СЕДАМ МРТВИХ, НА ДЕСЕТИНЕ ПОВРИЈЕЂЕНИХ: Разоран земљотрес погодио Петрињу и Сисак

  • Седам особа је погинуло, од којих 12-годишња девојчица, више десетина је повређено, а пола града Петриње је разрушено у данашњем разорном земљотресу у Хрватској. Један Србин погинуо је у селу Мајске пољане код Глине. Сеизмолошка служба Хрватске саопштила је да се у 12.20 догодио земљотрес јачине 6,2 степена са епицентром у Банији. EMSC је објавио да је епицентар био код Петриње. Више повређених је и у Сиску. Земљотрес се осетио и у Загребу, и на целом Балкану, Италији и Аустрији.

ФОТО: ТАНЈУГ

Један Србин погинуо је у селу Мајске пољане код Глине, а за још двојицу страдалих мештана се верује да су Срби, али то још није званично потврђено, рекао је за Танјуг отправник послова амбасаде Србије у Хрватској Давор Тркуља.

У том селу погинула су и два Хрвата, иначе досељена из БиХ у ово, некада већински српско, село, а два мештанина се воде као нестали додао је Тркуља.

Екипе Хрватске горске службе спасавања (ХГСС) су на ширем подручју Петриње и Глине лоцирали троје смртно страдалих, па се укупан број погинулих попео на седам.

“Досад смо из рушевина извукли једну жену из зграде градског већа у Петрињи, а у Мајским пољанама пронашли смо три смртно страдале особе и једну живу затрпану особу открили уз помоћ паса”, изјавио је шеф ХГСС-а Јосип Гранић за Хину, пренео је сајт индеx.хр.

Сајт index.hr је јавио да је пронађена и седма жртва земљотреса, ради се мушкарцу из цркве у Жажинама.

У цркви у Жажини у тренутку урушавања налазило се пет особа, четворо је побегло пре него се урушила, а особа која је остала заробљена под рушевинама је преминула.

У земљотресу у Петрињи је погинула 12-годишња девојчица, порушен је центар града, и какав је био више не постоји.

У Мајским Пољанама код Глине погинули су отац и син, потврдила је заменица градоначелнице Глине, а како је навела, младић од 20 година је страдао када се на њега срушила кућа.

Само у Сиску је повређено најмање 20 особа, од којих две тешко.

У Петрињи има велики број повређених, а многи су у тренутку земљотреса скакали са кровова које су поправљали. Како се наводи, урушио се и кров болнице у Сиску изнад интерне медицине, а урушила се и градска већница.

Припадници Хрватске горске службе спасавања на петрињском подручју до сада су из рушевина спасили шест особа, а акција потраге и спасавања ће бити настављена и током ноћи, преноси Index.hr.

Невен Путар из Хрватске горске службе спасавања рекао је да ће тимови припадници те службе обављати преглед терена, односно обилазити села између Петриње и Сиска да би видели какво је стање.

Регистрован још један земљотрес у Хрватској јачине 3,9

Након разорног земљотреса од 6,3 степена са епицентром код Петриње и Сиска, уследила је серија нешто слабијих потреса, а последњи је регистрован у 18.29 часова.

Према подацима Европско-медитеранског сеизмолошког центра (ЕМСЦ) јачина земљотреса била је 3,9 степени, а епицентар је забележен 18 километар од Сиска.

Људи под рушевинама, има погинулих, укључени пси трагачи

Спасиоци, војска, ватрогасци и полиција помажу грађанима, а како преносе медији доста људи је остало под рушевинама, многи запомажу на улицама, а има и погинулих.

Министар здравља Вили Берош изјавио је да је за транспорт болесника ангажована војска, као и да се оболели од ковида из те болнице транспортују у Загреб. Тимови Завода за хитну медицинску помоћ Вараждинске жупаније активно су укључени у помоћ унесрећенима у Сисачко-мославачкој Жупанији.

Тим хитне је већ из Петриње превезао прве унесрећене у Сисачку болницу, док ће тим санитета преузети унесрећене у Сиску и возити их по потреби у загребачке болнице.

Штаб цивилне заштите Истарске жупаније и Ватрогасна заједница послали су у помоћ на подручје Петриње, које је највише угрожено последицама потреса, укупно 18 ватрогасаца са псима трагачима послато је из Истарске жупаније.

Стигло је и 15 ватрогасаца града Осијека обучених за спасавање из рушевина са свом потребном опремом, а два интервентна тима послао је и град Загреб, као и екипу с контејнером, ватрогасце обучене за спашавање из рушевина, 100 кревета и пет шатора.

 

фОТО: ТАНЈУГ

Земљотрес се осетио и на приморју – у Ријеци, Вуковару, Сплиту, а осетио се и у целом региону, у Србији, БиХ.

Тркуља: Тресла се земља четрдесетак секунди, све је изгледало страшно

“Чуо сам се телефоном са представницима Српског народног вијећа, са Милорадом Пуповцем и они су ми пренели да је парохијски дом у Петрињи страдао, а недавно је обновљен. Страдала је и трафо станица код Горње Бачуге, села у којем је претежно српско становништво, па људи немају струју”, пренео је Тркуља.

Он је додао да је у земљотресу који се догодио дан раније, у понедељак, дошло до оштећења кућа, које су саниране, али су сада поново оштећене.

Тркуља, који се у време земљотреса затекао у Загребу, каже да је све изгледало страшно.

“Тресла се земља добрих 40-ак секунди, људи су били у паници. Што се тиче Загреба, објекти који су у власништву СПЦ, рецимо, храм који је страдао у прошлом потресу у октобру није оштећен. Када је реч о неким другим објектима који припадају српској заједници, доживели су мање оштећење. И наша амбасада је претрпела мање оштећење, види се са спољне стране. Највише је страдала зграда Министарства одбране Хрватске. Ипак, најдраматичније је било у Петрињи и Сиску, много објеката је тамо уништено или оштећено”, пренео је Тркуља.

Отправник послова српске амбасаде у Хрватској истиче да се чека процена штете на згради.

“Чекамо процену, претпостављамо да је у питању мања штета. Земљотрес је био и јуче, доста јако је уздрмао, али није било оштећења”, закључио је Тркуља.

Градоначелник Петриње потврдио да је погинуло дете

Градоначелник Петриње Даринко Думбовић потврдио је да је у земљотресу у Петрињи погинуло дете и додао да је пола града разрушено.

Хрватски 24.hr преноси сведочења грађана Петриње и инжењера, који кажу да има страдалих и повређених, да ватрогасци извлаче људе, као и да је спасено седам инжењера.

 

“Ово је страшно. Има мртвих, има повређених. Видели смо једно дете да је погинуло на тргу. Центар Петриње је уништен. Наших седам инжењера је остало затрпано у овој згради, али смо их успели да их извучемо. Ово је катастрофа, шаљите сву помоћ коју имате. Шаљите нам механизацију, улице су закрчене”, рекао је неименовани инжењер.

Једна становница Петриње каже да је једва извукла живу главу.

“Центар града је тотално порушен, ватрогасци су малопре извлачили човека и дете који су заглављени у аутомобилу преко пута нас. Мислим да су добро. Чујем да има мртвих”, додала је она.

Милановић: Град изгледа као Грозни у Чеченији

Хрватски председник Зоран Милановић изјавио је данас после обиласка Петриње да центар града изгледа као Грозни у Чеченији пре 20-ак година након рата.

“Грозно, баш ужас. Била је ово тешка година. Ово је као увреда на рану, повреда на увреду. Ово ће се изградити, изгубљен је један дечји живот”, рекао је Милановић, напомињући да војска за прву руку у шаторе одмах може да смести неколико стотина грађана, преноси Јутарњи лист.

Милановић је новинаре подсетио на земљотрес који је прошле године погодио албански град Драч и изразио наду да неће бити толико погинулих.

“И један живот је пуно. Требаће пуно новца, али то је друга прича, тиме ће се бавити и Европска унија. Али ако је Драч успео да повуче више од милијарду евра…”, рекао је Милановић.

Пленковић: Хитна помоћ и додатно особље стиже из Загреба

Премијер Хрватске Андреј Пленковић рекао да је део војске већ стигао, а да ће стићи још један део.

“Хитна помоћ и додатно особље стиже из Загреба, GSS из целе Хрватске, цивилна заштита такође. Сви овамо долазе. Погинула је једна девојчица, али још нико са сигурношћу не може рећи има ли још жртава. Дижемо све”, рекао је Пленковић, пренела је загребачка N1 tv.

 

У Петрињу су упућени багери, а током дана стићи ће и конетејнери у који ће бити смештени они који су изгубили своје домове.

Већи део становништва, из разрушених делова, биће евакуисани ван овог места и за њих ће бити пронађен алтернативни смештај.

Божиновић очекује да ускоро стигне сва потребна опрема

Хрватски министар унутрашњих послова Давор Божиновић изјавио је данас у Петрињи, након разорног потреса, да је Хрватска покренула европски механизам узбуњивања и да очекује да ће “у кратком року” почети да пристиже сва опрема која је потребна.

“Управо сам разговарао с комесаром Европске комисије за ванредна стања, читав низ земаља је већ понудио помоћ, а на нивоу ЕУ се организује помоћ за оно што нам је у овом тренутку најпотребније”, рекао је Божиновић за N1 у Петрињи.

Он је додао да ће бити потребно да се повећају капацитети цивилне заштите, с обзиром на то да је доста њених припадника ангажовано због кризе изазване корона вирусом по болницама, преноси Хина,

Божиновић ја нагласио да је полиција ангажована од самог почетка, односно од јуче, када је забележен претходни потрес на том подручју.

На терену је цела сисачко мославачка полиција, а придружили су им се и полицајци из других управа, посебно из Загреба.

Војска иде у помоћ Петрињи

После јаког земљотреса хрватска војска кренула је у помоћ том граду.

Како јавља Јутарњи лист, у Петрињу ће стићи најмање 300 војника.

Скоро све куће срушене у центру Петриње

У центру Петриње скоро све куће су урушене, преноси Јутарњи лист. Сирене ватрогасних возила и хитне помоћи одјекују градом, а на више локација траје акција спашавања.

Како наводи Јутарњи, материјална штета је велика, а призори из града су драматични. Јутарњи лист наводи и да ће изгледа да ће бити велики број повређених.

Пуповац: Оштећен и парохијски дом у центру Петриње

Председник Српског народног вијећа Милорад Пуповац изјавио је да је оштећен парохијски дом у центру Петриње.

Он је за РТС казао да православни свештеници обилазе 700 српских домаћинстава на подручју Петриње. Како је рекао, претпоставља се да је значајан број оних који не иду у цркву.

Нови земљотрес од 4,5 степени у Сиску

После снажног земљотреса уследили су накнадни потреси, од којих је најснажнији био 4,5 степени. Тај нови потрес регистрован је у 13.34 сати, објавио је EMSC. Епицентар потреса био је 14 километара од Сиска, на дубини од два километра.

Градоначелница Сиска: Стање лоше, велика оштећења

Градоначелница Сиска Кристина Икић Баничек изјавила је данас после земљотреса да је стање у том граду доста лоше, да је удар био много јачи него онај јучерашњи.

Она је додала да се пола зграде градске Управе урушило и да су сви запослени истрчали напоље. Рекла је да је град у јаком лошем стању, да су настала велика оштећења, не раде ни телефонске линије.

Икић Баничекова је за ХРТ навела да и сама не може обавити нити један позив, али њу могу добити. Рекла је да челници Сиска иду пешице по граду, те пружају помоћ онима којима је потребна.

Градоначелница Сиска је казала да су људи видно потресени, те да за сада на улици види само људе који су лакше повређени и којима се пружа помоћ и кроз сузе додала да је Петриња претрпела велику штету.

Порушена цела интерна, јединица интензивног лечења, хирургија, гинекологија

У време данашњег најснажнијег земљотреса у протекла два дана јачине 6,2 по Рихтеру, који је погодио Хрватску, у болници у Сиску једна жена је управо била на порођају.

“Мама и беба су добро, све је прошло у реду”, рекао је директор сисачке болнице Томислав Дујменовић.

Дујменовић је раније данас за ХРТ рекао да је штета на болници огромна.

“Порушена је цела интерна, Јединица интензивног лечења, хирургија, гинекологија. Може се рећи да је остала само нова зграда. Све пацијенте селимо у нову зграду. Највећи део порушеног више није за употребу..”, рекао је Дујменовић.

Додао је да ће пацијентии бити превожени у друге болнице, а неки ће бити транспортовани хеликоптерима.

Потрес осетило око шест милиона људи

Европски медитерански сеизмолошки центар (EMSC) проценио је данас да је потрес у Петрињи осетило шест милиона људи.

Програм опасности од потреса америчког Геолошког завода (USGS) пак је проценио да се потрес у Хрватској, осим у Црној Гори, Словенији, Србији, Босни и Херцеговини, осетио и у Чешкој, Немачкој, Мађарској, Италији, Румунији и Аустрији, преноси Хина.

Након јаког земљотреса, уследило још неколико слабијих

Након снажног земљотреса јачине 6,2 степена који је регистрован у Хрватској у 12.19 сати, уследило је и неколико слабијих потреса.

Према подацима које је објавио Европско-медитерански сеизмолошки центар (EMSC), у 12.40 сати забележен је земљотрес јачине 3,4, с епицентром на 17 километара од Петриње на дубини од два метра, а други од три степена на тринаест километра од Сиска на дубини од 11 километара.

У 13 часова је регистрован земљотрес јачине 3,5 степени с епицентром на седам километара од Загреба, на дубини од пет километара.

На загребачким улицама колоне аутомобила и грађана

Колоне аутомобила и пешака су и даље на улицама Загреба у свим смеровима, након снажног земљотреса, који је затресао и престоницу Хрватске.

Саобраћај додатно успорава киша, а грађани који су након потреса у страху изашли на улице, полако се враћају у станове и куће, али има их и даље на улицама.

Како наводи Хина, свима се на лицу виде страх и забринутост.

Након снажног потреса у Петрињи, који се осетио и у Загребу и који је изазвао оштећења на зградама које су већ биле оштећене, Канцеларија за управљање у хитним ситуацијама Града Загреба апеловала је на грађане да се с аутомобилима склоне с путева, јер хитне службе не могу да прођу.

У западном делу Загреба, где су претежно стамбене зграде новије градње, нема видљивих оштећења, наводи Хина.

На једној од зграда Хрватске војне академије у Илици на Чрномерцу уочљива су напукнућа на фасади, а комади фасаде попадали су око зграде.

И раније данас у Загребу је био саобраћајни колапс, а након потреса од 6,2 степена Рихтерове скале, те је полиција позвала грађане да своја возила користе само у хитним ситуацијама.

Оштећени објекти у Загребу, нема дојава о страдалима

Снажан земљотрес оштетио је објекте у Загребу, али за сада нема дојава о страдалима, изјавио је данас начелник Канцеларије за управљање у хитним ситуацијама Града Загреба Павле Калинић.

Калинић је додао да ће се одмах започети с пружањем помоћи страдалима у Петрињи и осталом подручју које је страшно погођено потресом, преноси Хина.

У Загребу је саобраћајни колапс, а полиција је позвала грађане да лична возила користе само у хитним ситуацијама.

Загребачка полиција позвала је грађане да се држе и других препорука у случају потреса.

Већи део града је без струје, а на улицама је саобраћајни колапс.

Након снажног потреса, уследила су још два блажа, оба јача од четири степена.

Ово је други снажни земљотрес који је погодио Загреб ове године. Први се догодио 22. марта, а потом је уследило више мањих удара.

Стотине грађана испред загребачких болница

Одмах након првог јаког земљотреса евакуисане су болнице у Загребу.

Болесници и медицинско особље окупили су се испред болница Свети Дух и КБЦ Ребро. Стотине окупљених људи стоји испред загребачких болница, а неке пацијенткиње носе бебе у наручју, пишу хрватски медији.

Снажан земљотрес погодио је Хрватску, епицентар потреса магнитуде 6,2 је био код Петриње, али се осетио у целом региону.

Епицентар је био 47 километара југоисточно од Загреба, односно три километра од Петриње.

Колар: Оштећења и у Крапинско-загорској жупанији

Из Забока, Клањца и Кумровца, који се налазе у Крапинско-загорској жупанији, стижу дојаве о оштећеним објектима након снажног земљотреса, саопштио је жупан Жељко Колар, додајући да за сада не зна да ли има жртава.

Колар је рекао да се потрес осетио на подручју читаве жупаније, као и да је оштећена зграда жупаније.

“Већ ме је звало неколико начелника и градоначелника. Рекли су да су њихова места и градови страдали, да има материјалне штете. Ја се само надам да нема људских жртава, да нема теже повређених. То још не знам“, рекао је жупан.

Хитне службе су изашле на терен, а Колар је казао да је примио позиве из подручја градова Забока и Клањца и општине Кумровец да је потребна интервенција ватрогасаца, преноси Index.

“Има порушених димњака и остатке ћемо морати да склонимо”, рекао је Колар и додао да се потрес снажно осетио и у Крапини.

Он је додао да су попуцали зидови и с унутрашње и спољне стране жупаније, али је истакао да нису таквих размера да не би могло да се борави у згради.

“Управо сада и наши домари прегледају да видимо у каквом стању су димњаци јер то је фреквентна улица, да не би случајно пало на некога”, рекао је Колар.

Полиција: Изађите и одмакните се од грађевина

Хрватска полиција позвала је грађане да уколико су у могућности изађу на отворени простор и одмакну се од грађевина којима прети урушавање после данашњег снажног земљотреса.

“Особе на вишим спратовима нека потраже носећи зид”, навела је полиција, а преноси Index.

Сведочење из Загреба након јаког земљотреса

Грађани Загреба изашли су на улице после данашњег земљотреса јачине 6,4 по Рихтеру, у паници и страху да би се земљотрес могао поновити, каже за Танјуг Милица Вучковић, која живи у Загребу.

Док се, како описује, јуче зграда у којој живи заљуљала, данас се тресла, ормари су се померали, зидови на појединим местима попуцали, фиоке су испадале.

Загрепчани су у паници изашли на улице, додаје она, у страху да ли ће се земљотрес поновити. Вучковић каже да у појединим деловима града нема гаса, ни струје.

П.Радетић из Сиска: Пас ми је спасио живот, мој дом је уништен

“Непосредно пре снажног земљотреса, мој пас је скочио на мене и одвукао ме ка вратима стана и то ми је спасило живот”, рекла је Танјугу Петронела Радетић из Сиска.

У следећем моменту почело је јако да се тресе, а на место на којем сам седела срушио се ормар, каже видно потресена Петронела, која живи на првом спрату у згради у сисачком насељу Жељезера.

Зграда није срушена, али су зидови попуцали, купатило се урушило, зида на спаваћој соби нема, наводи она.

“Мој дом је буквално нестао пред мојим очима”, прича Петронела.

Градоначелник Глине: Ово не памтимо од 1908. године

Градоначелник Глине Стјепан Костањевић изјавио је данас како су у разорном земљотресу, који се не памти од 1908. године, најгоре страдале Мајске пољане где је пет особа изгубило живот, а за још двоје се трага.

“Данашњи потрес је разорио центар града, али и околна насеља. Најгоре су страдале Мајске пољане, где нажалост имамо пет жртава. За још двоје се трага који су под рушевинама, надамо се да ћемо да успемо да их извучемо”, рекао је Костањевић за загребачку ТВ Н1, а пренео index.hr.

Земљотрес је погодио и остала насеља на глинском подручју према Петрињи, сва насеља која гравитирају према реци Купи.

Костањевић је додао да су се екипе врло брзо организовале, а у помоћ им је пристигла и Горска служба спасавања са псима.

Додао је да на том подручју такав земљотрес не памте од 1908. године.

Земљотрес са Балкана продрмао и Аустрију

Земљотрес се осетио и у Аустрији, саопштила је Централна установа за метеорологију и геодинамику (ZAMG).

Земљотрес се могао осетити у више делова Аустрије. Тако су пријављена подрхтавања тла у покрајини Корушкој, али и Штајерској.

У Грацу, на пример, “дрмале” су се око два минута високе зграде, али и старија здања са само једним спратом.

Земљотрес се могао осетити и у Бечу, где је у домовима “протресао” божићне јелке. Како јавља дописник Танјуга из Беча, у главном граду Аустрије подрхватање тла осетило се нешто пре 12:30.

Нуклеарка Кршко обуставила рад после земљотреса

Нуклеарна електрана Кршко у Словенији обуставила је рад из предострожности данас после снажног земљотреса који је данас погодио област Петриње у Хрватској.

Гашење нуклеарке је стандардна процедура у случају снажног потреса, речено је из ове компаније за СТА.

Епицентар потреса који се осетио и у Словенији био је 46 километра јужно од Загреба код Петриње. Нуклеарка се налази око 80 километара северозападно од Петриње.

Земљотрес прекинуо седницу словеначког парламента

Снажан земљотрес прекинуо је данас седницу словеначког парламента.

На снимцима објављеним на друштвеним медијима види се како се све у сали парламента тресе и посланици који устају са својих места и ужурбано излазе из просторије.

Земљотрес се осетио на целом Балкану

Земљотрес се осетио и у деловима Црне Горе, саопштено је из Завода за хидрометеорологију и сеизмологију. Снажан земљотрес уздрмао је цео Балкан и узнемирио је грађане Београда, Бањалуке, Тузле, Сарајева…

Земљотрес се осетио и у Северној Македонији.

Извор: РТВ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар