МОЛБА ВЛАДИЦИ НИКОДИМУ И СИНОДУ СПЦ: Парохијани храма св. Николе у Братишковцима моле да се не комерцијализују црквене просторије

  • 880 парохијана цркве Светог Николе у Браштиковцима, села које се налази седам километара сјеверно од Скрадина у Шибенско-книнској жупанији, упутило је 27. септембра 2023. године писмо далматинском владици Никодиму са молбом да се просторије које су тик поред храма не издају у закуп и да се не врши њихова пренамјена у винарију или неке друге комерцијалне сврхе. Уколико се то деси, парохијани ће остати без јединог мјеста у коме се након вјерских обреда окупљају и друже.

Наиме, локална самоуправа је претходно некадашњи омладински дом и школу претворила у центар за рехабилитацију особа са посебним потребама.

Црквена кућа у Братишковцима је одувијек служила као дом у коме је живио свештеник са својом породицом

Узнемиреност парохијана је још већа након незваничног сазнања да је некадашња црквена кућа (дом у коме су генерацијама живјели свештеници са својим породицама), која се налази неколико стотина метара даље од храма, већ издата и да се ради на томе да буде пренамијењена у комерцијалне сврхе.

Преко пута црквене куће налази се руинирана зграда некадашње школе

Братишковци су од вајкада били село у коме су живјели Срби. До деведесетих година прошлог вијека у њему је, према званичним подацима, живјело око 600 становника, данас их је тек стотињак.

Храм Светог Николе је освештан давне 1592. године, а осим Браштиковца ову парохију чине околна села: Пластово, Велика Глава, Грачац, Сонковић, Прокљан, Ждрапањ, Горице, Какањ и Смрдеље.

Колики је значај овог мјеста за цијели српски род свједочи чињеница да је баш у Братишковцима 1847. године основана прва православна школа у Далмацији, а први учитељ је био тадашњи прота Дамјан из чувене свештеничке лозе Доброта.

Зграда у којој је некад била прва православна школа у сјеверној Далмацији

Од подизања храма све генерације Братишковљана су веома полагале на духовни живот. Својим прилозима и радом преци данашњих мјештана и парохијана су подигли црквени дом који је све до средине деведесетих година прошлог вијека служио као свештеничка кућа.

Парохијани истичу чуђење да званично нису ни обавијештени о намјерама да се црквена кућа, коју су подигли њихови преци, а у чијој су обнови и сами учествовали, комерцијализује и претвори у винарију.

Зграда некадашње соколане руинирана још од завршетка Другог свјетског рата

Потписници молбе, њих 880, истичу да су спремни да се грчевито боре за очување свог црквене куће и просторија уз храм са жељом да, као што је то и вијековима било, у селу поново живи православни свештеник са својом породицом.

Црквена кућа – поглед са друге стране

Парохијани у молби истичу да су спремни да се обавежу да финансијски покрију све трошкове како би црквена кућа и просторије око храма сачувале своју основну намјену.

С обзиром да од владике Никодима нису добили никакав одговор, парохијани цркве Светог Николе из Братишковаца 24. октобра 2023. године обратили су и Светом архијерејском синоду Српске православне цркве. И на тај одговор још чекају.

У међувремену су се обратили редакцији Српског кола са молбом да њихов апел буде публикован широј јавности.

Иконостас цркве Светог Николе у Братишковцима

У наставку објављујемо садржај писма парохијана цркве Светог Николе из Братишковаца упућеног владици Никодиму, као и писмо упућено Светом Синоду СПЦ.

***

ПАРОХИЈАНИ ЦРКВЕ СВЕТОГ НИКОЛЕ У БРАТИШКОВЦИМА
Упућују,

М О Л Б У

Његовом Преосвештенству Епископу Далматинском господину Никодиму Косовићу
Преосвећени Владико,
Са поштовањем Вам се обраћамо и молимо Вас да одвојите неколико тренутака за ове ријечи које би Вам упутили у име свих парохијана цркве Св. Николе у Братишковцима.
Од недавно смо, усменим путем, упознати са чињеницом да сте потписали, односно да постоји намјера за потписивање уговора, о издавању црквене куће и просторија уз храм Св. Николе, које би се убудуће, како смо обавјештени, користиле у комерцијалне сврхе.
Ово је изазвало, најблаже речено, велико узнемирење православног народа у читавој нашој парохији, како код оних који тренутно живе у самим Братишковцима и околним мјестима на подручју парохије, тако и код свих наших парохијана широм свијета, који не живе више у свом родном крају из свима нама добро познатог нам разлога, али су за свој родни крај и храм Св. Николе везани нераскидивим везама.
Прије свега , морамо напоменути да претходно нико, од мјештана и чланова наше цркве није био упознат са овом Вашом намјером, а свима нам није јасан мотив.
Дозволите нам да Вас упознамо Ваше Преосвештенство, да смо на овај начин ускраћени за основна вјерска и људска права, односно право на исповједање вјере и право на окупљање.
Предметне просторије уз храм, као и сам храм су градили наши преци, а у посљератној обнови учествовала и наша генерација, а све то из јединог разлога да нам послуже за вјерске потребе: даће, прославе крштења, прославе вјенчања и прије свега дружења посље Свете Литургије.
Посљедњих двадесетак година , ове просторије уз нашу цркву су и једино могуће мјесто окупљања наше дјеце и омладине јер зграда школе у селу и омладински дом, који су раније могли послужити нашој заједници, пренамјењени су у ’’Центар за рехабилитацију особа са интелектуалним потешкоћама и другим сметњама’’.
Овим смо остали без дословно иједног заједничког простора у селу, те ако се сад и ове црквене просторије дају у закуп ми остајемо без ичега и не води се рачуна о нашим вјерским и људским потребама, што не желимо вјеровати да је истина.
Кад је кренула обнова црквене куће, сви ми смо били пресрећни јер је то за нас значило да ускоро можемо очекивати и повратак свештеника у село, због чега и даље сматрамо да кућа треба управо служити тој сврси. Наш предлог је, уколико свештеник неће живјети у њој у скоријој будућности, да се преуреди у музеј или неку другу сличну намену, а у корист цркве и парохијана.
Уколико сте били мотивисани на овај корак како би обезбедили финансијску помоћ парохији или епархији , као вјерници своје цркве, ми смо спремни да преузмемо и ту обавезу, само да се основна сврха и намјена просторија не мјења!
Молимо Вас Ваше Преосвештенство да, са мудрошћу, коју свакако посједујете , као што су је посједовали и сви Ваши часни претходници, Епископи Далматински на челу са Никодимом Милашом, још једном преиспитате своју одлуку те уважите ову нашу молбу и на тај начин допринесете благостању у нашој парохији.
 У Братишковцима,
дана 27. 09. 2023. године

***

СВЕТОМ АРХИЈЕРЕЈСКОМ СИНОДУ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Вашa светости, Ваша  преосвештенства,
Обраћамо Вам се као највишем тјелу наше Српске православне цркве, које је, између свих осталих надлежности, надлежно и за вршење надзора над радом архијереја.
Прије свега морамо истаћи да Вам се нерадо обраћамо, али смо на то принуђени будући да се наш Владика, његово преосвештенство епископ далматински Никодим, оглушио на све наше усмене и писане молбе те нам као једина могућност да заштитимо интересе нас парохијана, преостаје да се обратимо Синоду.
Разлог нашег обраћања је тај што смо од стране нашег Владике упознати са чињеницом да је парохијски дом (црквена кућа) у Братишковцима, који је недавно обновљен и чија је намјена да у њему станује свештеник са својом породицом,  издат у дугорочни закуп ради вршења његове пренамјене у комерцијални објекат (винарију). Чим смо за то сазнали упутили смо најприје усмене молбе Епископу да се исти парохијски дом не издаје у закуп односно да се не врши његова пренамјена те одмах понудили да уколико се парохијски дом издаје, како би се обезбједила финансијска помоћ парохији или епархији , ми смо спремни да преузмемо ту обавезу и то ако је потребно у двоструком износу од износа договореног закупа, само да се основна       сврха и намјена парохијског дома не мјења. Meђутим, ова наша усмена молба је без образложења одбијена.
Поред наведеног, усмено и незванично смо упознати са могућношћу да се у скоријој будућности и друге просторије које се налазе уз сам храм Св.Николе и наше мјесно православно гробље такође издају у закуп физичким или правним лицима ради пренамјене и вршења комерцијалне дјелатности.
Како ова наша усмена молба није наишла на разумјевање Владике, послали писану молбу коју је потписало 880 парохијана, како оних који тренутно живе на територији парохије, тако и оних који су у иностранству али и даље осећају јаку везу са храмом св. Николе, која је остала без одговора.
У прилогу вам достављамо наведену молбу, потписану од стране 880 парохијана, коју смо упутили електронским путем дана 27.09.2023.године, као и препорученом поштом дана 28.09.2023.године.

За нас парохијане апсолутно је неприхватљиво издавање у закуп и пренамјена парохијског дома и других црквених просторија  и са тим се никада нећемо помирити, посебно имајући виду да су све наведене просторије као и сам храм са муком изградили наши преци,  да је у посљератној обнови учетвовала и наша генерација, те да им је намјена иста већ стотинама година, тачније да служе вјерским а не комерцијалним потребама.
Посебно истичемо да овај наш допис нипошто није усмјерен против Владике лично, иако нас је овај његов поступак изузетно погодио и узнемирио јер у крају гдје ниједна  „кућа није на продају „  наш Владика без образложења издаје у закуп црквену кућу. Такође,  немамо  ништа  против потенцијалног закупца, и небитно је што је закупац католик. Нама је битно да се намјена просторија не мења, те је јасно  да ово није никакво  питање наше ксенофобије, мјешање у црквена питања или неког нашег ината, већ питање здравог разума. Увјерени смо да не постоји нико разуман који може бранити тезу да је једној парохији умјесто свештеника потребнија винарија и да су Цркви умјесто вјерника потребнији приходи од закупа парохијског дома и других црквених просторија. Посебно имајући у виду да донације вјерника, Епархији далматинској, из наше парохије само у посљедњих неколико година износе више стотинама хиљада евра.
Имајући у виду све наведено молимо Вас да у складу са Вашом мудрости, ауторитетом и  надлежностима, извршите надзор над радом нашег Владике. Будући да сматрамо да у његовом раду и поступању, у наведеном случају, постоје неправилности и да његово поступање  није у  интересу нас вјерника и саме Српске православне цркве. На тај се начин крше наша људска и вјерска права, те нарушава повјерење вјерника у нашу Цркву  што сматрамо да је јако штетно.
 У Братишковцима,
дана 24.10.2023.године
  Парохијани цркве Св. Николе у Братишковцима

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Pingback: МОЛБА ВЛАДИЦИ НИКОДИМУ И СИНОДУ СПЦ: Парохијани храма св. Николе у Братишковцима моле да се не комерцијализују црквене просторије

  2. Саша Азбука Reply

    Огромна би била штета да се ова потреба и жеља парохијана не оствари. Мало је српских заједница преостало, а још мање оваквих, сложних и активних, спремних да се боре за себе.

Оставите коментар