Кинези подижу „Гацко два“

  • Меморандум Владе Републике Српске и кинеске компаније о подизању термоелектране. Ђокић: Нови блок ТЕ од 300 до 350 мегавата инсталисане снаге

rs-kineyi-podizu_620x0

Министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић потписао је у име Владе Српске са потпредседником кинеске компаније „Донгфанг електрик корпорејшен лимитед“ Ђићао Ханом меморандум о сарадњи на реализацији пројекта изградње Термоелектране „Гацко два“.
Ђокић је рекао да ова кинеска компанија има позитивно искуство на пројектима у Српској, у реализацији изградње ТЕ „Станари“, која би у децембру требало да буде пуштена у пробни рад, а од маја следеће године да снабдева потрошаче електричном енергијом.

Напомињући да се потписани меморандум односи на спремност на сарадњу, након чега следе остале законске процедуре у вези са избором извођача радова, Ђокић је изразио наду да ће управо ова кинеска компанија бити и извођач радова на изградњи термоелектране „Гацко два“.

Према његовим речима, најважнија компонента споразума о изградњи биће услови за финансирање.

– Постоји спремност кинеске стране да обезбеди средства за реализацију овог пројекта на кредитној основи, по условима који би били веома прихватљиви за „Електропривреду РС“ као носиоца активности – рекао је Ђокић.

Он је навео да постоје довољне количине угља, што је главна претпоставка за изградњу другог блока. Истакао је да Српска има простора да наредних година гради нове термоенергетске објекте и подсетио да је много тога већ урађено у сектору енергетике протеклих година.

 

Извор: Новости

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар