ВУКОСАВЉЕВИЋ ПРИМИО ДЕЛЕГАЦИЈУ САВЕЗА ГУСЛАРА СРБИЈЕ: Гусле требају да добију заслужено мјесто у српској култури

  • Министар културе и информисања Владана Вукосављевића састао се данас у свом кабинету са делегацијом Савеза гуслара Србије  у којој су били потпредсједници  Драшко Магделинић и Бобан Драшковић и народни гуслар Бошко Вујачић.

У пријатељској и срдачној атмосфери, чланови делегације СГС упознали су министра Вукосављевића са дјеловањем Савеза, као кровне организације, која једина легитимно може да заступа гусле и гусларе.

Посебан акценат стављен је на израду елабората о стратегији развоја гусала, који је још у фази разраде и који ће бити достављен свим релевантним институцијама са којима Савез сарађује: САНУ, Музиколошком институту, Институту за књижевност и уметност, Матици српској, Вуковој задужбини, итд.

Уз изузетну захвалност коју је делегација СГС изразила, поводом подршке Министарства културе иницијативи за упис пјевања уз гусле на Репрезентативну листу нематеријалног културног насљеђа човјечанства УНЕСКО-а, представници СГС су тражили и добили подршку министра за пројекте у наредним годинама.

Министар је обећао да ће учинити све да Савез добије третман који заслужује и зависно од могућности подржати пројекте који су важни за будућност и развој Савеза гуслара Србије

Савез гуслара Србије је и овом појсетом показао да је пјевање уз гусле као српска традиција дубоко кроз историју на крилима заштите на свјетском нивоу, коначно и у земљи Србији након дуго година таворења, добија заслужено мјесто.

Т. ЋОРОВИЋ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Анонимни Reply

    Pohvala za ministra,da sa pravim ljudima kreira ideje o popularizaciji gusala. Prevarante,zute radikale ,treba radi dobrobiti gusala sto pre izopstiti iz bilo kakve price o guslama.

Оставите коментар