КОНЦЕРТ НИКОЛИНЕ КОВАЧЕВИЋ У БАРАЈЕВУ: Спој љубави према песми, култури и отаџбини! (ФОТО)

  • Барајево је дуго чекало концерт Николине Ковачевић и њеног НИКККА бенда што се напокон десило 11. јула 2019. године у оквиру манифестације “Барајевско културно лето” коју са великим успехом организује Културни центар Барајево.

Порта храма посвећеног Светом Сави била је дивно место у коме је публика уживала слушајући етно песме са свих простора на којима живе Срби. Николина је специјално за ову прилику у Шумадију донела и дах Херцеговине изводећи песму Алексе Шантића “Што те нема” која је обележила каријеру легендарне певачице Јадранке Стојаковић.

Николина истиче да има изузетно добру сарадњу са Културним центром Барајево, а први наступ у оквиру Барајевског културног центра имала је још 2014. године, а наступала је и на музичкој манифестацији у Вранићу.

– У оба наврата, доживела сам изузетну подршку публике, тако да је позива за гостовање мог ансамбла било у неколико наврата, и ево, коначно, овог лета – успели смо да уклопимо термине! – рекла је Николина која је посебно истакла лепоту амбијента порте Саборног храма у Барајеву.

– Црква је огледало средине, а Барајевци имају пуно разлога да буду поносни на њу, као и на своје вредне свештенике – приметила је Николина.

Она је као некадашњи двоструки победник манифестације “ Златна сирена”, у коме се бирају најбољи млади ученици у певању, узела учешће у жирију ове манифестације на територији општине Барајево.

– Велику захвалност дугујем Центру за културу Барајево, јер су ми указали част и привилегију да на челу жирија донесем одлуку ко ће од ученика основних школа, представљати њихову општину на градском такмичењу “ Златна Сирена “. Веома сам поносна што су према избору стручног жирија, којим сам председавала, сви првонаграђени таленти из Барајева остварили победе на градском такмичењу “ Златна Сирена 2019. “ – рекла је Николина која је објаснила да ниједан успех не може бити случајан.

– Барајево је расадник талентованих певача и несвакидашњи успех са такмичења “Златне сирене” није случајан, већ је плод велике посвећености деце и њихових родитеља, али и најбољи доказ доброг системског рада у школи за шта су заслужни учитељи и наставници. Барајево је , заиста, најбољи пример средине у којој се на прави начин негује љубав према песми, култури и отаџбини! – рекла је Николина.

У току концерта Николини се на сцени придружила једна од талентованих барајевских ученица Јана Симоновић која је убедљиво победила на Градском такмичењу “Златна сирена” са 94 бода, а према оцени општинске председнице жирија веома је суптилно и и музикално извела традиционалну српску песму “ Расти, расти мој зелени боре “ .

Историја Никкка бенда почиње крајем 2017. године када је Николина Ковачевић заједно са колегама основала бенд са циљем да љубав према традиционалној музици Балкана представе на својствен начин.

– Првобитно је бенд био конципиран као квартет, а почетком ове године постали смо богатији за још једног члана. Данас квинтет чине инструменти: клавир, кларинет, перкусије/кахон, гитара и глас. Прикупљајући постојеће музичке аранжмане признатих, светских музичара, одлучили смо да музику надоградимо својим темпераментом. Програмски концепт бенда још увек не завређује опус ауторског стваралаштва – каже Николина.

Поред Николине, чланови овог бенда су: Ненад Пауновић – клавир, Душан Поповић Липовац – гитара, Бојан Кртинић Бах – кларинет, Катарина Радивојевић – перкусије / кахон.

Николина са поносом најављује да ће музички програм бенда премијерно бити представљен публици овогодишњег Нишвил Џез Фестивала.

– Представићемо “скромну” сублимацију нумера земаља Балкана. Пројекат је у складу са географском путањом назван “Balkan routes” и има за циљ представљање традиционалних нумера из Грчке, Северне Македоније, Албаније, Румуније, Бугарске, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије. Настојаћемо да публици представимо сензибилитет нашег поимања традиционалне музике – закључила је Николина.

Текст и фото: Трифко Ћоровић

 

 

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар