ЗАВЈЕТНЕ РИЈЕЧИ АЛЕКСЕ НЕНАДОВИЋА – ОПОМЕНА СРБИМА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

  • Пратећи дешавања око борбе за очувањем права Срба и Републике Српске и заштите њене будућности у покушајима да се ставе ван снаге одлуке Народне скупштине Републике Српске и да се не поштују одлуке Дејтонског споразума и постојећи Анекси поставља  се питање зашто то увек против Срба раде Аустријанци и Немци, који су се показали као генератори сукоба и нестабилности у БиХ.

Алекса Ненадовић, рад сликара Уроша Кнежевића, Википедиа

То управо сада ради немачки држављанин Кристијан Шмит који није именован на функцију високог представника од стране Савета безбедности УН.

Кроз историју се показало да су Аустријанци и Немци одувек тежили да имају утицај на Балкану радећи све на штету Срба угрожавајући стабилност у региону и целој Европи.

На једно упозорење Србима какви су Немци наишао сам приликом недавне посете Народном музеју у Ваљеву, у поставци у Муселимовом конаку.

Наиме, на једном изоженом документу постоји цитат са заветом Србима Алексе Ненадовића (Бранковина 1749 – Ваљево 1804) кнеза тамнавско-посавске кнежевине, а који   помиње у својим мемоарима и прота Матија Ненадовић,  изреченом после аустро-турског рата и повлачења аустријске војске са српске територије, остављајући своје савезнике Србе и добровољачке јединице на милост и немилост Турцима. Спахије су тада започеле освету над Србима због савезништва са Аустријом, а јаничари су појачали своје зулуме желећи да успоставе своју највишу власт.

Као што се зна, по наговору Краљевства Велике Британије и Краљевине Пруске Аустрија је склопила с Турцима Свиштовски мир 1791. године изигравши српска очекивања у борби за слободом и праведнијим животом. Идеја ових држава била је да је боље да на просторима где живе Срби  буду Турци и да их држе под својом контролом него да Русија после добијеног рата против Турске дође у прилику да има свог великог утицаја на Србе и на сам Балкан.

У завету Србима Алекса Ненадовић поред осталог каже:

„Немам писара ни други учених људи, но ћу ићи од манастира до манастира и казивати сваком калуђеру и попу да у сваком манастиру запишу да више никад ко је Србин Немцу не верује.“

Ове заветне речи кнеза Алексе Ненадовића треба да су и данас као упозорење Србима у Републици Српској.

Припремио: Миливоје Мишо Рупић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. ibas Reply

Оставите коментар