ИЗБОР ПАТРИЈАРХА У КРИПТИ ХРАМА СВЕТОГ САВЕ: Монах Јован извлачи име врховног поглавара СПЦ

  • Седница Светог архијерејског сабора СПЦ на којој ће бити изабран нови патријарх српски биће одржана у крипти Храма Светог Саве на Врачару.

ФОТО: Слободна Херцеговина

Ову одлуку донео је у среду Свети архијерејски синод којим је председавао митрополит дабробосански Хризостом. Да се избор црквеног поглавара први пут у новијој историји бира ван седишта СПЦ – Патријаршијског двора.

Како је објашњено, у врху СПЦ, донета је таква одлука како би се испоштовале све епидемиолошке мере. Свечана саборска сала, како кажу, не омогућава одржавање прописане удаљености међу епископима.

– Крипта је довољно пространа и опремљена да у њој може ефикасно да се одржи саборска седница. Реч је о богослужбеном простору, па ће на истом месту бити служен и призив Светог духа. У крипти почива и патријарх Иринеј, па и ова чињеница даје одређену симболику – кажу у Патријаршији.

У циљу примене мера, одлучено је и да чланови највишег тела СПЦ по обичају не одседају у собама Патријаршије, већ ће бити смештени у једном од оближњих хотела.

Синод ће на изборни сабор највероватније позвати архимандрита Јована Радосављевића, једног од најстаријих и најугледнијих монаха СПЦ. Он ће бити задужен да, по традицији, између три коверте кандидата са највише гласова извуче име новог патријарха. „Апостолски жреб“ саставни је део процедуре избора црквеног поглавара који предвиђа Устав СПЦ.

Архимандрит Јован (94) сматра се једним од највећих духовника у Српској цркви, а био је пријатељ и исповедник патријарха Павла и Иринеја. Овај угледни монах био је ученик владике Николаја Велимировића.

– Реч је о истинском божијем човеку, који је цео свој живот предао Јеванђељу и чувању успомене на Светог владику Николаја Велимировића – каже протојереј-ставрофор Мирко Животић, из епархије шабачке. – Потиче из Лелића, села које је дало двојицу светитеља и тројицу епископа српске цркве. У сваком погледу је личност достојна да извуче име новог поглавара СПЦ – каже Животић.

Изборни сабор СПЦ заказан је за 18. фебруар. Упућени у црквену праксу кажу да би нови патријарх могао да буде изабран истог дана. Саставни део процедуре је и устоличење новог поглавара у Саборној цркви у Београду, које би могло да се одржи већ 21. фебруара.

СРБИЈА ДАНАС

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар