БИЛЕЋАНИН ШОКИРАО СВЈЕДОЧЕЊЕМ: Било планирано убиство Вукоте Говедарице

  • Миљан Вујовић, оптужени за убиство Петра Бајчетића у септембру 2016. године у Билећи, током свједочења у Окружном суду Бањалука, изнио је шокантне наводе о наводном „наручивању убиства Вукоте Говедарице“ пред локалне изборе те године.

ФОТО: Ведран Шевчук/Мондо.ба

Према Вујовићевим тврдњама, управо се њему и Бајчетићу нудило да „припреме терен“ .

Говедарица је у то вријеме био шеф Клуба СДС-а у Народној скупштини РС, да би већ неколико дана након октобарских избора преузео функцију предсједника странке, са које се у то вријеме повукао МладенБосић.

„Требало је да ја и Петар Бајчетић припремимо терен за убиство Вукоте Говедарице, а доћи ће људи да то одраде,“ изјавио је Вујовић.

У прилог својим тврдњама, он је суду понудио и контакт телефоне пословних простора у Гацку, одакле је и Говедарица, а у којима је наводно требало да буде организовано или извршено ово кривично дјело, те је предсједник судског вијећа Благоје Драгосављевић те бројеве и записао.

Као осумњичене који се могу довести у везу са оваквим намјерама, Вујовић је означио и неке страначке функционере из Херцеговине, те у то вријеме високопозициониране људе у Граничној полицији БиХ…

„Баве се политиком, а између осталог и наручивањем убистава, а наручили су и моје убиство,“ изјавио је Вујовић.

У критично вријеме он је био физичко обезбјеђење на предизборним скуповима СДС-а, а кобног дана када је убијен Бајчетић, био је на скуповима у мјестима Мириловићи и Прераца.

Тврди и да је након тога отишао у Мостар и тамо, како је изјавио, „сазнао за убиство Бајчетића“.

Вујовић је након убиства двије године био у бјекству, а ухапшен је јуну 2018. године у Београду на основу међународне потјернице и то са лажним документима.

У судници је изјавио да није желио да буде ухапшен у БиХ, јер је страховао да ће га полиција убити приликом хапшења.

„Гледао сам својим очима како убијају некога, а на суду све преокрену,“ рекао је Вујовић.

– Кога? – упитала га је републички тужилац Светланка Бијелић.

– Мога брата! – рекао је Вујовић.

Подсјећамо, његовог брата Раденка Вујовића убио је припадник Граничне полиције БиХ током акције пресијецања шверца у марту 2006. године.

„Рачунао сам да ћу бити ухапшен кад – тад, али нисам се предао, нити сам имао намјеру да се предам. Знао сам да, када се ради преко полиције, обично се све рјешава приликом хапшења. Нисам хтио да изгубим главу на тако глуп начин, да будем као ‘ћевап на тањиру’… Све ми је било јасно, како је било наручено убиство Вукоте Говедарице, онда убијен Петар, убиће и мене,“ казао је између осталог Вујовић током унакрсног испитивања.

Власник кафића „НН“ у Билећи Петар Бајчетић убијен је 19. септембра 2016. године. Упуцан је из пиштоља испред зграде у којој је становао, а од задобијених повреда подлегао је приликом транспорта ка Клиничком центру у Подгорици.

Према наводима оптужнице, Вујовић се терети да је током прве половине септембра 2016. године, на подручју Билеће, организовао злочиначко удружење које је имало за циљ вршење кривичних дјела изнуде и отмице. Чланови су постали Ђорђе Радмиловић, Срђан Денда, Гаврило Бјелица и још једна, за сада, неидентификована особа.

У оптужници стоји да је „потом је осмислио план да заједно са Радмиловићем, Дендом и још једним непознатим лицем отме, а затим и убије Петра Бајчетића због међусобних нерашчишћених односа, који је и реализован“.

Против чланова овог удружења поступци су већ правоснажно окончани. Радмиловић је осуђен на 16 мјесеци затвора, Денда на 13 мјесеци, Бјелица на годину дана, а бивши полицајац МУП-а РС Драган Шаренац на шест мјесеци јер је помогао у уклањању трагова.

Бранкица Спасенић / Мондо

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар