Једанаесто Херцеговачко сијело: Поема о цицвари испод вршачког брега

  • Препуна сала хотела „Србија“ у центру Вршца, распјевани Херцеговци и разиграна младост, угледни гости и званице и богат и разноврстан програм од гусала дио опере, од кола до томболе-обиљежили су и овогодишње 11-о по реду Херцеговачко сијело у граду „под Кулом“ ,у „Вршцу лепој вароши“,како је говорио отац српске драме Јован Стерија Поповић.

DSC_9917

 

Сабрање у организацији Удружења Херцеговаца из Вршца и пријатеља Херцеговине, по традицији, одржано је у освит Видовдана, тачније 19-ог јуна,уз расположеног домаћина Божидара-Божа Пашајлића, који даје тон читавој вечери и посећује сваки сто и сваког госта.

DSC_9948

По професији више на небу него на земљи, овога пута је дан раније долетио из Беча да са  сарадницима дочека аутобус младости из Требиња и друге  госте.

DSC_9955

Међу званицама који су бираним ријечима поздравили овај скуп били су :начелник општине Невесиње Момчило Шиљеговић, предсједник општине Вршац Чедомир Живковић, предсједник општине Сечањ Предраг Милошевић-Караси, изасланик епископа Банатског Никанора јереј Александар Станојковић, председник Координационог одбора херцеговачких удружења у Србији Ђорђо Радојичић, одборник из Требиња Дејан Тарана,здравичар Вукојица  Сандић,председни Клуба Гачана из Београда Светозар Црногорац…

DSC_9862

 

Програм су отворили Требињци, орни да заиграју и запјевају, гуслар Рајко Милојевић и КУД „Алат-Svisllion“ са играма из Херцеговине и других српских земаља,здравицом и поруком да пјесма и свирка,чедо моје, чине народ.

DSC_9909

Поносан је био предсједники Друштва Драган Мијовић на дуготрајне аплаузе „Алату“,који окупља 500 младих  са 26 кореографија на репертоару, што га сврстава у једно од најбројнијих и најуспјешнијих друштава у Републици Српској и Србији.

DSC_0100

Цјелокупна истина о нама-сабрана је у српскиим гуслама,а то је  посвједочио  народни гуслар Ђорђе Тановић из „Старе Херцеговине“ из Београда,који је нешто касније окупио и пјевачку групу да уз струне и гудало заједнички запјевају,од Романије и Баја Пивљанина, до Ратка и Радована…

DSC_9976

 

 

Топло је поздрављена је женска пјевачка група КУД „Ђура Јакшић“ из Павлиша надомак Вршца под вођством Исидоре Болесников.DSC_0150

Истакнуту драмску умјетницу Ивану Жигон  домаћни  су дочекали стихованом  најавом домаћег „пјесника Емануила“,која је написана на лицу мјеста током вечери,што је Ивану довело до суза.DSC_9975

 

За наполитанске мелодије, али и староградске пјесме била је задужена Бисера Величковић,оперска дива из Београда,док је стихове из своје 11-е  збирке поезије (на 11-ом херцеговачком сијелу)  пренио знани и свима драги поета Божидар Глоговац.

DSC_9968

 

Занимљиво је да је прије благослова вечере-с Богом стечене,која се састојала од херцеговачке и банатске половине-најприје цицваре,кајмака  и кромпира,а потом ресторанских јела, пуковник у пензији Миленко Лаловић казивао своју пјесму „Цицвара“,која је посвећена мајци Анђи Пашајлић,која годинама припрема ово традицонално јело за овај састанак.- Мајка Анђа,мајка мила,  рука јој се позлатила,како рече водитељ Миливоје Бештић.

DSC_0071

„Шлаг на програмскуиторту“ ставио је глумац,хумориста и ненадмашни  комичар и имитатор  Жељко Нинчић са одломцима из „Аудиције“ и других представа и здравим народним хумором. Због обиља програма, неправедно  је помало запостављен  оркестар „Боја ноћи“, иначе сјајани професионалци  и музички виртуози.

DSC_0175

У богатој томболи,а Удужење је даровало највећи број  награда, срећни добитници путоваће у Грчку, на Копаоник, на Моско код Драгана Аћимовића,у ресторан „Динар“,уз печено прасе и друге награде.

DSC_0181

Поред спонзора вечери, угледних предузетника из Хајдучице и Вршца,Новог Сада и  председника општине Сечањ Предрага Милошевића, анонимни дародавац на  вечери је даривао  три социјално угрожене породице..

DSC_0194

Сијелисмо у овој  нахији-домаћине хвала на ракији!

DSC_9972

Мјесечино, је ли ти жао ноћи, као мени са сијела поћи?

Извор: Слободна Херцеговина
Текст: Миливоје Бештић
Фото: Слободна Херцеговина

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар