НАСЛОВИ

Кинези желе да граде нови блок термоелектране у Гацку

  • Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да је Влада Српске заинтересована и опредијељена за градњу нове, модерне термолектране у Гацку која ће, примјењујући највише европске стандарде у погледу емисије штетних гасова и енергетске ефикасности, знатно подићи обим произведене електричне енергије и допринијети економском развоју Српске и отварању нових радних мјеста.

rite_gacko

Ђокић је додао да је циљ Владе да се у реализацију овог изузетно значајног пројекта крене већ на прољеће идуће године, због чега је планирано да Меморандум о разумијевању између Владе Српске и кинеске компаније “Донфанг електрик” буде потписан почетком идућег мјесеца.

“Увјерен сам да ће кроз сарадњу `Донфанга`, као једног од водећих произвођача електроенергетске опреме у свијету и једног од водећих међународних извођача пројеката у области енергетике, и наших стручњака из електропривредног система Републике Српске изградња новог блока ТЕ `Гацко` убрзо почети”, рекао је Ђокић.

Ђокићу је шеф Канцеларије кинеске компаније “Донфанг” за централну и источну Европу Лианг Јонгбин данас уручио писмо намјере у вези са сарадњом у реализацији овог пројекта.

Министар Ђокић нагласио је да је за Републику Српску веома важно да у реализацији овако значајних пројеката у електроенергетском систему има партнера који гарантује квалитетну и брзу изградњу термоелектране и који иза себе има већ успјешно реализован пројекат изградње Термоелектране у Станарима.

Јонгбин је истакао спремност кинеске компаније да убрзано реализује овај пројекат, а као предност “Донфанга”, осим богатог искуства у изградњи термолектрана, навео је и подршку Владе Кине и финансијских институција које могу да понуде најповољније услове за реализацију овог и других пројеката у Републици Српској.

Он је посебно захвалио Ђокићу на указаном повјерењу, саопштено је из Министарства индустрије, енергетике и рударства Републике Српске.

У писму намјере, између осталог, наводи се да је за ову кинеску компанију веома важан развој енергетике у Републици Српској, укључујући и изградњу новог блока ТЕ “Гацко” инсталисане снаге до 350 мегавата.

Комапнија “Донфанг” је током протеклих пет година, кроз реализацију уговора по принципу “кључ у руке” за ТЕ “Станари”, стекла богато искуство у области реализације термоенергетског пројекта у складу са стандардима ЕУ и домаћим законским прописима, у сарадњи са локалним партнерима и локалним добављачима у Републици Српској.

Извор: СРНА

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар