Лука Петровић: Немамо функције у Бањалуци, јер нам кадрови нису добри!

– Вјерујте, волио бих да имамо спремних кадрова да иду у Бањалуку, да горе живе и раде и да они буду ти који би подржавали студенте и пројекте и повлачили из Херцеговине добре кадрове. Морамо у наредном периоду усавршавати више кадрова који би жељели да иду у нашу централу, рекао је Лука Петровић, народни посланик у Скупштини РС, у интервјуу за портал Требиње данас који преносимо у целости

Морамо упослити и снаге у дијаспори; Лука Петровић је недавно био и на сијелу Требињаца у Београду (Фото: Слободна Херцеговина)

Морамо упослити и снаге у дијаспори; Лука Петровић је недавно био и на сијелу Требињаца у Београду (Фото: Слободна Херцеговина)

Извор: Требињеданас
Текст: Т.Д.

Лука Петровић, предсједник Градског одбора СНСД-а у Требињу, на протеклим изборима направио је резултат у Херцеговини на коме му многи могу позавидјети. О томе шта су Херцеговци добили заузврат, шта је урађено за вријеме владавине СНСД-а у граду Требињу, а шта за вријеме владавине Славка Вучуревића, као и ко је крив за дубиозу у ФК Леотар, читајте у интервјуу који је ексклузивно за портал ТРЕБИЊЕ данас дао народни посланик у Народној скупштини РС.

У Требињу сте опозиција. Градоначелник Вучуревић, заједно са својим коалиционим партнерима, каже да је много тога урађено у периоду од када су они на власти. Како ви то коментаришете?
– Будућност града је озбиљно угрожена. Ништа здраво није започето. Узимати кредит од 3,5 милиона марака и плаћати камату у износу 900.000 КМ, је сулудо када сте имали новац 2,5 милиона КМ на Бобар банци, од хидроакумулација. То је чиста одговорност градоначелника. Успјешно је завршена аутобуска станица, али након 2,5 године власти још не функционише. Изводити радове на водоводу према Зупцима, а немати ревидовану пројектну документацију, нити финансијску конструкцију, нема смисла. Велики дио градске имовине продат, а велики дио под хипотеком. Успјешно понижава републичку власт и очекује да му све проблеме ријеши неко други. Овакву ситуацију зна се ко подржава, а он је врло вјешто запослио ближе чланове породице појединих несигурних одборника и тиме добио неупитну подршку са њихове стране.

Градоначелник Вучуревић је одговоран за подизање кредита од 3,5 милиона марака за чију се камату плаћа 900.000 КМ. То је сулудо када сте од хидроакумулација имали 2,5 милиона КМ на Бобар банци

Коалиција која је на власти у Требињу стално вам спочитава да се у Херцеговину ништа не улаже и да се ништа не ради. Шта сте ви урадили у периоду од кад је СНСД на власти?
– Апсолутно све лоше желе видјети и приписати републичкој власти,али на тај начин не помаже грађанима Требиња и Херцеговине. Ми из СНСД-а желимо да све републичке институције учествују на подручју Херцеговине и дају пун допринос, а ми смо ти који ће делегирати проблеме и пројекте које треба рјешавати. Вјерујте, волио бих да имамо спремних кадрова да иду у Бања Луку, да горе живе и раде и да они буду ти који би подржавали и студенте и пројекте и повлачили из Херцеговине добре кадрове. Ми морамо у наредном периоду усавршавати више кадрова који би жељели да иду у нашу централу. Постоји неколико особа из Херцеговине распоређених у Бањалуци, што је недовољно. Био бих сретан да је ПДП и СДС из Херцеговине делегирао неког на функције, које се ових дана дијеле у Сарајеву. Требало се више урадити, али основно је да Херцеговини требају радна мјеста, било да су она у текстилној индустрији која су све извјеснија, или да се ради о приватном сектору као што је компанија Свисслион Требиње или неке мање инвестиције у пољопривреди и туризму и сл., на чему смо моји сарадници и ја ангажовани. Постоје намјере озбиљних инвеститора и у овом смјеру, али мора град раширити руке и имати слуха за било ког инвеститора.

Доста се прича и о томе да умјесто дјеце погинулих бораца у енергетски сектор запошљавате одане и послушне кадрове који доносе гласове за изборе? Колико је дјеце погинулих борца запослено у 2014. години?
– Питајте Борачку организацију и рећи ће вам да је СНСД као партија прва ушла у проблем за рјешавање запошљавања демобилисаних бораца, вишечланих фамилија, од којих нико не ради. По њиховом списку, као и по списку приоритета одабира породица погинулих бораца и РВИ, дате су препоруке директорима који су запослили значајан број људи са тих спискова. На њиховим списковима има 66 имена. Нису сви ријешени, али проблем представља и то што градска администрација не уважава њихове приоритете. Један је човјек само запослен у Водоводу Требиње. Тачну евиденцију има Борачка организација и они могу да потврде да их републичке институције уважавају, а то ће се морати и поправити. Ниједном запосленом са ових спискова није било никаквог условљавања нити ће бити убудуће.

put

Брже кроз Попово поље: Затражена је ревитализација пута Требиње-Љубиње–Столац

Шта су по вашем мишљењу кључни проблеми у источној Херцеговини, а посебно у Требињу, за чије рјешење ћете се залагати у периоду док имате мандат у НС РС?

– Захтјев посланика из Херцеговине је да ревитализујемо пут Требиње-Љубиње – Столац, да се уради у најкраћем року пројектна документација пута Фоча – Тјентиште са потребним истражним радовима и завршетак инвестиције ХЕ Дабар, као и почетак инвестиције ХЕ Невесиње и ХЕ Билећа. Успјели смо да у Просторни план РС од 2015-2025 године унесемо могућност изградње брзог пута Требиње – Вишеград. Наравно да је у склопу хидроенергетског система на Требишњици потребно завршити низводну степеницу ХЕ Дубровник ИИ. Кроз реформске законе омогућити подршку и развоју приватног предузетништва и тиме упослити већи број људи.

Градоначелник вас често помиње када је у питању ФК Леотар. Да ли сте ви одговорни за дугове које тренутно има ФК Леотар?
– Он зна праву истину, али прича је на политички начин, желећи да се од дрвета не види шума. Боље би било да је наставио са издвајањима из буџета града за ФК Леотар као прије њега, а не да тај буџет скоро, па укине. Овакав однос према ФК Леотар ће остати запамћен за сва времена. Ја овом приликом позивам одговорне у ФК да изнесу тачне податке и о кредиту и о осталим дуговима, као и о томе од када потичу сви ти дугови. Никада мање љубави према ФК није било као данас. Једина информација која није спинована у Гласу Требиња је ова из ФК. И желим да кажем да сам поносан што сам био у ФК, и рјешавао увијек само проблеме, али и то је велико искуство. Срамно је да предсједник Скупштине Града никад није сазвао тематску сједницу о сазнавању праве истине о ФК и налажењу рјешења или можда чека да му то одобри Градоначелник. Ево ни мене не зове на сједнице скупштине Града, мада му је то Пословником обавеза.

luka-00

Поносан на рад у ФК Леотар: Лука Петровић у периоду када је био на челу клуба са Полица (Фото: Прессрс)

Иако више нисте предсједник клуба, како коментаришете то што је ФК Леотар затражио да се стадион катастарски упише на његово име? Да ли ће тада бити у опасности да због случаја “Бобар банке” изгуби стадион?

– Једини разуман потез је да стадион припада ФК Леотар, још би му требао Градоначелник и то одузети, да 90-годишњицу клуб дочека потупно огољен. Замислите, Градоначелник Управу Леотара назива „шачицу организованих људи“, неће да каже да чувају традицију и историју Града Требиња и то волонтерски, а не за велику плату као он. Свједоци сте да је замјеник правобраниоца РС изјавио да стадион, као хипотека не може бити дио стечајне масе и то знају и судије и адвокати, једино Градоначелник жели да ФК доживи пораз и на овом пољу, што му свакако неће поћи за руком.

Позивам одговорне у ФК Леотар да изнесу тачне податке и о кредиту и о осталим дуговима, као и о томе од када потичу дугови. Поносан сам што сам био у ФК Леотар, и увијек рјешавао проблеме. Срамно је да предсједник Скупштине Града никад није сазвао тематску сједницу о сазнавању праве истине о ФК Леотар и налажењу рјешења

Актуелна тема ових дана је и питање Суторине. Како ви гледате на то?
– Познато је да је Бадинтерова комисија установила границе између бивших југословенских републике и нама није у интересу да кваримо комшијске односе. Међутим, неће бити нико против да се сагледају сви правни аспекти на овај проблем и да се стави тачка на ово питање.

Један од главних адута у предизобрној кампањи била је градња ХЕ “Дабар”. Докле се стигло са радовима и када ће ова хидорелекетрана бити на мрежи?
– Наравно, зато што је то прва инвестиција у хидроенергетске објекте у РС из сопствених средстава и сопственог кредитног задужења које се ради на овим просторима. Могли су многи прије да наставе започете радове прије рата на пројекту Горњих Хоризоната, али нису. Потешкоће у реализацији овог пројекта су и у недостатаку искусних кадрова на терену и досадашњи радови нису по усвојеном динамичном плану. Значајан проблем представља и провођење јавних набавки. Али ако сви послови буду ишли потребном динамиком очекивати је да овај објекат 2019. године буде на мрежи. Ово је сложен хидроенергетски објекат снаге 160 mW , са доводним тунелом дужине 11,5км, браном Пошћење. акумулацијом Невесиње, Машинском зградом у Вријеци и одводним каналом кроз Дабарско поље до улазног лијевка Дабар – Фатница. Урађени су недостајући истражни радови, водоснабдијевање и електроснабдијевање свих градилишта је у завршној фази, приступни путеви до свих објеката у завршној фази, као и рад на сложеном поступку експропријације земљишта. Пуни ефекат ХЕ Дабар биће када се заврши ХЕ Невесиње, на чијем пројекту се ради и ове и наредне године. Да би се реализовало и последња степеница Горњих Хоризоната, а то је ХЕ Билећа, потребно је довршити бетонску облогу тунела Фатничко поље –акумулација Билећа, канал кроз Фатничко поље и водостан и машинска зграда у Чапелици.

Захтјев посланика из Херцеговине је да се ревитализује пут Требиње-Љубиње – Столац, да се у најкраћем року уради пројектна документација пута Фоча – Тјентиште и завршетак инвестиције ХЕ Дабар. Надамо се почетку инвестиције ХЕ Невесиње и ХЕ Билећа, а успјели смо да у Просторни план РС од 2015-2025 године унесемо могућност изградње брзог пута Требиње – Вишеград

Прошле године ХЕТ је из добити издвојио један добар дио новца за удружења и спортске колективе из источне Херцеговине. Да ли можете обећати да ће се тај тренд наставити и у овој години?
– Наравно да ћемо наставити ту активност и ове године, али је ова година реализована са мање добити. Сва удружења и спортски колективи знају да имају подршку ХЕТ и они су на томе захвални.

Не може један текст да поквари дугогодишње међуљудске односе
lukap-300x191

Демократски је некада и критиковати: Лука Петровић

Постоји ли сукоб у врху СНСД-а и да ли отворена подршка Васићу за критички текст на интернету ставља Радојичића против Додика?
Сукоб не постоји. Ако је партија демократска није лоше изнијети некада и критику, која може допринијети само поправљању стања. Не може један текст да поквари дугогодишње међуљудске односе. Ако се односи међу људима кваре због оговарања по кафани и чаршији и ширења дезинформација, онда то нису добри односи. СНСД је једина партија из које људи не одлазе. СНСД шири доброту, демократију и уз много разних кочница и покушаја блаћења.

У посљедње вријеме слабо вас виђају са владиком Григоријем, са којим сте били у одличним односима. Да ли се нешто промијенило у односу између вас и владике?
– Наши односи су били одувијек добри, али нису онакви какве има С. Вучуревић, ако се сјећате да је он први почео да слави Преображење Господње одвојено од цркве и народа Требиња, а не би ме зачудило да ове године за Преображење буде у првом реду у цркви да дође за софру и почне заједно славити славу. Такво интересно мијењање, нисам видио у свом животу. Владика Григорије је човјек који много значи Херцеговини и то треба поштовати и уважавати.

Не би ме зачудило да ове године Славко Вучуревић за Преображење буде у првом реду у цркви да дође за софру и почне заједно славити славу са владиком Григоријем

У вријеме пред изборе, као и неко вријеме након тога, СНСД је правио велики политички притисак на градоначелника Вучуревића. Ипак, од његовог опозива ништа није било, а утисак јавности је да је притисак прилично попустио. Да ли вас је Вучуревић поразио па сте одустали или је нешто друго у питању?

– Резултат републичких избора је јасан, Требиње неће Славка Вучуревића за градоначелника и он то зна. Он вегетира на тој функцији, уз подршку 16 одборника. Поједини одборници су кроз ове двије године „завршили“ своје породице и не би да се ишта тресе, а ја сам и раније изјавио да га нећемо рушити , јер би то требали да кажу неки одборници већине. Они сада сматрају да град иде добром стазом до 2016, а одборници опозиције не мисле тако. Међутим, недостају нам три руке да му изгласамо неповјерење у градској скупштини. Вучуревић политиком коју води и коју је водио, директно је поразио себе. Он је „заратио“ и са Предсједником Републике, Владом РС, црквом, спортистима, медијима (сјећате се бар маслиновог уља и Вукановића). Тако се Град не води.

Предсједников човјек од повјерења: Милорад Додик, Емир Кустурица, Лука Петровић и Благоје Супић  на славској литији у Требињу (Фото: Слободна Херцеговина)

Предсједников човјек од повјерења: Милорад Додик, Емир Кустурица, Лука Петровић и Благоје Супић на славској литији у Требињу (Фото: Слободна Херцеговина)

 

Сви који желе да се укључе у било који процес, слободно нека нам се ставе на располагање, и ми ћемо те кадрове упослити према њиховим референцама за добробит цијеле Херцеговине

СНСД је на изборима направио одличан резултат у Херцеговини, а многи сматрају да то није адекватно награђено из врха странке. Шта ће Херцеговци добити за одличан резултат?
– Ми нећемо градити личне циљеве, већ пројекте које ће користити за нормалан живот у Херцеговини. Они који гањају лични циљ, неће напредовати. Сви који желе да се укључе у било који процес, слободно нека нам се ставе на располагање, и ми ћемо те кадрове упослити према њиховим референцама за добробит цијеле Херцеговине и бољи живот у нашој Херцеговини. Вријеме тече, снаге које имамо и овдје и у дијаспори потребно је упослити.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар