МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ: Избор новог патријарха око 20. фебруара

  • Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, који предсједава Синодом Српске православне цркве, рекао је да ће Синод одлучити када ће бити биран нови патријарх српски и да сазивање изборног Сабора зависи и од ситуације у вези са вирусом корона.

Митрополит Хризостом (фото: Т. Ћоровић)

 

Митрополит Хризостом рекао је да би, према Уставу СПЦ, избор новог патријарха требало да буде обављен око 20. фебруара наредне године.

– То зависи, пре свега, од проблема са комуникацијама због епидемије. Знате да имамо архијереје на подручју Аустралије, Европе и на другим континентима, неопходно је водити рачуна да они морају да дођу на изборни Сабор – рекао је митрополит Хризостом за Телевизију “Храм”

Он је рекао да ће јавност бити на вријеме обавијештена о избору новог поглавара СПЦ.

– Ако буде другачије, онда ћемо гледати кад буде могуће да се сазове. Синод ће о томе благовремено обавијестити црквену, али и општу јавност – рекао је митрополит Хризостом, који носи и звање “чувар трона” до избора новог патријарха.

Према његовим ријечима, предвиђена методологије у избору новог поглавара СПЦ неће се мијењати.

Митрополит Хризостом је истакао да је упокојење патријарха Иринеја велики губитак за Цркву, поготово у ситуацији кад је због вируса короне остала и без митрополита црногорско-приморског Амфилохија и епископа ваљевског Милутина.

Он је рекао да је патријарх Иринеј достојанствено носио тежак крст садашњег времена и да је био увијек спреман да се жртвује, те нагласио његову велику улогу у изградњи Храма Светог Саве на Врачару.

Према његовим ријечима, патријарх Иринеј је био неуморан у обављању својих дужности као ујединитеља српског народа, гдје год да живи.

Митрополит Хризостом је рекао да улога српског патријарха није територијална већ национална, да све Србе обједини гдје год да живе, на чему је патријар Иринеј предано радио.

– Свуда је путовао да би објединио свој народ и цркву, а често је долазио у Републику Српску – рекао је митрополит Хризостом.

Он је упутио молбу вјерницима да се придржавају епидемиолошких мјера, те указао да пост и молитва нису у супротности са тим.

– Не треба очекивати чаробно рјешење. Видите колико се мучи наука да савлада вирус, надамо се да ће ускоро стићи вакцина и да ћемо, ако Бог да, тако бити заштићени и побиједити ову подмуклу, опасну, неочекивану болест – рекао је митрополит Хризостом и позвао вјернике да се моле за изљечење обољелих.

Његова светост патријарх српски Иринеј преминуо је 20. новембра у Београду у 90. години од посљедица вируса корона.

Извор: Срна

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар