МАРКО КОВАЧ: Само је симфонијска поема достојна имена нашег свеца

  • Композитор Марко Ковач говорио је за подгорички лист „Дан“ о својој композицији инспирисаној Св. Василијем Острошким, која ће је први пут изведена у Никшићком позоришту

Фото: Радио Телевизија Никшић

– Кад сам почео да пишем ово дјело, није ми ни на крај памети било ко ће је извести. А, ето, добио сам прилику да се прво студијски сними, а ево сад и да се изведе пред публиком. Радостан сам због тога – истакао је Ковач.

Никшићка публика имала је прилику да чује свјетску премијеру оркестарског извођења дјела „Мистична исповијест Светог Василија Острошког и Тврдошког“, симфонијску поему коју је млади композитор из Требиња Марко Ковач завршио 2020. године. Извођење овог дјела које је настајало двије године извео је Црногорски симфонијски оркестар под управом диригента Марка Коровића, на сцени Никшићког позоришта.

Композицији, која је настала као рад на другој години докторских студија на Факултету музичких уметности у Београду, док је био у класи покојне композиторке академика Исидоре Жебељан. „Мистична исповијест Светог Василија Острошког и Тврдошког“ је последње дјело које је урадио под њеним менторством.

– Рођен сам у Требињу, а у требињској општини, у Мркоњићима, рођен је Свети Василије Острошки. И у Херцеговини и у Црној Гори Св. Василије је изузетно поштован светитељ, сви знамо ко је он, и осјећам да нисам достојан да даље причам о њему, али желим да вјерујем да сам имао неку везу док сам писао ово дјело, ту је била његова иконица све вријеме, током двије године колико сам писао ову композицију – казао је за „Дан“ Марко Ковач.

Млади композитор није очекивао толику пажњу због наслова дјела, које је први пут студијски изведено у Београду.

– Наслов сам дао тек на крају. Да сам написао неко мање дјело, композицију за клавир, соло пјесму, нешто мањег формата што је мање захтјевно за ком позитора, не бих се усудио да дам такав наслов. Такође, и да нисам задовољан композицијом. Али, веома сам задовољан овом композицијом, и онда сам се, на неки начин, дрзнуо да јој дам такво име – објаснио је он.

Симфонијска поема Марка Ковача је већ забиљежена је на ЦД-у. Наиме, као музички продуцент симфонијског оркестра и хора РТС-а, добио је термин на „Коларцу“ да се ова композиција студијски сними, чиме је дириговала Олга Бисерчић.

– Кад сам почео да пишем ово дјело, није ми ни на крај памети било ко ће је извести. А, ето, добио сам прилику да се прво студијски сними, и ево сад и да се изведе пред публиком. Радостан сам због тога – истакао је он.

Црна Гора и Херцеговина на значајан начин су повезане у животу и каријери овог младог умјетника, чије композиције смо у неколико наврата имали прилику да чујемо на нашим сценама, па чак и њега да чујемо и видимо као извођача, пијанисту. Јер, Марко Ковач је поријеклом, с мајчине стране, из Бањана, а у Подгорици и Голубовцима је живио једно вријеме као дијете. Ковач је у школи „Васа Павић“ завршио средњу музичку школу, одсјек клавир, код професорице Анке Асановић.

Због указаног повјерења да ово своје дјело које заузима посебно мјесто у његовом опусу доживи свјетску премијеру на сцени баш у Црној Гори и са ЦСО. Ковач, како је рекао, посебну захвалност дугује директоркама МЦЦГ, Мирјани Живковић и Исидори Дамјановић, као и члановима оркестра.

Фото: Радио Телевизија Никшић

Композитор и пијаниста

Дјела Ковача, који је тренутно на докторским студијама у класи проф. Драшка Аџића, извођена је на фестивалима у Француској, Белгији, Италији, Пољској, Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини и Македонији. Он наступа и као пијаниста. Премијерно је извео преко 30 композиција. Био је четири године сарадник у настави на ФМУ у Београду, на Катедри за композицију и оркестрацију. Повремено сарађује и са Београдском филхармонијом, симфонијским оркестрима „Макрис“ и „Виртуози“. Члан је СОКОЈ-а и Удружења грађана „Арион – центар за савремену музику“.

 

С. Ђ / ДАН

 

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар