УРУЧЕНЕ КЊИЖЕВНЕ НАГРАДЕ „ИЗВОР“ ЗА НАЈЉЕПШУ ПРИЧУ И ПЈЕСМУ О ЗАВИЧАЈУ

  • У Представништву Р. Српске у Београду Млађен Цицовић, шеф Представништва уручио je књижевне награде „Извор“ за најљепшу пјесму и најљепшу причу о завичају у 2022. г., које су побиједиле на јубиларном десетом конкурсу овог Представништва и Редакције часописа „Жрнов“.

Награду „Извор“ за најљепшу причу о завичају добила је Маријана Јовановић из Србије за причу „Огњиште“, а награду за најљепшу пјесму два аутора – Јелена Вујановић из Републике Српске за „Прекинуту пјесму“ и Радослав Вучковић из Србије за пјесму „Родна кућа“.

Цицовић је, након уручења, изразио задовољство што је ова књижевна награда, коју додјељује Представништво и часопис „Жрнов“, постала традиционална.

„То је награда за све што чините на очувању културе, традиције, језика и писма, јер нама у Представништву посебан значај имају све активности које су усмјерене на очување српског националног идентитета, културе, традиције, обичаја, језика, ћирилице и наше вјере православне“, рекао је Цицовић.

Књижевник и главни уредник часописа „Жрнов“ Душко М. Петровић подсјетио је да је награда „Извор“ почела да се додјељује 2013. г., како би се вратио осмијех на лице избјеглих.
Једна од добитница награде за најљепшу пјесму Јелена Вујановић родом из Новог Града, а настањена у Београду, рекла је да је ова награда подстицај свима који пишу да постоји неко ко то цијени, нарочито у поезији, која је данас скрајнута.

Радослав Вучковић из Сврљига, код Ниша, рекао је да му ова награда веома значи и да се посебно радује наградама које је добијао у Р.Српској, а ово му је трећа.

Маријана Јовановић из Новог Сада, добитница награде за најљепшу причу, рекла је да је она електроинжењер по струци, док је писање њен хоби, а на причу „Огњиште“ мотивисао ју је случај њеног колеге који се заједно са своја два брата спремао да посјети мајку на селу, а уочи посјете, она је преминула.

На конкурс је стигло 97 радова из Србије, Српске, Црне Горе и расијања, међу којима и двоје аутора из Сјеверне Македоније и Бугарске.

Жири је радио у саставу Јелена Ћирић, Милан Михајловић и Биљана Станисављевић, која је прошлогодишњи добитник награде за причу.

 

Представништво Републике Српске у Београду

 

 

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар