Херцеговка Весна Капор добитница највеће књижевне награде у Србији

  • ПРЕСТИЖНУ награду „Меша Селимовић“ за књигу године коју 34. пут додељују „Вечерње новости“ добила је Весна Капор за роман „Небо, тако дубоко“, у издању Српске књижевне задруге.

    Фото: М. Анђела / Вечерње Новости

У Великом жирију био је 61 истакнути књижевни критичар, теоретичар и књижевни историчар, чији су избори од по пет књига објављени претходне две недеље на страницама „Новости“. Највише гласова – 26 добило је дело Весне Капор. На другом месту нашла се песничка књига „О садашњости и седативима“ Петра Матовића – са 15 гласова, на трећем студија „Агон и меланхолија“ Горане Раичевић (13 гласова). Четврто место са по 11 гласова деле романи „Деца“ Милене Марковић и „Бања“ Јовице Аћина, док је на петом месту роман у стиховима „Модре жилице“ Ђорђа Сладоја.

На конференцији за штампу у Вуковој задужбини податке о гласању жирија саопштио је новинар „Вечерњих новости“ Драган Богутовић који је са Огњеном Лакићевићем оснивач ове награде. На овом догађају била је присутна и Весна Капор која је говорила о свом награђеном роману.

Награда „Меша Селимовић“, коју чине скулптура са ликом великог писца, повеља и новчани износ, биће свечано уручена у току следећег месеца.

Извор: Вечерње Новости

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар