СЛОБОДАН БОБАН ДРАШКОВИЋ: Чувајмо се самопромотера који гусле гурају у загрљај најцрњој ријалити култури!

– Када би једном рјечју морао да опишем осјећања послије концерта, онда би то била ријеч – понос. Заиста сам врло поносан на ДГ „Стара Херцеговина“, чији сам предсједник и које безмало постоји 15 година. Поносан сам, не само због успјешног концерта, већ и због многобројних фестивалских успјеха. Актуелни смо екипни прваци, петоструки екипни прваци Србије, освојили смо двадесет екипних и деветнаест појединачних пехара на савезним и републичким фестивалима. Учесници смо и организатори бројних манифестација које су имале хуманитарни карактер. Ријетко смо друштво које краси слога и саборност. То је веома тешко у времену у коме важи народна изрека „два Србина – три партије“. Размирице су посебно видљиве у гусларском свијету. Тако данас имамо чак 37. гусларских друштава у Србији. Гуслари прелијећу из друштва у друштво или оснивају нова, чим се појави и најмањи разлог. Наше друштво није напустио ниједан гуслар, чак штавише, временом је појачано гусларима који су сами изабрали да постану наши чланови. Можемо да се похвалимо да у нашим редовима имамо гусларе свих генерација, а посебно радује што су сада већ увелико закорачили на гусларску сцену млади Срђан Авдаловић, Мирослав Тановић и Михаило Перовић.

  • Дијелите ли утисак да су гусларске вечери посљедњих година значајно промјениле форму?

– Што се тиче концерта ДГ „Стара Херцеговина“ испуњена су моја очекивања. Направили смо право гусларско вече. Ово је била прилика да се чују врхунски гуслари у програму који је сјајно водио надарени пјесник Раде Црногорац, који је и писао конферансу за ово вече. У његовим кратким најавама имали смо прилику да се подсјетимо важних ствари из наше историје и културе, а многи и да сазнају неке интересантне податке. Ко је желио да чује гусле и гусларе, имао је прилику да напоји душу своју. Свједоци смо да се публици већ  неколико година нуде концерти у којима су гусле само зачин.

  • На шта конкретно мислите?

– На тим концертима има свега и свачега, шаренило, бућкуриш, промоција прије свега себе, неостварених амбиција, болесних сујета, погрешних вриједности. Гусле су у сасвим другом плану. Гледамо како ненаучени подучавају младе. Брзо смо заборавили на огроман успјех од прије четири године, а то је упис пјевања уз гусле на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног насљеђа. Нисмо искористили велику шансу која нам се тада указала да гусле уђу у државне иституције и медије. Наша гусларска сцена хрли у загрљај естради, и то оној најцрњој, ријалити култури.

Погледајте још:
ЗРАКА СЈАЈНА ОГЊА БЕСМРТНОГА: Гуслари „Старе Херцеговине“ – истинске штитоноше епске традиције (ФОТО)

  • Какви су планови за будућност?

– Што се тиче ДГ „Стара Херцеговина“ , ми са свог пута скретати нећемо. Нема подилажења публици, нема „звона и прапораца“, конфета и ватромета, пушака и топова. У времену када се промовишу погрешне вриједности, лажни патриотизам и фалсификоване дипломе, бићемо своји и промовисати гусле. Надам се да ће и на чело гусларских институција доћи људи који ће ставити гусле испред својих ситних интереса. Требају нам стабилни појединци са јасним ставом, који нису спремни на труле компромисе, који неће у свакој прилици промовисати своју књигу, CD издање и свој лик и дjело.

  • Да ли је могуће извршити тако корјените промјене?

– Политика незамјерања је погрешна. Без јасних смјерница, високо постављених циљева нема ни резултата. Тапкати у мјесту, таворити и преживљавати, очекујући да нешто падне са неба неће донијети бољитак. Стасавају неке нове генерације Срба и неопходно је потражити рјешења са новим људима. Убјеђен сам да ће српске гусле опстати, јер су преживјеле и много тежа времена. Доћи ће вријеме када ће заузети мјесто које им припада у српској култури и на друштвеној љествици, надам се да ће то бити у скорој будућности.

Текст и фото: Трифко Ћоровић

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору