зато треба увек да се молимо да Бог дарује мир у тој земљи, да свакоме отвори срце да буде испуњено разумевањем и љубављу према другима, да се молимо да тамо што пре престане рат”, поручио је патријарх Порфирије, саопштено је на сајту Српске православне цркве.

Током боравка у Републици Србији деца из региона ( БиХ, Хрватске, Словеније и Сјеверне Македоније) имају прилику да се упознају са својом историјом, језиком и културом. Организатори програма су народна посланица у Скупштини Републике Србије и чланица Одбора за дијаспору и Србе у региону Сања Лакић и директор Фонда за избјегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило.

Дјеца у Србији бораве од 2. марта и до сада су посетили Историјски архив Новог Сада, Музеј Новог Сада, Музеј Војводине, Скупштину АП Војводине, Градску кућу и Петроварадинску тврђаву, сајам књига у Новом Саду, Манастир Велика Ремета на Фрушкој Гори и бројна друга мјеста. На Сајму књига у Новом Саду дјеци је домаћин био покајински секретар Драган Милошевић, док их је са много радости у Скупштини АП Војводине угостио генерални секретар Никола Бањац.

СПЦ/ТОП ПОРТАЛ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар