МОЛБА ДРЖАВНОМ РУКОВОДСТВУ: Синод СПЦ тражи да се вјерницима омогући присуство Васкршњој литургији

 

Са своје седнице, одржане данас, 13. априла текуће године, Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве се обратио државном врху Републике Србије са предлогом и молбом да у погледу забране кретања услед пандемије вируса корона одобри прекид забране кретања на Васкрс, од пет до десет часова, како би православни хришћани који нису у изолацији и самоизолацији могли да узму учешћа на јутрењу и Литургији на свој највећи празник.

Са исте седнице упућени су изрази братске љубави и солидарности митрополиту црногорско-приморском г. Амфилохију и огорчења због поступака власти Црне Горе према њему.

Из Канцеларије Светог Архијерејског Синода

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Pingback: Молба државном руководству: Синод СПЦ тражи да се вјерницима омогући присуство Васкршњој литургији

  2. мр Предраг М.Вулетић Reply

    Покренуто је једно од најважнијих питања хришћанске вере -можда и нехотично. С обзиром да ја не могу о овоме да се сматрам компетентним, навешћу цитат из књиге Њ.Св. Патријарха Павла, „Да нам буду јаснија нека питања наше вере“: *Кад би се преко Причешћа ширила зараза, то би већина свештеника, особито физички слабијих, боловала од најразличнијих заразних болести и многи од њих већ давно помрли. Међутим, стварност показује сасвим друго. Велики број њих доживљава дубоку старост и умире од болести које нису заразне. У просеку свештеници су дуговечни људи. А тако је било и у старије доба кад су, пре увођења кашичице, сви верни причешћујући се, пили из истог путира. /…/ Може звучати парадоксално ако сада, после свега онога што смо изнели, кажемо да се у Цркви свагда знало да Свето причешће заиста може бити узрок слабости и болести, па чак и смрти. Говорећи о приступању телу и крви Христовој, Свети апостол Павле вели: „Зато су међу вама многи болесни и доста их је умрло…“ (1 Кор. 11, 30). Но ту он не говори о зарази од бацила, бактерија и вируса, добијених преко причешћа, него о опасности за онога који „недостојно једе хлеб и пије чашу Господњу“. Ова мисао налази се и у молитви Литургије Светог Василија Велико: „Боже наш, Боже спасати… ниже немошчна душеју и тјелом от јеже недостојње сих причашчатисја“. Тумачећи ово место 1 Коринћанима, Свети Јован Златоуст вели: „Многи у недоумици питају један другог: Откуд настају превремени смртни случајеви, откуд дуготрајне болести? Узрок многих, говори он (Павле), од ових изненадних невоља налази се у гресима“. Зато све своје старање хришћанин и данас треба да упути у правцу избегавања греха. Здравље душе дејствоваће онда на здравље тела.* Звршен цитат. Не кушајмо Бога.

  3. Pingback: Молба државном руководству: Синод СПЦ тражи да се вјерницима омогући присуство Васкршњој литургији

Оставите коментар