МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ: Нема више молитвених осмина за јединство хришћана!

 • Из Митрополије дабробосанске поручили су да се „довођењем Блајбурга” у Сарајево трајно затварају врата сарадње и свих односа ове митрополије са Надбискупијом врхбосанском, као и лично митрополита дабробосанског Хризостома са кардиналом Винком Пуљићем.

  Митрополит Хризостом (Фото: Срна)

„Надали смо се да можемо кренути путем заједништва. Како ићи заједно? На Стари Брод на Дрини да плачем и оплакујем жртве (Јуре) Францетића, а кардинал доводи Блајбург у Сарајево. Е, па то не иде заједно! Нема више ни молитвених осмина за јединство хришћана, нити било каквих других односа”, поручио је митрополит Хризостом.

Поводом најаве да ће 16. маја кардинал Винко Пуљић у сарајевској катедрали предводити мису за убијене у Блајбургу, митрополит дабробосански Хризостом је истакао да је то крајње забрињавајуће.

„Миса није служена на Ускрс, а, гле, за Блајбург може и треба. Извитоперене вредности! Зар је ово могуће у једној цркви?”, упитао је митрополит дабробосански, преноси Танјуг.

Он каже да не разуме чему служи „довођење Блајбурга” у Сарајево.

„Добру? Не! Злу, бојимо се!”, поручио је Хризостом, пренела је Срна.

Кардинал Пуљић рекао је раније да су му бискупи две бискупске конференције дали мандат да предводи комеморацију за жртве блајбуршког крсног пута, као и свих других жртава рата, што је и прихватио.

Годинама уназад, комеморације на Блајбуршком пољу у Аустрији, на којима редовно присуствује по неколико хиљада људи, изазивале су бројне контроверзе.

Док је за једне то одавање почасти убијеним цивилима и војницима такозване Независне државе Хрватске, за друге је највећи фашистички скуп у Европи.

Случај „Блајбург”, који наводе и као Блајбуршки масакр, односи се на догађај с краја Другог светског рата, током маја 1945. године.

АГ. 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
 1. Simeun Zaklan Reply

  Auu sto se gosin.vladika bahildisao.
  Veli nejma sedmina i osmina.
  Malo secerne vodice!! Ne?
  Sta je to sto se desilo danas,a da nije bilo juce?
  Ili sta je bilo juce, pa se danas promijenilo ?
  Je li vladika juce bio u pravu dok je sasluzivao sa svojom sestrinskom bracom, ili je danas u pravu kad mu bratski sestrici nisu po volji.
  Sluzili ste i vi zajedno mise za ustaske koljace po Dubrovnicima,pa sta vam sad zasmeta.Scerali ste broj umorenih u Jasenovcu na 90 hiljada,a jame u Hercegovini obavili sutnjom da se dodvorite koljacima.
  Sludjeni narod gleda u vas, a vi bjezite i zaandaljujete se u zidine po Tvrdosima.Sa sopstvenom pastvom nemate o cemu razgovarati,a sa pratrima palamudite o jedinstvu.
  Zlo sjeme koje je zasijao pratar Grgur naraslo za zetvu. I sad nema osmina.
  Bice vec sutra i sestina i sedmina,cim se gosin.
  vladika predomisli.Ili mu Grga naredi.
  A prodavaca magle bice sve dok ima kupaca.

Оставите коментар