Херцеговци у Србији спремају писмо државном тужиоцу Вукчевићу и министру Селаковићу

  • У просторијама Удружења Требињаца „Јован Дучић“ у Београду одржан је састанак Координационог одбора београдских и панчевачког херцеговачког удружења.

01

Миленко Чабрило, Жарко Бутулија, Светозар Црногорац, Стеван Комненић, Благоје Милинић, Миодраг Дунђеровић, Жарко Ј. Ратковић и Миленко Јахура (Фото: Слободна Херцеговина)

Састанку су поред домаћина Жарка Ј. Ратковића председника Удружења Требињаца у Београду и Жарка Бутулије присутвовали: Светозар Црногорац, потпредседник Координационог Одбора и председник Клуба Гачана у Београду, Миленко Јахура (председник СНД Пребиловци), Миодраг Дунђеровић (председник Клуба Билећана), Благоје Милинић (Удружење Невесињаца у Београду), док су Стеван Комненић (председник) и Миленко Чабрило представљали ЗК „Херцеговац“ из Панчева.

На почетку састанка Светозар Црногорац је нагласио да је састанак сазван у окрњеном саставу (без војвођанских удружења) никако због неког нејединства или „Не дај Боже, сеператизма“, већ из практичних разлога, те да ће за сваку одлуку која буде донета бити тражена сагласност и осталих удружења уз све похвале на досадашњу веома добру међусобну комуникацију. Такође приликом прве наредне херцеговачке свечаности биће уприличен састанак свих чланова Координационог одбора на локацији где се буде одржавала наведена свечаност.

Присутни су анализирали досадашњи рад и посебно изразили велико задовољство протеклом Херцеговачком академијом, која би требало да буде идеја водиља и за будуће заједничке акције.Такође су позитивно оцењене све активности удружења које су се односиле на изградњу и освећење храма у Пребиловцима.

Задовољни завршетком изградње Храма Васкрсења у Пребиловцима, присутни у се сагласали да треба подстаћи привреднике да омогуће живот српског народа у том делу Херцеговине, јер би и мања фирма која би запослила бар десетак људи била од немерљивог значаја за опстанак и даљи развој најстрадалнијег села на свету у Другом светском рату.

02

Координациони одбор ће упутити писмо државном тужиоцу Владимиру Вукчевићу и Министарству правде Републике Србије са циљем да се активније односи према поднетој тужби и питањем шта је до сада предузето и шта намерава да се предузме поводом кривичне пријаве Српског националног друштва Пребиловци из Београда, за злочине над Србима у Долини Неретве у периоду 1992- 95. gодине, која је том тужилаштву предата још давне 2008. године.

Координациони одбор ће наставити комуникацију и активности са народним послаником Миодрагом Линтом, председником Одбора за дијаспору и тражити да се даље наставе започете активности и оствари конкретнија помоћ и подршка развоју Херцеговине од стране Републике Србије.

Такође, Одбор је задужио Миленка Чабрила да у комуникацији са државним органима Србије прикупи више информације о плановима изградње меморијалног центра у Београду, како би се што адекватнији начин укључио у даље активности по питању херцеговачких српских жртава страдалих у двадесетом веку.

Сва удружења су обећала да ће помоћи да СНД „Пребиловци“ успешно заврши започети „Атлас геноцида над српским народом у Херцеговини 1941-45“, који је од капиталног националног значаја. Реч је о пројекту који треба на једном месту документовано да обједини сва српска страдања која су се десила на простору Херцеговине.

Удружења ће замолити матичне општине (Требиње, Невесиње, Гацко, Билећа, Источни Мостар) са жељом да се помогну у обезбеђивању личности које могу пружити што више информација о почињеним злочинима, фотографисању, евидентирању и посебно превозу до најважнијих локација на којима су страдали Срби.

Поставило се питање коришћења простора ХЕТ-а у Београду од стране других удружења (Гацко,Невесиње и Билећа) а Жарко Ј. Ратковић је присутне обавестио да је дародавац просторија ХЕ Требишњица сагласан да се ту одржавају састанци свих херцеговачких удружења, наводећи и колике су редовне месечне обавезе. Предложена је могућност да се Удружења договоре да свако у складу са својим потребама коришћења простора партиципира у подели трошкова.

Присутни су се сагласили да ће Удружења деловати ванпартијски и да ће у складу са својим могућностима радити на редуцирању политичких тензија, које су на велико жаљење присутних веома изражене у Херцеговини. Уколико буде потребе, у случајевима који су од општег завичајног интереса,  Одбор ће се обратити јавности и јасно изнети свој став.

У наредним данима биће дефинисан и календар догађаја који би по први пут ове године фунцкионисао на начин да размак између завичајних окупљања буде бар 15 дана.

Координациони одбор је похвалио и досадашњи рад портала Слободна Херцеговина. присутни су се сагласили да постоји потреба за медијем који ће пратити активности Херцеговаца у Србији. Наредних дана Координациони одбор ће проследити препоруку свим херцеговачким удружењима у Србији о будућем финансирању сајта, а заузврат ће поред редовних извештаја и промотивних акција удружења имати могућност да добију рекламни простор за пословне пријатеље на најпосећенијем и најутицајнијем херцеговачком порталу у Србији.

Извор: Слободна Херцеговина / Т.Ћ.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар