Одржана скупштина Удружења Требињаца „Јован Дучић“ у Београду: Нова имена за нове изазове

  • У сали Културног центра општине Чукарица одржана је друга скупштина Удружења Требињаца „Јован Дучић“ у Београду. Председник Удружења Жарко Ј. Ратковић поднео је веома исцрпан извештај о активностима Удружења. Надзорни одбор је верификовао финансисјки извештај за 2014. годину. Извршене су измене статута. Уместо покојног Радомира Шике Бегенишића за новог председника скупштине именован је Обрад Ћук, док је Раде Петровић именован за заменика председника Удружења.

03
Број чланова Извршног одбора се са седам попео на 13, а у Главни одбор придодато је још 11 нових чланова, па ће у будућем сазиву бројати укупно 37 чланова.
На почетку рада председник Удружења Жарко Ј. Ратковић подсетио је присутне да је први председник Скупштине Удружења Требињаца „Јован Дучић“ у Београду,  Радомир Шика Бегенишић преминуо прошлог маја, па је скупштина почела минутом ћутања.

04

Минут ћутања за великог Шику Бегенишића

За новог председника Скупштине именован је Обрад Ћук који се захвалио присутнима на указаном повјерењу.
За записничара је именована Вера Вуковић, а за оверивача записника Велиша Миљановић и Миливоје Рупић.

05

Радно председништво: Председник Удружења Жарко Ј. Ратковић, председавајући скупштине Обрад Ћук и заменик председника Раде Петровић

Дневни ред скупштине био је следећи:

  • извештај о раду у периоду између две скупштине,
  • извештај о пословању .
  • план будућих активности
  • предлог измене статута
  • кооптирање нових чланова у радна тела

У веома детаљном извештају председник Жарко Ратковић подсетио је на сва битнија дешавања: обележавање годишњице смрти Јована Дучића, посета Херцеговини, помагање око изложбе ликовних уметника из Требиња, штампање књиге „Анексија БиХ и српско питање“ и „Дучићеви списи“, промоције и поклањање књига Београду, Требињу, Андрићграду…

08

Посебно се осврнуо на Луку Ћеловића Требињца јасно дајући до знања да ће Удружење искористити све могућности да велики добротвор Београдског Универзитета напокон добије заслужени третман.

– Лука је сав свој иметак оставио београдском универзитету, али је уз своје име оставио и Требиње. Доста је расправа вођено око тога да једна улица или трг понесу име у будућем Београду на води. И даље водимо ту борбу. Више разговора смо обавили са Универзитетом и господином Бумбаширевићем, али нисмо баш нашли на велико разумевање. Покренули смо иницијативу да се установи награда за доброчинство које ће носити његово име. Добили смо подршку свих херцеговачких удружења у Србији, али не и разумевање општине Савски венац и Београдског универзитета. Нећемо остати мирни док тај задатак не завршимо – рекао је Ратковић а потом се осврнуо на скандалозну одлуку Градске владе која је најпре скратила улицу Јована Дучића, а након велике дипломатске борбе, ипак признала грешку и поништила одлуку којом је првобитно део улице Јована Дучића додељен професору Ивану Табаковићу.

01

Највеће симпатије побрала је седмогодишња Нађа Мијовић која је довела тату на скупштину Требињаца

Ипак, по речима Жарка Ј. Ратковића на томе се неће стати.

– Ако може један авганистански песник (Бахтјар Вагабзаде прим.аут) који никад није ни превођен на српски језик да добије улицу у Београду, онда најмање што заслужује Јован Дучић је булевар.

Ратковић: Снажан одјек у медијима
– Медијска заступљеност удружења „Јован Дучић“ у највећој мери је обухваћена на самосталној страници Удружења Требињаца која се налази у оквиру портала Слободна Херцеговина.   Од оснивачке скупштине до данашњег дана на порталу СХ објављенa су 42 текста која се односе на рад и активности чланова нашег Удружења.  Највећи број тих текстова пренијели су и остали бројни херцеговачки портали.  Не заборавимо да су активности Удружења испраћене и у штампаним медијима. Највећу заступљеност, по природи ствари, Удружење је имало у „Гласу Требиња“ где је у готово сваком броју била нека прича о нама. Активности Требињаца у Београду имале су одјека и међу читаоцима Политике и Вечерњих новости, а добро знамо да је реч о најугледнијим и најстаријим дневним новинама у Србији.
IMG_0100
За крај морамо да поменемо и јавни сервис Србије и РС – РТС и РТРС који су објавили прилоге о промоцијама Дучићевих дела чији је издавач наше удружење.
Можемо закључити да је свака активност удружења имала снажан одјек у завичају.
Догађај на који су  поносни сви Херцеговци у Србији, а у коме је велики допринос дало наше удружење је Херцеговачка академија. То је био прави медијски магнет, па су о њему поред поменутих медија извештавале и државне новинске агенције: Танјуг и Срна, а специјалну емисију о овом догађају приредила је и Херцег телевизија.

Ратковић је подсетио и на остале активности: вече Дучићеве поезије и прво окупљање Требињаца после 37 година, а посебно је нагласио значај Херцеговачке академије којој су присуствовали председник РС Милорад Додик и владика Григорије.

 -Можемо рећи да је је око 400 Требињаца учествовало у догађајима везаним за Пребиловце које красе и маслине које је наше удружење поклонило најстрадалнијем селу на планети у Другом светском рату – закључио је Ратковић напомињући да је и поклоничко путовање у Пребиловце било веома успешно.

10
Чињеница да је Удружење од маја месеца добило на коришћење просторије ХЕТ-а један је од разлога због којих се морало приступити и промени статута.

Председник Ратковић у њима види озбиљну развојну шансу рада Удружења.
– Са просторијама, које су опремљене и са ангажовањем стручног сарадника имамо основу за озбиљан рад и проширење Удружења.

Удружење Требињаца је помогло у поплавама у РС, донирана су средства и за ОШ „Јован Дучић“.

06

Миливоје Рупић испред Надзорног одбора

Након подношења финансијског извештаја Миливоје Рупић је у име Надзорног одбора константовао да је пословање Удружења у складу са Законом.
Жарко Бутулија је информисао чланове о донацијама прикупљеним током 2015.

12

Жарко Бутулија: На Моску постоји изрека „Што више даш, мање се брукаш…“

Говорећи о плановима за наредни период Жарко Ратковић је истакао да ће се наставити са промоцијом лика и дела Јована Дучића, као и Луке Ћеловића Требињца, а изразио је уверење да би чланство могло да буде ојачано и формирањем Клуба требињских студената што је изменама статута и омогућено.

Жеља Удружења је да се формира и Фонд који би награђивао најбоље студенте из Требиња, оне који су на престижним државним факултетима и да на тај начин буду додатно стимулисани за добре резултате.

07

Недељко Максимовић представио нови статут

Секретар Недељко Максимовић упознао је присутне са изменама у статуту.
И званично, нова адреса је Палмира Тољатија 5/1.

Органи Удружења су Председник Удружења, председник Скупштине, заступник председника Скупштине, потпредседник Удружења, док је Управни одбор са новим члановима постао Извршни одбор. Због ефикаснијег деловања убудуће ће се одлуке доносити двотрећинском већином присутних чланова Скупштине.

15
Мандат траје 4 године са правом реизбора. Заменик председника председава радом Извршног одбора.
За заменика председника Удружења изабран је Раде Петровић.

IMG_0079

Извршни одбор поред председника Удружења и његовог заменика чине: Мрдић Угљеша, Бутулија Мирко, Аџовић Михајло. Бутулија Жарко, Бутулија Зоран, Гојшина Немања, Игњатић Јован, Миљановић Велиша, Правица Игор, Перућица Славојка и Чаушић Лука.

Нови надзорни одбор је у саставу: Вукановић Софија, председник и чланови Бокић Светозар и Средановић Спасоје.

13

Предлози су добили пуну подршку чланова

У Главни одбор кооптирани су чланови: Андрић Горан, Борковић Срђан, Вуковић Јово, Дучић Срећко, Кујачић Зоран,  Кукурић Љубиша,  Марић Владимир, Милинић Никола и  Ћоровић Трифко.

Новоизабрани потпредседник Удружења Раде Петровић захвалио се домаћинима Културном центру Чукарице и директору Миодрагу Ракочевићу.

petrovic

ВЕЛИКА ОВЛАШЋЕЊА: Раде Петровић је заменик председника Удружења и председавајући новог Извршног одбора

– Бирали смо људе за које смо проценили да би могли да нам помогну и верујем да смо погодили. Добро су нам дошли сви они који буду хтели да раде. Постали смо препознатљиви и у Београду и у Херцеговини. Надамо се да ћемо и у наредном периоду наставити са још интезивнијим радом – закључио је Петровић.

09

У холу Културног центра приређен је и пригодан коктел, а како је рекао председник „да би нам Удружење било релаксација, а не секирација“, ново дружење Требињци су заказали већ наредног викенда – 5. децембра,  када ће у хотелу „Орашац“ бити приређено вече Требињаца.

14

Преостале карте по цени од 1.800 динара могу се набавити у просторијама удружења .

ПРЕДСЕДНИК СКУПШТИНЕ УДРУЖЕЊА
Ћук Обрад

ПРЕДСЕДНИК УДРУЖЕЊА
Ратковић Ј. Жарко

ЗАМЕНИК ПРЕДСЕДНИКА УДРУЖЕЊА
Петровић Раде

ПОТПРЕДСЕДНИЦИ УДРУЖЕЊА
Мрдић Угљеша
Бутулија Мирко

СЕКРЕТАР УДРУЖЕЊА
Максимовић Недељко

ИЗВРШНИ ОДБОР
Ратковић Жарко
Петровић Раде
Мрдић Угљеша
Бутулија Мирко
Аџовић Михајло
Бутулија Зоран
Бутулија Жарко
Гојшина Немања
Игњатић Јован
Миљановић Велиша
Правица Игор
Перућица Славојка
Чаушић Лука

СЕКРЕТАР ИЗВРШНОГ ОДБОРА
Рупић Миливоје

НАДЗОРНИ ОДБОР
Вукановић Софија
Бокић Светозар
Средановић Спасоје

ГЛАВНИ ОДБОР
Андрић Горан
Анђелић Ненад
Борковић Срђан
Бутулија Зоран
Бутулија Жарко
Вуковић Јово
Вучуревић Горан
Глоговац Божидар
Грубачић Зоран
Дробњак Јово
Дучић Срећко
Кујачић Срђан
Кукурић Љубиша
Максимовић Недељко
Максимовић Слободан
Маринковић Слободан
Марић Владимир
Мијовић Миломир
Милинић Никола
Милошевић Ратко
Морић Михаило
Мумало Зоран
Парежанин Владимир
Петровић Обрен
Петровић Раде
Пецељ Милован
Пешко Предраг
Прцовић Мијат
Ратковић Игор
Ратковић Жарко
Средановић Мирослав
Ћећез Бојан
Ћоровић Трифко
Ћук Милан
Ћук Обрад
Ћурић Раде
Шпуран Милан

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар