ОД ДАНАС У МОСТАРУ И СРБИ ОДЛУЧУЈУ: Листа „Остајте овдје“ освојила најмање један мандат (ВИДЕО)

  • Према прелиминарним резултатима, српска листа „Остајте овдје-Заједно за наш Мостар“ освојила је једно одборничко мјесто у Скупштини града Мостара. На изборима, који су у овом граду одржани јуче и којима је одблокиран изборни процес након 12 година, највише гласова однио је ХДЗ БиХ, а побједу су прогласили и они, али и коалиција окупљена око СДА.

ЧОВЈЕК ЈЕДИНСТВА: Др Велибор Миливојевић ујединио све српске политичке опције (фото: Срна)

Након 12 година, Мостарци су изабрали нову локалну власт. Од укупног броја грађана са правом гласа грађанско право искористило је 55 одсто, односно њих 52.865.

Резултати још пристижу, али према посљедњим, које је Централна изборна комисија објавила у 09.00 часова, на основу 65 одсто обраћених гласова на Централној Градској листи, састав будуће мостарске Скупштине могао би да изгледа овако:

  • ХДЗ БиХ – 11.973 или 37,48%
  • Коалиција за Мостар 2020 – СДА, СББ, ДФ, СБиХ, БПС – С.Х – 9.421 или 29,49%
  • БХ блок Мостар – СДП БиХ, Наша странка – 3.629 или 11,36%
  • Хрватска републиканска странка – 2.474 или 7,74%
  • „Остајте овдје – Заједно за наш Мостар“ – 1.391 или 4,35%.

Иако је град подијељен на седам изборних јединица, Градска изборна јединица узима се као најбољи показатељ односа снага у будућем сазиву. Води ХДЗ, а слиједи га Коалиција за Мостар 2020 окупљена око СДА.

За српску заједницу велика је вијест што је листа „Остајте овдје – Заједно за наш Мостар“ прешла цензус и према прелиминарним резултатима имаће најмање једног одборника.

Предсједник Изборног штаба Коалиције „Остајте овдје“ Лука Петровић синоћ је рекао да Срби имају разлог за славље.

– Можемо да вечерас утврдимо да имамо сигурно једног одборника у Градској скупштини у Мостару са градске листе у Мостару. И то је наша највећа побједа, имамо једнога кога смо и очекивали – рекао је Птеровић.

Велики је то разлог за славље, јер ће Срби у Мостару у градској Скупштини коначно имати свог представика. „Остајте овдје – Заједно за наш Мостар“ листа је коју су још крајем августа заједно формирали СНСД и СДС.

– Српска заједница у Мостару имаће свог легитимног представника, представника који ће се истински борити за српски народ у овом граду, за конститутивност, равноправност, приступ буџетима и радним мјестима, за све оно што су други имали – рекао је носилац листе Велибор Миливојевић.

И у Изборном штабу српске листе у изборној ноћи славило се, а врхунац емоција видио се и у Специјалу Радио-телевизије Републике Српске посвећеном мостарским изборима за који је на ивици суза говорио и Душан Голо, предсједник Координације српских удружења.

– Ми смо коначно данас устали на ноге и обезбиједили себи да нас нико више не понижава као народ, да слободно ходамо овим градом, јер имамо право на то и као грађани и као народ – рекао је Голо.

Највећи број гласова однијели су ХДЗ и коалиција окупљена око СДА. ХДЗ остварио је свој циљ од 20.000 гласова и имаће градоначелника, истакао је у изборној ноћи лидер те странке Драган Човић.

– Могу с правом казати да ће доктор Кордић бити градоначелник Мостара, да ћемо за то имати довољно снаге да кроз резултате у коначној обради можемо рећи да је ХДЗ БИХ са више од 20.000 гласова странка која је добила двоструко више мандата него што је то имала прије 12 година, што је наш циљ био – рекао је лидер ХДЗ-а Драган Човић.

Интересантно, и коалиција око СДА увјерена је у побједу.

– Коалиција, по нашим подацима, има 42 одсто гласова, ХДЗ око 31, БХ Блок 11, Остајте овдје четири одсто и Хрватска републиканска странка шест одсто – рекао је Шериф Шпаго из Коалиције за Мостар.

И локалне изборе у Мостару, као и претходно у цијелој БиХ, обиљежила је пандемија вируса корона. Према договору Човић-Изетбеговић који је потврђен у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, и којим је одблокиран изборни процес у граду на Неретви и омогућено одржавање избора након 12 година, грађани Мостара бирали су 35 градских одборника.

Према изборним правилима ниједан конститутивни народ не може имати мање од четири, нити више од 15 одборника, док је једно одборничко мјесто резервисано за грађане из реда осталих. Градоначелника грађани не бирају директно, него посредно, двотрећинском већином од 35 одборника која бира првог човјека града.

РТРС

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар